Skocz do zawartości

Pędzelki

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

Jakich pędzelków używacie do nakładania lakieru na omotki?
Ja ostatnio szukam i nie mogę dobrać odpowiedniej sztywności włosia. Albo jest za miękkie i nie panuję nad nim, albo za sztywne i łatwo 'bąbelkuje' lakier, a większe powierzchnie kiepsko się takim pokrywa. Wiem, że w sklepach dla artystów jest duży wybór, ale nie zapłacę 25zł za jeden pędzelek...
A, pytanie nr 2 - czyścicie pędzelki, czy jako jednorazówki?

Witam,

wymyśliłem sobie jakiegoś czasu i się sprawdza, a mianowicie mam takie wash & go - pędzelek z dobrego lakieru do paznokci. Oczywiście lakier wylany a buteleczla uzupełniona acetonem, czyli czyszczenie odbywa sie w butelce. Raz na jakiś czas wymieniam aceton i po sprawie. Mam kilka buteleczek z różnymi pędzlami ( miękie, twarde, wąskie, szerokie etc.)Kiedyś używałem pędzli artystycznych z włosia ale za bardzo mi bąblowały i przy czyszczeniu się niszczyły.

Pzdr.

Tarłoś

A co (o ile coś) jest nie tak z flexcoatowymi, czy innymi rodbuildingowymi?

Ja na początku użyłem jakiegoś taniego z Carrefoura. Potem kupiłem fioletowe w Guidesnblanks.

Teraz mam właśnie Flexcoat, fioletowe (standard) i szersze (żółte). Nie narzekam ...

Pzdr,

Fatso

Dzięki za odpowiedzi w wątku.

Do tej pory nie chciało mi się czyścić, bo za złocisza to nie widziałem sensu się paprać. Ale może się wykosztuję na jakiś droższy pędzelek i będę go czyścił. Jak starszy na 5 razy to będzie miało sens.

FlexCoata mi nie leżą.

W sklepach dla artystów kupiłem za 1-2 zł pędzelek płaski nr 6. Producent nieznany, szerokosć ok 5 mm, dosyć sztywna sierść. Jak na razie tym pracuje mi się najlepiej. A do wyczyszczenia (nie miałem zapasu pędzli pod ręką) używam mieszanki aceton, izopropyl, etyl.

• 1 miesiąc temu...
  • 6 lat później...

Trochę odkopię strasznie stary temat, ale obecnie używam takich: https://www.aliexpress.com/item/New-10-Pcs-lot-Kids-Children-Plastic-Handle-Paint-Brushes-Set-Watercolor-Gouache-Drawing-Painting-Art/32889504304.html

Absolutnie idealne - cienkie, dość sztywne, sztuczne włosie i cena taka, że nawet nie ma sensu myć po użyciu :)

• Like 5

Trochę odkopię strasznie stary temat, ale obecnie używam takich: https://www.aliexpress.com/item/New-10-Pcs-lot-Kids-Children-Plastic-Handle-Paint-Brushes-Set-Watercolor-Gouache-Drawing-Painting-Art/32889504304.html

Absolutnie idealne - cienkie, dość sztywne, sztuczne włosie i cena taka, że nawet nie ma sensu myć po użyciu :)

mam takie od dawna kupione w chińskim centrum za 8 zł nic lepszego nie trzeba .