Maynard Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Takie największe te sumki wielkościowo to nie będą (raczej), ale tylko brzeg wchodzi w grę, więc zanim ryba zacznie znikać za horyzontem, trzeba mieć czym ją spacyfikować, choć o zatrzymaniu w mijescu i targaniu na klatę nie myślałem... Z wody nie miałbym takiego problemu z wytypowaniem blanku, ryzyko wpadki sprzętowej mniejsze, a wyb?łr blank?łw większy, bo warunki mniej ekstremalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Bywa nawet, ze da sie wyjac 2m jeszzce lzej - sprzyjajacy splot farta i dobrej dyspozycji psycho-fizycznej. Czy warto takie cos powtarzac moga odpowiedziec ci co holowali...Przeciez odlozylem zaraz po... Przerobilem juz z dziesiec wedek na lodzi i najlepiej w kraju nad Wisla mi wychodzi taki 30 funtowy Lamiglas Kenai. On i zagranice zdzierzyl, niewiele mniejsza. I dlugosc jest na tyle OK, ze manewrowac sie dalo a i oka nikomu nie wyklulem.Z kolei zabawa Rough River w grubego suma to wolalbym juz nie. Chyba zeby na co innego nie chcial, to wtedy wyjatkowo owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (...)zaczyna sie od tego momentu, kiedy jasno widac, ze nie nadaje sie na szczupaki. Batsonem HS1025F rzucałem - i te?ź fajny sprzęcik. Jak dla mnie, przynęty sumowe to czasami przynęty bli?źej 10g ni?ź 25g (choć są i takie). Tak więc mięsiste kije StCroix, Talona i ten HS1025F Batsona wydają się mi dobrymi konstrukcjami. Ja zastanawiam się te?ź nad Ugly Stikiem 2,7m 40-80g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ten Tidemaster to 1 kawalek...i 240 cm.jak dla mnie super - lubie 1czesciowki.Ale trzeba sie liczyc z kosztami...zanim sie zacznie ten kijek robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Mnie te 240cm one-piece nie przera?źa - mam 210cm one-piece i wchodzi do samochodu. 240cm te?ź dałby radę - z przywiezieniem samolotem nad Ebro - fakt, trochę to byłoby pewnie kosztowne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Mnie te 240cm one-piece nie przera?źa - mam 210cm one-piece i wchodzi do samochodu. 240cm te?ź dałby radę - z przywiezieniem samolotem nad Ebro - fakt, trochę to byłoby pewnie kosztowne . Najpierw znajdz kogos kto Ci to sprowadzi z USA.potem przeslij to do rodbuildera a potem z powrotem.O Ebro to nawet nie mowmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Z Ugly Stikow jest taki Bigwater 2,4m (chyba 30LB). Jako, ze szkło wyciagnie z 95% sumow jakie da sie zlowic. Poza tym bedzie dobry na mniejsze pilkery. Zabieram jako zamiennik w razie jakby co.Glowna wada to ogromna srednica zewnetrzna i wielkie przelotki (1sza 50ka), co powoduje kiepskie upakowanie w razie podrozy samolotem) i wada najgorsza - zero polotu, finezji i spuszczania sie nad sprzetem (material nie do przyjecia-szklo(to juz nawet nizej krytyki ), przelotki hard fuji(badziew), najgorsza rekojesc - czarna pianka, uchwyt bez insertu z drewna ozdobnego. Straszna maszkara i prawdziwy wedkarz bierze to do reki z obrzydzeniem. <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Z Ugly Stikow jest taki Bigwater 2,4m (chyba 30LB). Jako, ze szkło wyciagnie z 95% sumow jakie da sie zlowic. Poza tym bedzie dobry na mniejsze pilkery. Zabieram jako zamiennik w razie jakby co.Glowna wada to ogromna srednica zewnetrzna i wielkie przelotki (1sza 50ka), co powoduje kiepskie upakowanie w razie podrozy samolotem) i wada najgorsza - zero polotu, finezji i spuszczania sie nad sprzetem (material nie do przyjecia-szklo(to juz nawet nizej krytyki ), przelotki hard fuji(badziew), najgorsza rekojesc - czarna pianka, uchwyt bez insertu z drewna ozdobnego. Straszna maszkara i prawdziwy wedkarz bierze to do reki z obrzydzeniem. <_< Gumo A jaka srednica uchwytu i rekojesci ? taka wygodna jak w tych 210cm 50 lb ? Jesli tak to faktycznie moze byc problem z brakiem insertu z czeczoty choiny laponskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jak historia, odswiezana na biezaco, pokazuje jak sie chce to wszystko da rade...Dlugosc rekojesci w tym kiju w miare normalna, srednica pianki taka jak w kijach na saltwater... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jak historia, odswiezana na biezaco, pokazuje jak sie chce to wszystko da rade...Dlugosc rekojesci w tym kiju w miare normalna, srednica pianki taka jak w kijach na saltwater... Gumo czyli pelen komfort Nie wiem czemu przypomnialy mi sie takie koleczka z twardego kalczuku do gniecenia w dloniach - co by cwiczyc miesnie przedramion Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Z Ugly Stikow jest taki Bigwater 2,4m (chyba 30LB). Jako, ze szkło wyciagnie z 95% sumow jakie da sie zlowic. Poza tym bedzie dobry na mniejsze pilkery. Zabieram jako zamiennik w razie jakby co. A co jest Twoim podstawowym kijek w takim razie?IMO do łowienia sum?łw to właśnie kijki bez insert?łw są comme-il-faut . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 W tym roku planuje mocniej przygiac tego Batsona. Nad potworowka prace trwaja - najpierw byl triflex Lamiglasa 2,6m 50LB - dlugi hol tym jest bardzo uciazliwy (pewnie usune lakier i prewrap, wtedy zobacze)...pozniej trilex 2,3m 100LB juz bez prewrapa(niedostepny juz) - duzo lepiej ale jednak daje sie we znaki - za to ryba musi tez pracowac bardzo mocno. Natomiast trwaja pewne prace nad czyms i to bedzie ujawnione dopiero po wdrozeniu.. <_< Gumop.s.Odnosnie komfortu...im wieksze ryby tym komfort lowienia pogarsza sie...wezmy np. lowienie offshore. Stosuje sie wedki krotkie, rzedu 180cm i od 100LB w gore (jak kto ciekawy - oferta Seekera). Zwienczeniem bywa multiplikator o srednicy plytki DVD na prawa reke... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ten Bigwater to ani jednego suma nie powachal... A do czego on mialby byc opr?łcz, nie wiadomo.Lodz daje mozliwosc niezaopatrywania sie w takie cuda do wykorzystania nie wiadomo kiedy. Ale oczywiscie diecezja nalezy do wedkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jak pisalem jezdzi na zapas. Duzo nie trzeba - moze obszczypac sie przelotka chocby...A do czego? DO pilkerow up to ~150g albo i do trola za szczupakiem duzymi wynalazkami. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kontemplator Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam odkopię trochę temat. Otóż od tego roku będę lowił sumy (przynajmniej próbował łowić). Łowisko to rzeka Warta w Wielkopolsce. Kupiłem już wedkę jest to Dragon Thytan 270cm 180g. Wędka morska ale ma ładne ugięcie po samą rękojeść. Do tego mam Ryobi Arctice 6000. I teraz mam dylemat jaką śrędnicę lub jak kto woli moc plecionki dobrać do trgo zestawu. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć? Bo na wędce nie mam opisu zakresu LB. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Na suma 30 Lb minimum Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Cześć. jaka wedka na suma do 200zl.będę łowił z łodzi i czasami z brzegu na Wiśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Dwuczęściowa, albo jedno zależy która lepsza 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwiraz Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Witam.Planując zakupy na nadchodzący rok, zastanawiam się nad zakupem sumowego spinningu. Z racji tego iż nie mam żadnego doświadczenia z tą rybą (poza paroma spektakularnymi odjazdami i wygiętymi hakami podczas łowienia sandaczy ) chciałbym Was podpytać co i jak. By na starcie nie wydawać dużo pieniędzy zastanawiam się nad zakupem takiego sprzętu: Wędka Cormoran Black Master Spin 270 40-125ghttp://robaczekzoo.pl/product.php?id_product=3606 Kołowrotek Ryobi Arcticahttp://eldoradosklep.pl/pl/p/Ryobi-Arctica-6000-FD/2108 Kijek zwrócił moją uwagę przede wszystkim ze względu na niską masę (255g), co jak sądzę, jest nie bez znaczenia podczas ciągłego machania wędką. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym patykiem i może powiedzieć o nim kilka słów?Dodam, że moim potencjalnym łowiskiem będzie górny odcinek Odry. Łowić będę z brzegu. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!zwiraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harynas Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 witammam zamiar spróbować spróbować spinna na suma,będę chciał kupić jakiś tani zestaw wędka i kołowrotek do 400zł nie mam zamiaru wydawac duzo bo nie wiem jak długo ta przygoda potrwa.Zaczne na jeziorku Żywieckim trochę z łodzi trochę z brzegu głownie na gumy i wobki dodam ze w tym temacie jestem nowicjusz prosze o jakieś rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Zestaw na suma za 400zł! co Ty chcesz za to kupić?sama plecionka będzie kosztowała 150zł sum to nie okonek!tu nie ma kompromisów! Edytowane 14 Listopada 2016 przez Raffaello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harynas Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 400zł na wędkę i kołowrotek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 400zł na wędkę i kołowrotek :-)Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 400zł na wędkę i kołowrotek :-) poszukaj używanej Saliny 55 / applause 6000 / slammer 460 / plus jakiś kij z morskich wynalazków dasz radę bezproblemowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Powodzenia! Jest forum o tematyce poświęconej tylko sumom i tam w takim budżecie spokojnie coś znajdzie kolega w dziale poświęconemu sprzętowi w tym konkretnie przedziale cenowym.Spokojnie się coś kupi Edytowane 14 Listopada 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi