Skocz do zawartości

Jazie 2017

JunakFlyFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś Miałem wolne ,miał być wyjazd na pstrągi ,lecz słońce zmieniło Moje plany,pomyślałem szkoda dnia zmarnować i trzeba go jakoś wykorzystać. Docieram na miejsce wieje strasznie, myślę łatwo nie będzie i nie było .Pierwsza miejscówka na zero ,następna również i kilka następnych,morale podłamane, dochodzę do zakrętu i myślę jak nie tu to nigdzie

20170425_162653.jpgupload gifscertificity.com

Pierwszy rzut Wobler wpada do wody kilka pokręceń korbą pauza i branie w końcu jest ,co prawda niezbyt duży ale zawsze cieszy

20170425_155108.jpgupload a picturecertificity.com

Chwila przerwy ,następnie umieszczam woblera bliżej brzegu i branie ale czuję że przeciwnik z iniej kategorii wagowej, daje nieźle popalić

20170425_143216.jpgimage hosting site no sign upcertificity.com

20170425_143318.jpg20mb image hostingcertificity.com

20170425_143332.jpgpicture hostcertificity.com

Całe 46 cm szczęścia. Niestety na tym się zakończyło .Znalazłem jeszcze kilka bardzo ciekawych miejscówkek które zamierzam jeszcze odwiedzić.Zaczyna lać co dewinitywnie kończy wędkowanie.

• Like 18

Będą za jakiś czas następne ;) Jak pogoda w maju dopisze robimy wypad z kolegą na tą rzeczkę. Ryby namierzone i ludzi nie ma. Wolę przerobić zdjęcie żeby potem ktoś nie odgadł gdzie to jest. Chce mieć spokój od ludzi i nareszcie znalazłem go w jednym miejscu :)

Spróbujcie strzelać fotki na tle krzaków, trawy itp. tła, które nie zdradzi miejscówki. Można również kadrować bardziej z góry (widać więcej brzegu) lub przeciwnie, bardziej z dołu. Szkoda aby takie fajne rybki miały taką słabą dla oka oprawę ;)

• Like 3

Spróbujcie strzelać fotki na tle krzaków, trawy itp. tła, które nie zdradzi miejscówki. Można również kadrować bardziej z góry (widać więcej brzegu) lub przeciwnie, bardziej z dołu. Szkoda aby takie fajne rybki miały taką słabą dla oka oprawę ;)[/size]

Wiem wiem teraz będę tak częściej robić. Chociaż próbować. Zamierzam kupić jakiś aparat i statyw. Zazwyczaj gdy jestem sam nad wodą zawsze trafi się jakaś fajna ryba a selfie za ładne nie jest :P

• Like 1

Wiem wiem teraz będę tak częściej robić. Chociaż próbować. Zamierzam kupić jakiś aparat i statyw. Zazwyczaj gdy jestem sam nad wodą zawsze trafi się jakaś fajna ryba a selfie za ładne nie jest :P

statyw hama (noga) rozsuwany . Zajmuje 15- 20 cm w plecaku. Posiada regulacje konta widzenia - góra dół, i ma gwint od dołu, przez co możesz coś wkręcić, żeby mocować do podłoża - ja wkręcam śrubę z odciętym łbem.  Aparat jakiś mały z odwracanym wyświetlaczem - widzisz siebie, zawsze to lepiej jak łączenie przez wf wi smartfona z aparatem. U mnie zdaje to egzamin, druga sprawa,że zawsze zapominam aparatu.

Edytowane przez tibhar
  • Like 1

Dzisiejsze dwa jaziki między deszczami ;)

ac5c9ebcf6532b28.jpg

711f7f113ad67b45.jpg

Jaziki wiślane, krakowskie zdrowe i dobrze odżywione.. ;) zdjęcia niestety trochę słabsze bo z telefonu. Sprzętowo: Konger world champion tango, red arc,stroft 0,14 i tajemniczy wobler na końcu :D

• Like 18

Dziś przy okoniowaniu wyjechały 3 jaziki. Pięknie zasysały 2" kajtki na 1,5g główce. Cieszą podwójnie bo ze stojącej wody. 

post-55880-0-41119200-1493318739_thumb.jpg

Sprzętowo:

Pezon&Michel Pandora Perch Seduction

Shimano Rarenium 2500 FA

Nanofil 0,04

Keitech easy shiner 2 + Owner precision 1,5g

• Like 6

Pojechałem na szczupaki. Nawet coś brało, ale same koty. Trzeba było pocieszyć się na innej wodzie i innych rybach, znaczy się jaziach.

Długi, weloniaste, wielkie płetwy, ale jakiś taki chudy. Niektórzy mówią o takich rybach, że to takie sportowe:

post-50427-0-50152200-1493905748_thumb.jpg

Edytowane przez tadekb
  • Like 49

Stykacz z majówki, leśny staw z pięknymi jaziami, france cwane i niezwykle trudne do złowienia, złowienie chociaż jednego spędzało mi sen z powiek. Połakomił się na płytkiej wodzie na banjo na główce 1 gram. Po błyskawicznej sesji wraca do wody.

post-61051-0-39773900-1494016497_thumb.jpg

• Like 6

Dzisiaj woda troszkę w dół  i przejrzystość też jakby lepsza. Jaziom się to podobało chociaż jak zwykle na brzeg nie wychodziły ale tan kto patrzył mógł coś wypatrrzeć i sprawdzić czy to jaź Teraz krótki ps. do kolegi który chciał coś wypatrzeć z samochodu....nie da się jeszcze nasze wody nie są aż tak rybne ;)Jeden mnie naprawdę zaskoczył bo gabaryt  i moc zacna :P była no i po drodze dwa dołki po bobrze (w oba wpadłem) :D ale dziś dałem radę i za chwilę trzymałem w rękach dobrą pięćdziesiątkę. Potem tylko krótka szamotanina z aparatem i coś tam wyszło i ryba spowrotem do wody, potem były jeszcze dwa o których bym pewnie mówił ale po pięćdziesiątce....szkoda czasu. Po dobrej godzince zobaczyłem coś przy opasce. Puściłem raz woblerka ..puknął..puściłem drugi raz w to samo miejsce i bum...jest kolejna rybka z rodzaju zacnych. Chwila konsternacji czy dobrze siedzi i po chwili mam go już w rękach. Problem taki że nigdy nie mam miarki i mierze do wędki ale dobra ryba...krótka sesyjka i do wody. Teraz krótka przerwa obiadowa i wracam dalej na wodę do wieczora jeszcze daleko... :P

Łowisko: Wisła KRK

Sprzęt: delikatny żyłka 0,12 i wobler z 2cm

ead2a6d3d10953e1.jpg

Druga rybka

792b3a71748e6e5d.jpg

;)

f495d67fe562ce74.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" i "MAJÓWKA Z JERKBAIT"        :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 25

Wieczorkiem zaliczyłem krótką dogrywkę. Nie mogłem tego tak zostawić :D :D  Wpadłem na miejscówkę na której miałem wyjście ładnej ryby o 18,30. Rzut woblerek wylądował w wodzie może przepłynął 3m i ...bum...kilka fikołków na powierzchni potem mój ślizg po wiślanym błocie do wody i ryba w ręce ;) krótka sesja nad wiślanym brzegiem i już jaź wraca spowrotem do wody. Później sprawdziłem jeszcze kilka miejsc jednak wieczorem jazie stanęły na głowie i ślicznie buszowały między trawami w ogonie mając moje cudeńka dla nich przygotowane. Ale dzień udany, a wieczorem można było zobaczyć ile ryb jest przy opasce ;) zdradze tylko że nie mało :D

b3a46ae390f11320.jpg

• Like 14

Miałem nadzieję na dobry jaziowy sezon i wrzucenie hurtem paru ładnych rybek, ale aura pokrzyżowała piękne plany (nie pierwszy zresztą raz). Równe pół metra jazia sprzed "Wielkiej Wody" - jak na razie niestety jedynego do tej pory (oby nie ostatniego). Sorry za wystemplowanie tła, ale miejsce stosunkowo łatwe do namierzenia i zarżnięcia, a tego parę osób by mi chyba nie darowało.

post-52159-0-64297900-1494271553_thumb.jpg

• Like 6

Zeby nie zaśmiecać wątku B) dorzucę fotę jednego z dzisiaj, chociaż po zimnej nocy wcale nie były aż tak skore do współpracy. W końcu wypatrzyłem coś godnego uwagi i udało się go złowić. Dziś wziąłem ze sobą miarkę i przynajmniej wiem ile miał 51cm - fajna ryba :D dziś największy

91dc9a9f51cc3386.jpg

• Like 20

W końcu nastał czas wieczorowych łowów i zbiórek z powierzchni. Dzisiaj ryby uruchomiły się około 21 wszej i przez jakąś godzinę ładnie żerowały.

W sumie kilka kontaktów na smużaka ale tylko jedna ryba po bardzo mocnym braniu wylądowała na brzegu, emocje duuzo większe niż w dzień ;)

Zdjęcia niezbyt wysokich lotów ale samemu i po ciemku ciężko coś sensownego pstryknąć.

DSC01450_3.jpg

• Like 27

Wszyscy wokół uganiają się za Boleniami i Szczupakami, więc na małych rzeczkach cisza i spokój. Ewidentnie trafiłem w dzień, ponieważ Jaziory i Klenie brały w najlepsze! Cała masa przedszkolaków po około 30cm i kilka ładniejszych ryb. Poniżej zdjęcie rodzynka 50+.

Gobster kolegi @Tomus'a od pewnego czasu nie schodzi ze sceny :)

20170506_161407_zpseozd85eo.jpg

Edytowane przez Ciawa411
  • Like 36