Skocz do zawartości

Spinning na sumy

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

W naszych warunkach Witek (Ren) jak wiesz łódka odpada, zostaje tylko brzeg i to tylko przy założeniu "odpowiednio wysokiej wody" w czerwcu lub lipcu co zdarza się raz na kilka lat.... Suma tej sumowej układanki nie przemawia za wielkimi inwestycjami sprzętowymi.... 

Do takiego łowienia sumów (według mnie najpiękniejszego) czyli nocnego z powierzchni wystarczy kij 2,7 (3m to już niepotrzebna męka)

40lb musi mieć ze względu na nurt,- ja używam Lamiglasa Kenai Force  ;)

• Like 1

Dzięki Arek, sum to ostania ryba o jakiej myślę ale na Rurze z jednej klatki w ciągu godziny miałem 3 sumy którym nie dałem rady lzejszym sprzętem. Kupiłem wczoraj, po wcześniejszej lekturze, black cat light spin 2.60m 10-150g, waga sensowna bo wynosi 263g, daiwe bg 4000 i plecionke 0.40mm 500m. Przynęty mam. To raczej będzie krótki epizod, chociaż kto wie. Jeżeli mi się spodoba to w Holandii z belly poszukam tych ryb, w tym przypadku użyje sprzętu, który już posiadam :). Wspomniałeś o Renie. Zlowilem kiedyś małego suma, znajomy natomiast łowi kilka w sezonie z opasek, największy ponad 2m. Często bywam w Paryżu znam miejsca na rzece Marna gdzie mogę spodziewać się tych ryb. Jestem dobrej myśli :)

• Like 1

Myślę, że dobrze dobrałeś zestaw jako "uniwersalny" szkoda tylko że nie wziąłeś Daiwy BG 4500 z japońskiej dystrybucji bo ona ma już zapadkę za oporówką i wolniejsze przełożenie czytaj grubsze zęby na przekładni. ale ten drobiazg na pewno da się poprawić jeśli zajdzie taka konieczność  ;)

Ps

Nie przekroczyłem 2m na Renie... Na palcach mogę policzyć sensowne wyprawy sumowe na Ren w ciągu mojego 8 letniego pobytu,- coż - taka woda....

Edytowane przez Rheinangler

Zastanawiałem się nad większym modelem daiwy, ale pojemność szpuli w 4000 to 270m 0.30mm ( coś w okolicach) przy wadze 400g to świetna opcja. Porównywalem do shimano z rodziny SW i tam przy podobnej pojemności szpuli trzeba kupić niezłą krowę :) to samo tyczy się quantum cabo i tica talisman. W peny nie chcę wchodzić (stuki puki ale działa, to nie dla mnie) . Pozatym lubię daiwe bg, mam 2000 ( która odmawia posłuszeństwa ale chyba z mojej winy), 2500 wczoraj kupiłem 4000 i jeszcze jedna 2500 ( będę miał zapasową szpulę do 2500, a w nowo zakupionej zmienię rotor i korbe z 2000 i będę szczęśliwy). Jeżeli 4000 okaże się zła, co mam nadzieję nie nastąpi, kupię poprostu coś mocniejszego.

• 8 miesięcy temu...

Witam chcę zacząć przygodę ze spiningiem sumowym i chciał bym opinie na temat wędek na start : Mikado cat terrytory 270 do 150 gram . DAM MADCAT BLACK SPIN 2.70m 40-150g.Shimano catana do 100 gram . Rzeka San wędkowanie z brzegu na woblery

Edytowane przez Shtomek88

pomyśl o krótszym kijku... jest lżejszy i nie męczy tak bardzo... a długi nie ma żadnych poważniejszych zalet nawet przy łowieniu z brzegu... te 2 metry dalsze rzuty nie są warte znacznie cięższej wędki... ograniczasz się do przynęt stawiających mały opór przy prowadzeniu, duże woblery odpadają - po prostu dłuzsza dźwignia bardzo męczy... a przy opasce sdr-a i tak nie podniesiesz dużo wcześniej dłuższym kijem, więc zaczepy i tak będą...

Zaproponowałem wędkę o ciężarze wyrzutu pośrednim pomiędzy tymi które ty brałeś pod uwagę. Więc nie rozumiem. 

Jeżeli rozpatrywać tylko spośród trzech wytypowanych przez Ciebie brałbym Shimano Catanę. 

Za Cataną przemawia waga dokładając kołowrotek o masie w okolicach 400 g do 369g Mikado, Dam 352 daje nam niezłą wagę, Catana waży 224 a Bestmaster  270

Przeciw Catanie jest to że foregrip jest krótki, ręka tak się nie męczy gdy chwytamy wszystkimi palcami powyżej kołowrotka. Kłóci się to z przyzwyczajeniami niektórych na ten temat jest cały wątek ale takie jest moje zdanie. Bestmaster ma wygodny foregrip, dlatego go zaproponowałem.

Łowię na DAM MADCAT BLACK SPIN 2.70m 40-150g z brzegu najczęściej właśnie na woblery i mogę polecić tą wędkę. To kawał solidnego kija, seryjne wykończenie jest na przyzwoitym poziomie, owszem waży swoje ale oferuje potężną moc. Hol największego w tym sezonie suma 180 cm był szybki i cały czas pod kontrolą. Wędka odczuwalnie ładuje się od przynęt ok. 60 g ale bez problemu można rzucać takimi ok. 20 g, najcięższe jakich używałem to ok. 90 g. Myślę, że wędka 240 - 260 cm też sprosta Twoim potrzebom ale zdecydowanie zwracaj uwagę na długość dolnika, krótkie (np. Dragon X-Force) są niekomfortowe podczas dwuręcznych rzutów i holu. Istotna jest też średnica uchwytu kołowrotka, omawiany kij ma 20 -kę i dla mnie jest wygodny. Oglądałem MadCata Spinn 10-120 g, ale nie kupiłem go własnie za względu na uchyt, który był miał dla mnie za cienką średnicę. Czyli najlepiej kij pomacać w sklepie. 

Mad cat jest ok znajomi mają, dla mnie catane za miękka w zacięciu miałem sporo spadów z tego kija.

Ja lowie dragon boatmaster pro do 180g i jestem zadowolony, dobrze wcina rybę jest mocny lekki ze spokojnie mogę zaliczyć sesję sumową bez bólu pleców mam go sparowanego z shimano socorro 6000sw.

Wydaje mi się że do spina penn 360 Ci wystarczy.

Jakieś 70 sesji sumowych w tym roku i nic się z nim nie dzieje. Dobrze nawija pletkę hamulec wystarczająco mocny tak że ryba do 130 nie bierze pletki. Hamulec płynny, nawój bardzo ładny, wystarczająco pojemny jakieś 200m pletki ,35 4 splotowej mi wchodzi.

• Like 1