Skocz do zawartości

Spinning na sumy

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Polonez z Ferrari wyścig na 1/4mili wygra :D :D :D??????

owszem z dobrym silnikiem, nie musisz kupować ferrari za bańkę bo można zrobić auto za 50 tyś które na ćwiartkę będzie szybsze :) (oczywiście brzydkie i mniej komfortowe a na zakrętach zostanie lata świetlne za ferrari)

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Pewnie od razu trzeba kupować, kije za kilka stówek, i jeszcze może stella? 

Ryobi arctica 6000 i wędka Dragon viper Sea do 150g i powinien wystarczyć na początek, bo możne po paru wyprawach odpuścisz. 

Pewnie że Stella nie musi być!200metrów dobrej plecionki to kosz koło 120zł minimum zostaje 280 na resztę!powodzenia!

Edytowane przez Raffaello

Polonez z Ferrari wyścig na 1/4mili wygra :D :D :D??????

A do lasu i nad rzekę załadowany sprzętem ze znajomymi dojedziesz Ferrari czy Poldolotem ? :)

Zależy co kiedy lepsze . Sprzęt na sumy nie musi być  a) finezyjny , B) mega czuły , c ) mega lekki d) mega szybki. Musi być wytrzymały - a to nie idzie w parze wcale z ceną . Tani kij za 100 zł może być mocniejszy i wytrzymalszy od tego za 800

Ja pofatygowałem się na forum o tematyce sumowej i znalazlem w 5 min taką propozycję :

Shimano Vengeance Spinning Shad 270 XH 50-100

http://archiwum.allegro.pl/oferta/shimano-vengeance-spinning-shad-270-xh-50-100-i4666354606.html

Kij kosztuje poniżej 200 zł , waży mniej niż 250 g - łowią nim sumy , duże i to tyle w temacie z mojej strony

A do lasu i nad rzekę załadowany sprzętem ze znajomymi dojedziesz Ferrari czy Poldolotem ? :)

Zależy co kiedy lepsze . Sprzęt na sumy nie musi być  a) finezyjny , B) mega czuły , c ) mega lekki d) mega szybki. Musi być wytrzymały - a to nie idzie w parze wcale z ceną . Tani kij za 100 zł może być mocniejszy i wytrzymalszy od tego za 800

Chodziło mi że poldkiem dojedziesz za 5 dych, a ferrarką to jedynie wyjedziesz z garażu :)

Są tacy co mają sprzęt za grube tysie i nad wodę nie mają kiedy wyjechać, a zazwyczaj tacy co mają sprzęt z bazaru, nad wodą codziennie są i łowią :)

• Like 1

Łukasz , ja odpisywałem Raffaello - kompletnie się z nim tutaj nie zgadzam i tyle . Znawcą tematu sumowego nie jestem , ale coś tam się liznęło wiedzy , coś się połowiło a co najważniejsze podpatrzyło od innych . Akurat w tej dziedzinie nie trzeba Stelli i blanków Suzuki a budżet 400 zł spokojnie ogarnie zestaw dla początkującego

Zakup budżetowego sprzętu na suma, gdy się zaczyna przygodę z sumowaniem to dobry pomysł. Po co wydawać dużo kasy, gdy nie wiemy czy będzie nam to odpowiadało machanie ciężkim zestawem po kilka godzin bez kontaktu z rybą. Jeżeli spodoba się to można wtedy zainwestować w droższy zestaw, piszę z własnego doświadczenia właśnie jestem na etapie sprzedaży pierwszego zestawu sumowego (Shimano BeastMaster DX Spinning 240 XHP 150, Penn Spinfisher SSV 5500 cena 500 zł po dwóch sezonach)  kolega oglądał, zastanawia się. Następny zestaw zakupiona dojedzie na święta Daiwa Saltiga Game 3500 niestety używka i Sakura Sportism Neo 250cm do 100g.

• 2 tygodnie później...

Koledzy z seryjnych kijków do sumowego spinningu widzę , że prym wiedzie Shimano Beastmaster 2,4 . A inne modele seryjnych dość lekkich kijków do spinningu sumowego z łódki możecie polecić? Beastmaster to koszt około 500zł, a z rodbulidingu to zachwalana Xzoga , ale cena troszkę nie dla mnie.

• Like 1

• 1 rok później...

Ten sezon nie obfitował w ryby które mogły by zrobić krzywdę tej konstrukcji największa około czterdziesto kilogramowa tołpyga nie zrobiła problem. Polecam dla osób lubiących cały dzień pomachać za sandaczem bez bólu ręki,  jednakże gdy trafi się przyłów w postaci  wąsatego o słusznych rozmiarach czytaj dłuższy niż łowca to nie będzie paniki. Okres zimy poświęcę na znalezieniu następnej okazji by drugą Saltigę kupić.