Skocz do zawartości

Jazie 2017

JunakFlyFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wytrzymałem dzisiaj i pomimo niecałej godziny do zmierzchu odwiedziłem rzekę. Schodząc powolutku z jej biegiem dostrzegłem pod drugim brzegiem w zatoczce ze stojącą wodą cichy spław ładnego jazia. Dwa pierwsze rzuty i nic, za trzecim piękne wygięcie kija i po szalonych młynkach wieczorowy jasiek jest na brzegu, piękny i już w dobrej formie. Zjadł larwę ważki od @Cyprysa :)

DSC01315_2.jpg

• Like 24

Wybrałem się dzisiaj nad rzeczkę bo ... musiałem . Poziom frustracji związany z aurą , która mrozi i duje od przeszło tygodnia osiągnął chyba apogeum , więc musiałem chociaż porzucać . Niska temperatura wody wygoniła rybki z mojego ulubionego odcinka do zbiornika . Z kolei poniżej ciągły deficyt wody , który jest przyczyną postępującej degradacji ciurka ( jeszcze do niedawna zdecydowanie kleniowo-jaziowego ) praktycznie uniemożliwiał jakiekolwiek podchody dające choć cień szansy na sukces . No to się wybrałem ...Po dotarciu na miejsce jest dobrze - jest woda i nawet płynie . Gdyby jakieś 10 - 15 lat temu ktoś mi powiedział , że to będzie podstawowy warunek spędzający sen z oczu wędkarza wiosną - wyśmiałbym go i w czoło popukał na odchodnym . Takie to mamy realia łowiska skazanego na zaporówkę i kilkadziesiąt stawów hodowlanych przy okazji .

Pogoda obłędna . Mimo nieco wyższej temperatury niż wczoraj wiatr wiejący prosto w twarz i skosem pod prąd rzeki cholernie utrudnia rzuty i prezentację wobka . I tak walczę z przyrodą mieląc pod nosem najgorsze przekleństwa ( i to na głos  :D ) i robiąc kolejne metry tego łąkowego i odsłoniętego odcinka , który jeszcze dwa , trzy lata temu był najlepszym i ulubionym , a teraz jest beznadziejnie pustym i odstręczającym wręcz przy tym bezrybiu i tej pogodzie . Tylko czas od czasu okonek malutki półgębkiem meldował się na kotwiczce . I oczywiście stało się tak , jak to zwykle bywa w wędkarskich opowieściach  ;) . Ostatnie sto , może dwieście metrów rzeczki , które w tych warunkach dawało szansę na to , że jeśli są tam jeszcze jakieś sensowne rybki to właśnie na nim skrywają się przed zawieruchą .

Najpierw delikatny , okoniowy pstryczek na balonie z żyłki , coś tam załopotało z lekka i spad . Zwijam niespiesznie żyłkę targaną przez wiatr i nagle okazuje się , że cały czas jest tam rybka z którą po prostu straciłem kontakt nawet tego nie czując przy tej wichurze . Miły ciężar , ryba dołuje już pod moimi nogami nieomal , wyjeżdża do góry piękny i gruby klenio , taki dobrze ponad czterdzieści . Wysoka skarpa , podbierak poza zasięgiem , szybka decyzja i próbuję delikatnym acz zdecydowanym wyślizgiem wyjąć delikwenta . Prawie się udało . Spiął się w połowie drogi i zsunął po trawach do wody . Od razu jest dobrze  :D . Woda odczarowana , ryby są i wcale to a wcale nie jest mi już zimno  ;) . Drugi kontakt w klasycznym miejscu . Nurtowa rynienka tuż przy brzegu zapoczątkowana malutką karpą i kamieniem w wodzie oraz delikatnym podmyciem tuż za nią ze wstecznym prądem . Wszystko oczywiście w wersji mini . Zdecydowane branie na wysokości wyjścia z zatoczki i wejścia w nurt . Piękny jasio jak na tą wodę , bardzo waleczny i mimo widocznych potarłowych uszczerbków już odpasiony i w doskonałej kondycji . Już lekko złotawy - prawie 45 cm . Szybka fotka przy chwiejącym się na wietrze aparacie .Teraz tylko potrzeba ciepła , słońca i wody w rzece .

1492809296dsc04362.jpg

Sprzętowo jak zwykle : FX 902-2 od @Dąbka , Exsence Ci4+ C3000M , HM 80 0,16 mm i garść świątecznych jajek od @gajosika  ;) .

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"          :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 27

Wiślany jazio z Krk z miejskiego odcinka.

Wreszcie cokolwiek trochę lepszego trafiło się na spinning. Ten rok póki co cienki.

post-50427-0-04785500-1493039838_thumb.jpg

Mikado Sakana Hanta Light Spin 2,7/5-20gr, Zauber 2000, 0,14 z jakimś relatywnie sporym (jak dla mnie i jak na te ryby o tej porze) woblerkiem (3,5cm).

• Like 37

Wyjazd z kolega nad piękną malowniczą rzeczkę. Trafił się taki klocek równe półmetra czyli takie jakie najbardziej lubię. Było jeszcze kilka jazi ale ich zdjęć nie będę wstawiać. Były trochę mniejsze :) zazdroszczę kolegą którzy mieszkają nad małymi rzekami gdzie można pobawić się muchówką do woli ;)post-63381-0-79518700-1493066638_thumb.jpg

• Like 15

Wyjazd z kolega nad piękną malowniczą rzeczkę. Trafił się taki klocek równe półmetra czyli takie jakie najbardziej lubię. Było jeszcze kilka jazi ale ich zdjęć nie będę wstawiać. Były trochę mniejsze :) zazdroszczę kolegą którzy mieszkają nad małymi rzekami gdzie można pobawić się muchówką do woli ;)attachicon.gifPicsArt_04-24-10.30.44.jpg

i tak wiemy, że to ta mała rzeczka płynąca przez Warszawę ;)

Wyjazd z kolega nad piękną malowniczą rzeczkę. Trafił się taki klocek równe półmetra czyli takie jakie najbardziej lubię. Było jeszcze kilka jazi ale ich zdjęć nie będę wstawiać. Były trochę mniejsze :) zazdroszczę kolegą którzy mieszkają nad małymi rzekami gdzie można pobawić się muchówką do woli ;)attachicon.gifPicsArt_04-24-10.30.44.jpg

Żeby nie to tło ... fotka byłaby  jedną z najlepszych  na tym forum. Jazior przepiękny.

• Like 2

Szybki wypad nad moją ulubioną rzeczkę dał takiego o to jaśka.. ryba uderzyła w pierwszym rzucie w wobler Pana Janusza Widła po wcześniejszym dobrym ponad 30 minutowym obławianiu "miejsca" moimi kilerami - stąd moje zdziwienie. 

sprzętowo:

młynek shimano wielkość  2500

wędką na blanku blaas xf slxf 866

żyłka 016 owner broad blue eye

wobler Janusza Widła

na zdjęciu chciałem uchwycić moment wypuszczenia i chyba słabo mi to wyszło.

Pzdr.

post-53143-0-33289500-1493148201_thumb.jpg

post-53143-0-42263200-1493148210_thumb.jpg

post-53143-0-93045700-1493148224_thumb.jpg

• Like 15

Żeby nie to tło ... fotka byłaby  jedną z najlepszych  na tym forum. Jazior przepiękny.

Będą za jakiś czas następne ;) Jak pogoda w maju dopisze robimy wypad z kolegą na tą rzeczkę. Ryby namierzone i ludzi nie ma. Wolę przerobić zdjęcie żeby potem ktoś nie odgadł gdzie to jest. Chce mieć spokój od ludzi i nareszcie znalazłem go w jednym miejscu :)

• Like 1