Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Za okoniami uganiam się od lat i w tym czasie przewinęło się przez moje ręce sporo r?ł?źnych kijk?łw. Z tych kt?łrymi wędkowałem lub wędkuję z czystym sumieniem mogę Ci polecić Kongera WCH Tango 240 i Mikado Saphire 260. Moja propozycja to kompromis na kije do połowu z ł?łdki jak i z brzegu. Obydwa doskonale sprawdziły się z bocznym trokiem i 3-7g gł?łwkami. Nie nadają się natomiast do wir?łwek czy woblerk?łw. Je?źeli będziesz decydował się na Kongera, szukaj kija z zielonej serii (Champion), lub czarne (World Champion). Wa?źne aby były Made in Korea. R?ł?źnica w jakości widoczna na pierwszy rzut oka.

• 1 rok później...

Ja jestem bardzo zadowolony z Paladin Coliber Jiga Kongera. Długość 215, opisany do 5g ale można go przeciążyć. Mimo że to UL to jest naprawdę wytrzymały. Musiałbyś dołożyć co najmniej stówkę do używki ale to rewelacyjny kijek. Można nim ciągnąć nawet pstrągi w szybkiej rzece. Niesamowicie amortyzuje, łowię na niego kiedy tylko mogę. Waży 92 gramy i można nim połowić i na małe woblerki i na gumki czy troka.

Rzeka to górna Narew długość to wsio ryba ;D lepiej jak by była 270 ale 215 też magła by byc ;D wklejka czy spin ? wsio ryba spinem chyba większa rybe da rade wyjać ;D a szczupaki sa częstym przyłowem, a co powiecie o SG Troutizimo? ostatnio była o nim dyskusja i jak narazie wpadł mi w oko ;D

Edytowane przez Łukasz91

Ten Coliber Jig to spinn, ale jak chodzi o czułość szczytówki to nie odbiega wiele od wklejki. Ja tak pokochałem ten kijek ( mimo że nie jest z prawcowni, a z założenia większość sprzętu mam robionego pod siebie przez rodbuilderów) że pokładam w niego wiarę wręcz magiczną. Flyer Big Bait 6g lata na nim w kosmos i mimo ze miał być na mikro jigi i bocznego troka to biorę nad wode tylko jego i z woblerkami sobie radzi nad podziw dobrze. Łatwo się ładuje i ze Stelką 2500 tworzy bajeczne kombo (fajnie gdyby była Stelka 1000 bo jest 55g lżejsza,ale nie mam, mój kręcioł waży 225g). Jakiś lekki kręciołek do niego pasowałby jak ulał, bo wtedy zestaw nic nie waży. Ekonomiczne młynki w wielkości 1000 mają podobną wagę do Stelki 2500, piszę o tym dlatego że mi z 225g łowi się bardzo dobrze, a że kryzys na razie trwa to nie planuję kupna mniejszej Stelki. Można więc złożyć zestaw z tą wędką za rozsądne pieniądze.

@ Łukasz91: Odpowiadając na Twój pierwszy post, o ile długość nie jest głównym kryterium wyboru, poleciłbym dwa kije jednej marki. Mianowicie, będą to Savage Gear Bushwacker XLNT 3-18 gr (dł. ok. 228 cm) i Savage Gear Troutizimo 0-7 gr (dł. ok. 215 cm). Obydwa w tym zasięgu cenowym. Pewnie większośc uzytkowników tego forum wyśmieje je, jako że są to produkty tanie i dalekowchodzniej, a przy tym nie japońskiej, proweniencji, jednak ja jestem z nich bardzo zadowolony :)

Korzystam z nich od wiosny tego roku i połowiłem nimi całkiem sporo, więc trochę mogę o nich napisać. Kupując obie wędki miałem dla nich jasne przeznaczenie - Bushwacker miał być kijem na większe pasiaki i średniej wielkości szczupaki, a Troutizimo na okonie w ogóle i spinningowy białoryb. Jeśli szczupaki są częstym przyłowem, wybrałbym na Twoim miejscu Bushwacker' a - raz, że ogarnia większe wabie, a dwa, że mocy mu nie brakuje. Wiem, to banał, ale jest dzięki temu bardziej uniwersalny. W zasadzie, obsłużysz nim wszystko od zerówki Meppsa (ciska nią na zadowalające odległości, można się zdziwić ;) ) po obrotówki w rozmiarze 3, a co do gumek, to od 4 cm twisterów na 2 gramowych główkach w górę (największą gumą, jaką łowiłem było 10,5 cm Fatty na 5 gramach ołowiu). Co istotne, łowię wyłącznie na haki bezzadziorowe i plecionkę i spadów nie mam. Kij sprawnie amortyzuje telegrafowanie okoni.

Co do Troutizimo, to jest to kijek, który jeszcze mocniej poddaje się rybie. Wymiarowy boleń w bardzo silnym nurcie pokazał mi, jak myślę, na ile stać ów kij i gdzie są jego granice. Jest też sporo wolniejszy od Bushwacker' a, więc gwałtowne operowanie cięższymi główkami raczej odpada, tzn. będzie tłumione przez wolniejszą akcję tej wędki. Ocenił bym ją jako moderate (tak przy okazji, Bushwacker też nie jest mega szybki). Być może to subiektywne uczucie, apetyt ryb danego dnia, a może płynie to z różnic pomiędzy korkiem i EVĄ, ale wydaje mi się, że Bushwacker jest bardziej czuły i lepiej przekazuje brania. Gdy ryby żerują słabiej i nie wchłaniają całej gumy, bądź wolą lekkie wabie, wybieram właśnie ten patyk. Kilka dniu temu wyholowałem na niego pięknie spasionego okonia w rozmiarze 25-30 cm, który mimo zapięcia za przysłowiową skórkę i plecionki, nie był w stanie uwolnić się od haka, a twardo, siłowo szedł przy dnie i nie dał się podnieść do powierzchni. Kij robił swoje i... amortyzował :D Tego dnia wywlokłem z dna bardzo ciężki klamot (zbite deski połączone z butelką po napojach...) o szacowanej masie 4 kg i kij nawet nie stęknął.

Jeśli chodzi o długość i właściowści rzutowe, to obydwa apekty wypadają stosunkowo podobnie. Choć dane katalogowe mogłyby sugerować większą różnicę, to te centymetry gubione są w przypadku Troutizimo w dolniku, który jest znacznie krótszy od tego w XLNT. Łowię nimi z brzegu i nie narzekam. Już 5 gr ołowiu leci na znaczne odległości. Co oczywiste, duże znaczenia ma tu rodzaj i grubość linki.

Reasumując, mogę z czystym sumieniem polecić obie wędki, choć muszę też dodać, że Bushwacker zrobił mi raz brzydki kawał i strzelił przy wyrzucie przynęty (Predator 3 na 5 gr) tuż powyżej połączenia (1szy skład). To nie powinno mieć miejsca, no ale jak wiadomo, przy chińskiej tanioszce może się jednak zdarzyć. Sprzedawca od ręki wymienił element na nowy i od tamtej pory wszystko hula aż miło.

Na koniec, słowo o wyważeniu młynkiem - u mnie na XLNT kręci Red Arc 10300, a na Troutizimo Nexave 1000 (wkrótce zastąpi go Red Arc 10200) i w obu przypadkach kij nie leci na pysk i ładnie trzyma poziom.

Pozdrawiam,

Radek

Edytowane przez Dienekes

Dienekes bardzo fajny opis coraz bardziej jestem za Troutizimoi ,a co powiecie jeszcze na temat Kngerów MIcrosa i World chempiona tango ?

Skoro wywołałeś kongery to moje opinie sa takie:

• Konger Mikros z tego co przeczytałem jakie są Twoje preferencje to na rzekę może okazać się za delikatny;

• World Championa Tango może okazać się słusznym wyborem, bardo fajny okoniowy kij kiedy nim pierwszy raz łowiłem byłem zachwycony – polecam „Będzie Pan zadowolony”;

• Konger Equs Rapier mówiąc o wędce okoniowej kongera nie można o niej zapomnieć, łowie nim kilka lat i uważam ze dobrze zrobiłem kupując go, bez problemów poradzi sobie z przyłowami w postaci szczupaka a łowienie okoni tą wędka to jest sama radość, w cenie jaka podałeś o nowego będzie trudno, kilka złotych musiał byś dołożyć ale uważam ze warto się nad tym zastanowić czy nie warto by było.

Edytowane przez skiner

Ja na okonie mam Daiwa Tornado-X 2.70m 0-7g.

Kluska jakich mało, ale cudnie na niej walczą okoneczki, czuć już okonki które dopiero maja zamiar wziąć :D.

A kaczakowi wymiarowemu tez doskonale daje radę, ostatnio na główkę 1,5g na haku 6 bez przyponu. To bała zabawa z nim.

Za kącik dziubka się złowił.

Mam podobnie jak Dienekes czyli SG 3-18gr i Troutizimo tyle że krótszego 0-5gr i podpisuje się pod jego słowami. Jak chcesz super delikatnie to Troutizimo będzie super chociaż teraz wziął bym tego dłuższego 0-7 bo tamten mój patyczek jest jednak mega krótki i mały jak na moje łapska. Ale z podlodowym kręciołkiem i nanofilem 0,06 dłubanie pasiaków to piękna sprawa. Jak chcesz bardziej uniwersalnie to ten SG będzie lepszy. To też bardzo fajna delikatna i czuła wędka która poradzi sobie z większym przyłowem. Spisuje się też świetnie jako lekka sandaczówka na łódkę.

Edytowane przez Luke