Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Co pozwala wozić bezstresowo zapiętą rybę, aż ta grzecznie wyłoży się na bok, albo i grzbiet, po 45min holu...

Nie pamiętam abym na tym zbiorniku holował rybę tak długo i aby po uwolnieniu padła ze zmęczenia. Łowię na tym zbiorniku od wielu lat i nie słyszałem od znajomych wędkarzy aby znajdowali padłe szczupaki. Najlepiej założyć plecionkę 0,25mm i holować szczupaka co piątą falę.

Edytowane przez dragofox

Nie pamiętam abym na tym zbiorniku holował rybę tak długo. Najlepiej załorzyć plecionkę 0,25mm i holować szczupaka co piątą falę.

Ja tam wolę nawinąć. W ostateczności załoŻyć.

Zresztą, 0,25 to żyłka na bolenie.

Plecionka na szczupaki, to 20lb, jak korba nie za pojemna, multik to 30lb i nie ma potrzeby bujać się z rybką, aż łaskawie ducha wyzionie.

Edytowane przez Kamil Z.
  • Like 1

Ja tam wolę nawinąć. W ostateczności załoŻyć.

Zresztą, 0,25 to żyłka na bolenie.

Plecionka na szczupaki, to 20lb, jak korba nie za pojemna, multik to 30lb i nie ma potrzeby bujać się z rybką, aż łaskawie ducha wyzionie.

Jak zwał to zwał czy lb czy mm, żaden szpan. Spininguję od 25lat, nawijałem tyle lat mm i kołowrotki nie narzekały. Widzę, że tu wielu jest dobrych wędkarzy, ale może tylko w pisowni.

Ooo w mordę .. Odwieczna tandeta wylansowana drzewiej przez niejakiego pana Jacka , zwana idiotycznie oraz ze zwyczjową emfazą  "polską szkołą spinningu", ma się jak widzę dobrze . Jest jak stara zaraza , tocząca krajowy spinning , ale smakoszy ma na pęki :rolleyes: I jak wino z siarą , też jest stale dobra i tania .. 

Oczywiście prawdziwie nienaganną technicznie i stylowo okoniówką jest moim skromnym zdaniem St Croix LES66LF albo Lamiglas XMG LSJ 842 w wersji castingowej. Maja tylko tą jedną jedyną wadę , że nie sprzedają ich na metry , kilogramy albo wiązki :)

nie rozumiem Was koledzy, dlaczego cieniutko nie można łowić szczupłych - ja również preferuję taki sposób - kijek phenix fx862, do tego twinek 2500 z cienką pletką i niewielkie przynęty - co prawda wielkoludów nie łapię, ale taki 70 cm to jakieś 3-4 minuty, a 80 5-7 a zabawa przy tym przednia

Bardzo wiele zachowań z pogranicza dewiacji rozplenili w naszym środowisku osobnicy dotknięci tzw owczym pędem wyczynowości , co jest dość istotnym problemem . Jednak nieplanowany przyłów jest czymś zupełnie innym od ryzykownego zamiaru . Bo czy nie można wyjść zimą na mróz z łysą glacą , adidaskach i łopoczącym dresiku . Można , a i  szpan jaki niebanalny :)

• Like 1

Ooo w mordę .. Odwieczna tandeta wylansowana drzewiej przez niejakiego pana Jacka , zwana idiotycznie oraz ze zwyczjową emfazą  "polską szkołą spinningu", ma się jak widzę dobrze . Jest jak stara zaraza , tocząca krajowy spinning , ale smakoszy ma na pęki :rolleyes: I jak wino z siarą , też jest stale dobra i tania .. 

Oczywiście prawdziwie nienaganną technicznie i stylowo okoniówką jest moim skromnym zdaniem St Croix LES66LF albo Lamiglas XMG LSJ 842 w wersji castingowej. Maja tylko tą jedną jedyną wadę , że nie sprzedają ich na metry , kilogramy albo wiązki :)

Eee tam. Bez przesady. Czasami i Jacek miał rację.  Oczywiście rozumiem że jackowe odium spada na nas wszystkich od dwudziestolecia, ale że się na masę wielką wędkarską rozkłada, prawie go nie czuć.

...Ilość postów nie świadczy o umiejętnościach.

Niezły strzał w stopę - bez urazy kolego.

Drugi kijek to pełny Savagear Troutizimo 2,15m 0-7g do żyłek w przedziale 0,16-0,18mm i plecionek PP 0.06-0,08mm, to kijeczek do przynęt 6-9cm i główek 4-8g.

O ile jestem w stanie zrozumieć że ktoś lubi celebrować hol, tudzież zdarzy się większy przyłów to używanie takiego zestawu do świadomego łowienia zębatych jegomości zakrawa IMO na ironię - nie musisz się ze mną oczywiście zgadzać, nie oczekuję tego.

Piszesz że 25 lat łowisz, jeśli to 25 lat świadomego łowienia kaczodzioba na lekko to współczuję.

Jeśli jadę łowić okonie to biorę sprzęt okoniowy, jeśli celem są zębate to sprzęt na zębatego, ale coś mi się zdaje że na sumy wybiorę się z UL, całodzienny hol ryby dostarczy wielu niezapomnianych wrażeń ;).

skippi , na starszych i mądrzejszych nic nie spada :)

No masz, a ja tak Go onegdaj podziwiałem. Zwłaszcza jak kleksy z wiślanej glówki na matchówkę łowił, tym samym udowadniając jej wielką przydatność do spinningu.

Edytowane przez skippi66

no tak, tylko znając łowisko i pi razy drzwi jego rybostan i wiedząc, że pływają tam 1 może 2 zębate pod metr, a reszta to całkowite maluchy i  średniaki, to mam używać ciężkiego kalibru?

albo pewien odcinek rzeki - sytuacja bardzo podobna, jeśli chodzi o rybostan i brania tylko na blaszki w rozmiarze 00-1,  podasz większą przynętę zero brań

to co ? mam mieć pałę i katować się do usranej śmierci?

przekonajcie mnie i innych o podobnych poglądach, a nie naśmiewajcie się, bo to nie ładnie

Miałem na paprocha taką mamuśkę, że byłoby z nią co robić na 1 uncjówce

mamuska na paprocha jest oczywiscie regula ... na cale szczescie przypon strzalowy, o wiadomym rozmiarze, uratowal sytuacje i pozwolil wyjsc z opresji ... sorry jozi, musialo byc :P

na powaznie, to uwazam, ze szczupakowa premedytacja z takim zestawem, jak kilkanascie postow powyzej, zakrawa na ... tutaj zabraklo mi odpowiedniego slowa B)

• Like 1

Marcin P.

Krótki kij równa się dłuższy rzut? Pierwsze słyszę.

Co do długości rzutów chyba nie masz pojęcia ile to jest 50 metrów.

W ostatnich zawodach na odległość rzutu ciężarem 120g wychodziło lekko ponad 160 metrów, a ty chcesz rzucać dwu gramowym wobkiem 50 metrów. :-D Szczupkowym kijem ile razy Wisłę przerzucasz? :-P

A to jakiej używasz gramatury na troutzimo już mnie doszczętnie rozje...

mamuska na paprocha jest oczywiscie regula ... na cale szczescie przypon strzalowy, o wiadomym rozmiarze, uratowal sytuacje i pozwolil wyjsc z opresji ... sorry jozi, musialo byc :P

na powaznie, to uwazam, ze szczupakowa premedytacja z takim zestawem, jak kilkanascie postow powyzej, zakrawa na ... tutaj zabraklo mi odpowiedniego slowa B)

Pitt nie było łatwo bo  był elixir 862-2 i żyłeczka 0,14mm z precyzyjnym hamulcem " jedynie słusznego kołowrotka" - więc mocy do holu było sporo, lecz mamuśka zagryzła monofil zębem :) .

Tym razem bez strzałowego było :P .