thug Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Skoro masz spawdzonego Lexusa 280cm to dlaczego nie kupisz krótszej wersji?Możliwe, że tak właśnie zrobię. Chciałem kupić coś o długości nawet krótszej niż 2,40, ale w lexusach to juz cw 7g, co wydaje mi się troszkę za mało.Do 10g. są te 2,40, ale to moja górna granica długości do której nie za bardzo chcę się zbliżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Może powiecie że się nie znam ale ja łowię wszystko na SavaGear Parabellum Spin 3-16g. W porównaniu z Lexus Sapphire Spin nawet fajniej mi się nim wędkuje. Okonie to raczej przyłów ale bardzo częsty bo skupiam się głównie na jaziach i kleniach, średni szczupak mu też nie straszny. Jak na łódzkie wyjałowione łowiska nic mi więcej nie potrzeba. A próbowałem droższymi kijkami Fenwicka i powiem że bez rewelacji, już się ich pozbyłem zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Dziś i ja mogę się wypowiedzieć na temat okoniówki - Savage Gear Parabellum UL 0-7g. Właśnie wróciłem znad wody, w ponad 2h równe 40 okoni. Łowiłem na woblerki ok 1-1,5g i gumki na główkach do 3g.Powiem tak, szukałem wersji do 5g i nadal bym chętnie jej poszukał. Ta do 7g wcale nie posyła daleko tych lekkich przynęt.... Na tą samą odległość rzucałem Daiwa Exceller 3-18g. Kolejna rzecz, wędka dość mocno się gnie pod pracą woblerka. Były to wobki pracujące bardzo delikatnie do 0,5m. Krótko mówiąc, na początki chciałem wrócić do domu i sprzedać wędkę jak najszybciej, jednak przyzwyczaiłem się do krótkich rzutów, przynętę prowadziłem nico wolniej i jakoś dało radę. Największym atutem było trzymanie ryb. Tutaj trzeba przyznać ze dała popis! Miałem 2 spady i mogę szczerze usprawiedliwić wędkę, bo ryby były w większości za samą skórkę, i to dosłownie. Tylko kilka większych sztuk złapało kotwiczkę w całości za 3 groty. Były sztuki 15cm i były 25cm, wędka pracowała bardzo płynnie i rozkładała ryby.Nie jestem w pełni zadowolony z niej niestety. Sprzedać nie sprzedam ale chętnie wymienił bym na wersję do 5g.Jutro dogrywka bo chciałem dobić do 50 ale przy 38 zrezygnowałem. Nowo poznany kolega po kiju namówił mnie żebym wyciągnął jeszcze te 2 i zamknął kolejną dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 ...Ta do 7g wcale nie posyła daleko tych lekkich przynęt.... Na tą samą odległość rzucałem Daiwa Exceller 3-18g.Marcin P a ile wg Ciebie jest 'daleko' ? IMO za tę cenę wędka całkiem przyjemna w użytkowaniu, w moim przypadku wręcz odwrotnie, 0-5g mi nie odpowiada a 0-7g jest OK, porównując do jednoczęściowej Okumy BR 3-18g nie stwierdziłem krótszych rzutów SG (używając tego samego kołowrotka z pletką czy żyłką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Wg mnie rzut powinien mieć ok 40-50m. Rzuca baardzo słabo... Miałem żyłkę 0,10 i kołowrotek 1000, Daiwą rzucam na żyłce 0,16 ze szpuli większej bo 2000. Przynęty lecą na te same odległości niestety a nie tego się spodziewałem kupując delikatny kijek właśnie pod te mikrusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Fizyki nie oszukamy a seria Parabellum już tak ma że pod woblerem się dosyć mocno wygina ale mnie to w niczym nie przeszkadza bo brania czuć dobrze i mówię tu o 3-16g. To nie wklejka aby chodziła z wobkiem na sztywno. Tym bardziej że dobrze amortyzuje rybę na haku. Trzeba zaakceptować pewne kompromisy IMO. Na szczęście mamy taki wybór przynęt które możemy np spławiac z prądem i dalekie rzuty to już nie wyznacznik tym bardziej na okonia obok którego możemy stać 2 metry a i tak jak ma brać to weźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 40-50m to chyba jakąś boleniówką. Jak takim maleństwem rzucisz 15-20m, to będzie dobry rzut a im średnica szpuli większą, to też dalej poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Nie wiem, nie jestem zadowolony. Nie po to kupiłem taki kijek delikatny, żeby móc rzucić tyle samo co mocniejszym prawie 3 razy Excellerem i to na grubszej żyłce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Kupiłeś wędkę na małą rzeczke lub z łódki. Ile to ma? 215 cm? Nie naladujesz tak krótkim kijem przynęty o masie 1 grama. Trzeba jej nadać mocy, mówiłem że fizyki nie oszukasz. Do tego dochodzą warunki pogodowe. Producenci mogą sobie pisać co chcą ale nie ma kija który posyła praktycznie samą żyłkę na znaczne odległości. Trzeba było kupić Parabellum 2-12 lub 3-16 i myślę że taki 2,5g wobler dalej by poleciał. Nie wiem ile metrów bo nigdy nie mierzyłem ale ja jestem zadowolony a że łowię z brzegu to 279 jest samą zaletą. Teraz na większe ryby również kupie Parabellum ale Bombarde chyba nawet o długości 345. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Kolego, uwierz mi że tak krótkie kije dalej posyłają przynęty po 1-1,5g. Wiem ze może nie ta półka cenowa ale bez problemu.Jeśli piszesz mi że trzeba było kupić parabellum 2-12 lub 3-16 to powiem ci tak - nie trzeba było bo takie kije mam. Specjalnie kupiłem ten do mniejszych przynęt, wiec po co bym miał się pchać w kolejny kijek który by się dublował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohors Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Hej, szukam mocno budżetowej okoniówki do połowów z łódeczki głównie na niewielkich jeziorach. Długość maksymalnie 240cm, wklejanka, metoda to głównie paproszenie głowkami do 4-5g, okazyjnie w akcie desperacji troczek Do połowów z brzegu wystarcza mi mikado lexus 280, ale potrzebuję czegoś sporo krótszego. Testował ktoś nowe nowe feelingi od mikado?Co do budżetu to im taniej tym lepiej, na jeziorach łowie bardzo okazyjnie, więc nie mam zamiaru wyskakiwać powyżej kosztów mojego sprawdzonego lexusa saphire. A może ktoś ma coś na zbyciu? Mistrall tournament spin 2,10m 2-8g , na plus; możliwość regulacji miejsca zamocowania kołowrotka, ciekawa akcja - miekki szczyt i ciut sztywniejsza reszta , ( ale pod większą rybą się gnie) bardzo tania , bardzo lekka i bardzo uniwersalna można stosować do opadu i mimo niewielkiej długości do troka, daleko rzuca. Minus to kolor pokrowca, ale ponoć obecnie jest modny Miałem różne wklejanki , długie, krótkie , kupne i robiłem sam , robione z muchówek i przerabiane z normalnych spinów, ale ta do okonia do paproszenia jest genialna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Poniżej kosztów Lexusa 280 masz Lexusa 240. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanley1 Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 ja na okonia używam Mikado Lexus do 13g , na zestawie z cienką plecionką , albo Tiger cross maxx do 18 g . obie wędki sprawdzają się świetnie na różnych łowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Mistrall tournament spin 2,10m 2-8g , na plus; możliwość regulacji miejsca zamocowania kołowrotka, ciekawa akcja - miekki szczyt i ciut sztywniejsza reszta , ( ale pod większą rybą się gnie) bardzo tania , bardzo lekka i bardzo uniwersalna można stosować do opadu i mimo niewielkiej długości do troka, daleko rzuca. Minus to kolor pokrowca, ale ponoć obecnie jest modny Miałem różne wklejanki , długie, krótkie , kupne i robiłem sam , robione z muchówek i przerabiane z normalnych spinów, ale ta do okonia do paproszenia jest genialna. W poniedziałek będę ją oglądał w sklepie. Bo dziś mieli tylko wersję 2,70. Zauważyłem tylko, że jest wyraźnie cięższy ten kijek od tej samej długości feelinga (ok 30g )Mówisz, że warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja używam dwóch okoniówek. Łowię głównie z łodzi także używam kijków krótkich, pierwszy to wklejka Robinson Cortez Perch 2,40m 1,5-12g do żyłek 0,12-0,16mm i przynęt raczej małych twistery, kopytka i rippery długości max. 6cm i wadze główki max. 7g, błystki nr 0-2, na okonie raczej w przedziale do 30cm, ale czasami udaje wyciągnąć i większe sztuki. Czasami używam plecionki PP 0,06mm na chymerycznie żerujące szczupaki, przynęty 4-7cm i wklejka daje radę (w zeszłym sezonie udało mi się wyholować szczupłego o długości 92cm na poniższy zestaw). Drugi kijek to pełny Savagear Troutizimo 2,15m 0-7g do żyłek w przedziale 0,16-0,18mm i plecionek PP 0.06-0,08mm, to kijeczek do przynęt 6-9cm i główek 4-8g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja używam dwóch okoniówek. Łowię głównie z łodzi także używam kijków krótkich, pierwszy to wklejka Robinson Cortez Perch 2,40m 1,5-12g do żyłek 0,12-0,16mm i przynęt raczej małych twistery, kopytka i rippery długości max. 6cm i wadze główki max. 7g, błystki nr 0-2, na okonie raczej w przedziale do 30cm, ale czasami udaje wyciągnąć i większe sztuki. Czasami używam plecionki PP 0,06mm na chymerycznie żerujące szczupaki, przynęty 4-7cm i wklejka daje radę (w zeszłym sezonie udało mi się wyholować szczupłego o długości 92cm na poniższy zestaw). dobrze zrozumialem, ze uzywasz takiego zestawu do docelowego polowu zebaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ooo Pitt już zwietrzył ofiarę .Pewnikiem zatopi kły w szyi :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 nie calkiem, poniedzialek i klasycznie rozlane mleko ... czytam dalej i po prostu dreszczyk mnie przeszedl ... dlatego chcialem sie upewnic, czy aby halucynacji nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) dobrze zrozumialem, ze uzywasz takiego zestawu do docelowego polowu zebaczy? Wszystko tak jak opisałem, a kwestię wiary czy nie wiary pozostawiam...... tu zbrakło mi odpowiedniego słowa.Ilość postów nie świadczy o umiejętnościach. Edytowane 15 Lipca 2013 przez dragofox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 dziekuje za odpowiedz ... gratuluje zdroworosadkowego podejscia do polowu szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Krótka piłka Panowie, mikado sensei feeling do 8g, czy mistrall tournament do 8g (oba kije 210) ? Czy jeden wuj za takie pieniądze ? Misrall dobrze leży mi w łapie, ale nie wiem czy mikado nie leżałby lepiej Niestety nie mam gdzie go pomacać, a nie chce mi się specjalnie kilkudziesięciu kilometrów jechać do lepiej zaopatrzonego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Krótka piłka Panowie, mikado sensei feeling do 8g, czy mistrall tournament do 8g (oba kije 210) ? Czy jeden wuj za takie pieniądze ? Misrall dobrze leży mi w łapie, ale nie wiem czy mikado nie leżałby lepiej Niestety nie mam gdzie go pomacać, a nie chce mi się specjalnie kilkudziesięciu kilometrów jechać do lepiej zaopatrzonego sklepu.Ja bym wybrał Konger champion Mikros 215 najlepiej ze starej zielonej serii jak byś gdzieś dostał ,a jezeli tylko te dwa wchodzą w gre to mikado feeling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Drugi kijek to pełny Savagear Troutizimo 2,15m 0-7g do żyłek w przedziale 0,16-0,18mm i plecionek PP 0.06-0,08mm, to kijeczek do przynęt 6-9cm i główek 4-8g. Po pierwsze kolego to chciałbym ci pogratulować...hmm - i tutaj nie wiem, czy odwagi, czy wiary w umiejętności czy czego odnośnie zestawu na szczupaka.Po drugie mam ten kijek i twister na 3g główce to już duuuuże obciążenie dla tego Troutizimo a ty piszesz że przynęty 9cm i główki 8g Takich to ja nawet nie obsługuje Excellerem do 18g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja bym wybrał Konger champion Mikros 215 najlepiej ze starej zielonej serii jak byś gdzieś dostał ,a jezeli tylko te dwa wchodzą w gre to mikado feeling.Raczej tylko te dwa, ewentualnie coś w podobnej kasie (100zł), to tylko wędka na okazyjne wypady na jeziorowe okonie z łódki... Ale mimo wszystko wolałbym wybrać tę 'lepszą' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Po pierwsze kolego to chciałbym ci pogratulować...hmm - i tutaj nie wiem, czy odwagi, czy wiary w umiejętności czy czego odnośnie zestawu na szczupaka.Po drugie mam ten kijek i twister na 3g główce to już duuuuże obciążenie dla tego Troutizimo a ty piszesz że przynęty 9cm i główki 8g Takich to ja nawet nie obsługuje Excellerem do 18g.... Na Troutizimo łowię przynętami Keitech Eazy Shiner 3", na Basstrix-a lub coś w tym stylu, a nie 9 cm kopytem Relaxa czy Manns-a. Do przynęty na stałe nie używam główki 8g, czasami zachodzi potrzeba założenia takowej główki. A co do szczupaków to jest w naszym rejonie taki zbiornik, w którym szczupak praktycznie tylko muska przynętę, a nie atakuje jak oszalały, i dlatego zachodzi potrzeba stosowania takiej techniki wędkowania z wykorzystaniem wklejanki i cienkiej plecionki. Owszem na grubo też można łowić, ale trzeba się porządnie namachać. Zbiornik jest praktycznie wolny od zaczepów, jedynie w strefie przybrzeżnej trafia się jakiś zaczepik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi