grunwald1980 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Jakieś nowe ciekawe propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Gawas 120X. Mam tego do 120g. Wyglada jak mocniejsza okoniowka, a mocy w nim bez końca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Z brzegu . Może jakaś Zośka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 W naszych warunkach Witek (Ren) jak wiesz łódka odpada, zostaje tylko brzeg i to tylko przy założeniu "odpowiednio wysokiej wody" w czerwcu lub lipcu co zdarza się raz na kilka lat.... Suma tej sumowej układanki nie przemawia za wielkimi inwestycjami sprzętowymi.... Do takiego łowienia sumów (według mnie najpiękniejszego) czyli nocnego z powierzchni wystarczy kij 2,7 (3m to już niepotrzebna męka)40lb musi mieć ze względu na nurt,- ja używam Lamiglasa Kenai Force 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki Arek, sum to ostania ryba o jakiej myślę ale na Rurze z jednej klatki w ciągu godziny miałem 3 sumy którym nie dałem rady lzejszym sprzętem. Kupiłem wczoraj, po wcześniejszej lekturze, black cat light spin 2.60m 10-150g, waga sensowna bo wynosi 263g, daiwe bg 4000 i plecionke 0.40mm 500m. Przynęty mam. To raczej będzie krótki epizod, chociaż kto wie. Jeżeli mi się spodoba to w Holandii z belly poszukam tych ryb, w tym przypadku użyje sprzętu, który już posiadam . Wspomniałeś o Renie. Zlowilem kiedyś małego suma, znajomy natomiast łowi kilka w sezonie z opasek, największy ponad 2m. Często bywam w Paryżu znam miejsca na rzece Marna gdzie mogę spodziewać się tych ryb. Jestem dobrej myśli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Myślę, że dobrze dobrałeś zestaw jako "uniwersalny" szkoda tylko że nie wziąłeś Daiwy BG 4500 z japońskiej dystrybucji bo ona ma już zapadkę za oporówką i wolniejsze przełożenie czytaj grubsze zęby na przekładni. ale ten drobiazg na pewno da się poprawić jeśli zajdzie taka konieczność PsNie przekroczyłem 2m na Renie... Na palcach mogę policzyć sensowne wyprawy sumowe na Ren w ciągu mojego 8 letniego pobytu,- coż - taka woda.... Edytowane 22 Marca 2018 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Zastanawiałem się nad większym modelem daiwy, ale pojemność szpuli w 4000 to 270m 0.30mm ( coś w okolicach) przy wadze 400g to świetna opcja. Porównywalem do shimano z rodziny SW i tam przy podobnej pojemności szpuli trzeba kupić niezłą krowę to samo tyczy się quantum cabo i tica talisman. W peny nie chcę wchodzić (stuki puki ale działa, to nie dla mnie) . Pozatym lubię daiwe bg, mam 2000 ( która odmawia posłuszeństwa ale chyba z mojej winy), 2500 wczoraj kupiłem 4000 i jeszcze jedna 2500 ( będę miał zapasową szpulę do 2500, a w nowo zakupionej zmienię rotor i korbe z 2000 i będę szczęśliwy). Jeżeli 4000 okaże się zła, co mam nadzieję nie nastąpi, kupię poprostu coś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam zastanawiam się nad kupnem kija na spining na suma i zastanawiam się który lepszy ? Wędka DAM MADCAT BLACK SPIN 2.70m 40-150g . Wędka Mikado Cat Territory Troll&Spin 245cm 50-180g.Prosze o opinie rzeka na której będę łowił to San Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Jak dla mnie to tańszy ale napisz coś więcej: troll, rzut, brzeg, łódź?... BTW, jest wątek o sprzęcie sumowym - może tam napisz? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Spin brzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Witam chcę zacząć przygodę ze spiningiem sumowym i chciał bym opinie na temat wędek na start : Mikado cat terrytory 270 do 150 gram . DAM MADCAT BLACK SPIN 2.70m 40-150g.Shimano catana do 100 gram . Rzeka San wędkowanie z brzegu na woblery Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Shtomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 pomyśl o krótszym kijku... jest lżejszy i nie męczy tak bardzo... a długi nie ma żadnych poważniejszych zalet nawet przy łowieniu z brzegu... te 2 metry dalsze rzuty nie są warte znacznie cięższej wędki... ograniczasz się do przynęt stawiających mały opór przy prowadzeniu, duże woblery odpadają - po prostu dłuzsza dźwignia bardzo męczy... a przy opasce sdr-a i tak nie podniesiesz dużo wcześniej dłuższym kijem, więc zaczepy i tak będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Głównie będę łowił na woblery do 3 metrów bo u mnie głębiej nie jest i czasami z wody to może 2.40 to dobry pomysł tylko która wybrać wędkę na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Shimano Beastmaster CX Sea Bass 270cm 70-120g trochę droższe ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 70-120 za duże cw co ja będę zakładał na 1-3 metry wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zaproponowałem wędkę o ciężarze wyrzutu pośrednim pomiędzy tymi które ty brałeś pod uwagę. Więc nie rozumiem. Jeżeli rozpatrywać tylko spośród trzech wytypowanych przez Ciebie brałbym Shimano Catanę. Za Cataną przemawia waga dokładając kołowrotek o masie w okolicach 400 g do 369g Mikado, Dam 352 daje nam niezłą wagę, Catana waży 224 a Bestmaster 270Przeciw Catanie jest to że foregrip jest krótki, ręka tak się nie męczy gdy chwytamy wszystkimi palcami powyżej kołowrotka. Kłóci się to z przyzwyczajeniami niektórych na ten temat jest cały wątek ale takie jest moje zdanie. Bestmaster ma wygodny foregrip, dlatego go zaproponowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Łowię na DAM MADCAT BLACK SPIN 2.70m 40-150g z brzegu najczęściej właśnie na woblery i mogę polecić tą wędkę. To kawał solidnego kija, seryjne wykończenie jest na przyzwoitym poziomie, owszem waży swoje ale oferuje potężną moc. Hol największego w tym sezonie suma 180 cm był szybki i cały czas pod kontrolą. Wędka odczuwalnie ładuje się od przynęt ok. 60 g ale bez problemu można rzucać takimi ok. 20 g, najcięższe jakich używałem to ok. 90 g. Myślę, że wędka 240 - 260 cm też sprosta Twoim potrzebom ale zdecydowanie zwracaj uwagę na długość dolnika, krótkie (np. Dragon X-Force) są niekomfortowe podczas dwuręcznych rzutów i holu. Istotna jest też średnica uchwytu kołowrotka, omawiany kij ma 20 -kę i dla mnie jest wygodny. Oglądałem MadCata Spinn 10-120 g, ale nie kupiłem go własnie za względu na uchyt, który był miał dla mnie za cienką średnicę. Czyli najlepiej kij pomacać w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 No i już wszystko wiem a kręciołek do tego myślę nad penn slammer 560 czy może coś innego w podobnych pieniądzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Jeżeli Penn to Shimano odpada albo piłowanie stopki za szeroka ja tak zrobiłem ze Spinfisherem V 550 ale nie każdy nowy kołowrotek potraktuje pilnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 @Shtomek88, mała poprawka z mojej strony, mam wędkę z serii Green Spin a nie Black Spinn, ale różnią się wyłącznie detalami wykończenia Wędkę ze starszej serii Mad Cat możesz teraz kupić w dobrej cenie na sklepsumowy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Mad cat jest ok znajomi mają, dla mnie catane za miękka w zacięciu miałem sporo spadów z tego kija.Ja lowie dragon boatmaster pro do 180g i jestem zadowolony, dobrze wcina rybę jest mocny lekki ze spokojnie mogę zaliczyć sesję sumową bez bólu pleców mam go sparowanego z shimano socorro 6000sw.Wydaje mi się że do spina penn 360 Ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 @Adrian Tałocha, jak się spisuje ten Shimano Socorro 6000SW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 No myślałem nad 360 bo tam gdzie będę łowił mam spore manewry zejść z ryba brzegiem lub woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jakieś 70 sesji sumowych w tym roku i nic się z nim nie dzieje. Dobrze nawija pletkę hamulec wystarczająco mocny tak że ryba do 130 nie bierze pletki. Hamulec płynny, nawój bardzo ładny, wystarczająco pojemny jakieś 200m pletki ,35 4 splotowej mi wchodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Penn słabo nawija plecionkę wiec to będzie ci skracać rzuty a tak to raczej nie do zaje... młynek.Jak daleko musisz rzucać to wybierz jakiś który lepiej nawija plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi