Skocz do zawartości

Pstrągowe wspomnienia wydzielone z wątku Pstrągi 2017

Sayonara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Byłem w Anglii na ostatnie Święta. Rzeczka dwa razy mniejsza od BP, płytka i bardzo czysta. Pstrągi po 50 cm pływały, widziałem jeszcze pilnowane przez dużą samicę gniazdo tarłowe - odganiała takie ok. 30 cm pstrągi od niego.

I co ... łowić można na tej rzece na wszystko ... jest zakaz łowienia od marca do połowy maja zdaje się.

Na rzece siedzą wędkarze i łowią na tyczkę głównie albo na quiver'a. Lub właśnie te pstrągi na białe i barwione robaki na wypuszczankę.

Gadałem nawet z jednym miejscowym wędkarzem - mówił mi że od rana (była ok. 15.00) próbuje złowić te pstrągi, które widziałem dzień wcześniej przy gnieździe, ale za nic i na nic nie chcą brać ...

Na muchę tam nikt nie łowi bo to nie woda klubowa tylko ogólnodostępna i dla muszkarza to taka tochę siara by była łowienie w środku miasteczka w parku miejskim.

A ryby to uwierzcie mi ... całe stada brzan i kleni oprócz tych kropków - aż się prosi żeby jakąś nimfkę zapuścić ...

Dziwny naród  :P

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Zasobność wód na zachodzie wynika przede wszystkim z mądrości ich gospodarowania. Napiszę jak wygląda to tu w Brandenburgii gdzie zamierzam od tego roku łowić.

Po pierwsze wędkarstwo zorganizowane jest na wzór myślistwa - trudny egzamin z różnic i nawyków ryb, przepisów ochrony środowiska, zasad wędkowania itp. (pula 600 pytań). 

Co do samych regulacji regulaminu ochrony ryb ograniczę się do przedstawienia uregulowań dot. pstrągów:

- wody pstrągowe podlegają odrębnej opłacie Salmonidengewasser - ok 70 euro rocznie;

-okres ochronny trwa od 16 października do 15 kwietnia;

- wymiar ochronny potoka to 30 cm;

- generalny zakaz brodzenia - do wody można wejść wyłącznie w celu uratowania przynęty lub przejścia na drugą stronę potoku;

- w spiningu dozwolone jest używanie przynęt z jednym hakiem (pojedyńczy, podwójny, kotwica);

- w muchówce można łowić tylko na jedną muchę bez skoczka, dozwolony jest tylko jeden hak pojedyńczy;

- każda rzeczka ma rewiry wyłączone całorocznie z wędkowania (mateczniki);

- na wodach pstrągowych jest obowiązek zabierania okoni i szczupaków;

- limit roczny łososiowatych zabranych to 100 szt;

- limit dzienny łososiowatych to 5 szt;

- w kwestii c&r to regulamin ogólny (ichni RAPR) wbrew temu co się często w Polsce sądzi, dopuszcza zabieranie lub uwalnianie ryb. Nie ma obowiązku ich beretowania jak się sądzi. Wypuszczać należy jednak bezzwłocznie. Łowienie w celu mierzenia i fotografowania ryb jest zabronione.

• Like 3