rej Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A mi chodzi o coś trochę cięższego - mocniejszego na rzekę. Delikatne a zarazem ciut mocniejsze tam gdzie trzeba na kopyto "3" zalożyć główkę 17,5-20g . wędka na którą łowię teraz ROBINSON CORTEZ PIKE JIG 2,7m 8-30g. Na okonie kij za twardy niestety. na suchow sklepie ciężko coś stwierdzić a kogoś o podobnym kiju w kolegach wędkarzach nie posiadam, więc wybawcy pomóżcie początkującemu koledze po kiju. Bo już od czytania postów na forum Jb i innych boli mnie głowa Trochę poczytałem o tej serii ,może Cię zainteresuje ta wędka-tylko ona jest max do 20g-znalazłem nawet aukcję z tą wędką zobacz http://allegro.pl/okazja-daiwa-megaforce-280cm-4-20g-nowa-i3623299196.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Wciąż mało pomysłów , szukam kijka który w opadzie na paprochy oraz kopyto 1" max 2" będzie pracował na styk przy główce max 7-10g, na wirówki i wobki nie łowię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Wciąż mało pomysłów , szukam kijka który w opadzie na paprochy oraz kopyto 1" max 2" będzie pracował na styk przy główce max 7-10g, na wirówki i wobki nie łowię...1)-A mi chodzi o coś trochę cięższego - mocniejszego na rzekę. Delikatne a zarazem ciut mocniejsze tam gdzie trzeba na kopyto "3" zalożyć główkę 17,5-20g .2) -szukam kijka który w opadzie na paprochy oraz kopyto 1" max 2" będzie pracował na styk przy główce max 7-10gA powiedz jaka kwota wchodzi w grę-bo ta wklejka Daiwy Megaforce jest stosunkowo tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Kasa max 350 zł, tylko boje się o co innego że wędka przy akcji parabolicznej za bardzo bedzie się giąć przy pracy pod nurt. Zostaje wybór o akcji "szczytowej". Głębokość rzeki na której łowie to z reguły od 1,5 - 3,5m (w przewadze 1,5-2m) gdzie nurt czasem idzie powoli a czasem jak bolid F1. Chodzi mi po głowie jeszcze taki kijek Dragon Millenium HD x-fine, no i cenowo tragedi nie ma.Tylko czy przy akcji szczytowej nie będzie więcej spadów jak przy paraboli ? Edytowane 15 Października 2013 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Kasa max 350 zł, tylko boje się o co innego że wędka przy akcji parabolicznej za bardzo bedzie się giąć przy pracy pod nurt. Zostaje wybór o akcji "szczytowej". Głębokość rzeki na której łowie to z reguły od 1,5 - 3,5m (w przewadze 1,5-2m) gdzie nurt czasem idzie powoli a czasem jak bolid F1. Chodzi mi po głowie jeszcze taki kijek Dragon Millenium HD x-fine, no i cenowo tragedi nie ma. Tylko czy przy akcji szczytowej nie będzie więcej spadów jak przy paraboli ?Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się jednak tą Daiwą- jest b.lekka i jak to Daiwa nawet jak opisana jako b.szybka na pewno będzie wolniejsza od dragona i rybki będą mniej schodzić.Natomiast jeśli chodzi o to czy obsłuży całe spectrum gramatur które podałeś -w dolnej granicy to na pewno ale górne skończy się pewnie na 15g(. Wydaję mi się że musiałbyś jednak zainwestować w dwa kije wklejka(delikatniejsza) i jakiś typowy jigger o mniejszym cw niż Twój robinson którego posiadasz. Ale na początek na Twoim miejscu kupiłbym tę Daiwę. Edytowane 15 Października 2013 przez rej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się jednak tą Daiwą- jest b.lekka i jak to Daiwa nawet jak opisana jako b.szybka na pewno będzie wolniejsza od dragona i rybki będą mniej schodzić.Natomiast jeśli chodzi o to czy obsłuży całe spectrum gramatur które podałeś -w dolnej granicy to na pewno ale górne skończy się pewnie na 15gMnie chodzi o główki do max 10-12g i to już z przesadą i do tego małe gumeczki, o większych ciężarze mówiłem przy swoim Cortezie pike jig 8-30g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Mnie chodzi o główki do max 10-12g i to już z przesadą i do tego małe gumeczki, o większych ciężarze mówiłem przy swoim Cortezie pike jig 8-30g .A.. . wybacz źle zrozumiałem,czyli idealnie pasuje ta Daiwa I jeszcze mógłbyś spróbować coś na duuuuży styk jest to kijek lekki ale to już sztywny Mikado lexus sapphire 2,60m lub 2,80m do 13gr Edytowane 15 Października 2013 przez rej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Daiwa mnie nie przekonuje naczytałem się sporo mało pozytywnych opinii ;/ może coś klasę wyżej mieszczącego się w spomnianym przeze mnie budżecie 350. Z doświadczenia wolę dołożyć na starcie a później nie wygarniać sobie pożałowania 100 - 150 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Daiwa mnie nie przekonuje naczytałem się sporo mało pozytywnych opinii ;/ może coś klasę wyżej mieszczącego się w spomnianym przeze mnie budżecie 350. Z doświadczenia wolę dołożyć na starcie a później nie wygarniać sobie pożałowania 100 - 150 pln No a Mikado lexus Sapphire-jest to wędka która jest tania ale klasą przebija inne tego typu wędki http://www.team-rapa.pl/recenzja/mikado-lexus-sapphire-260cm-up-13g/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Jak dla mnie ten Mikado to za miekki kijek,miałem go w ręce i mi nie odpowiada biorąc pod uwagę że będę używał główe do 10-12g, bede musiał poszukać odpowiednika Daiwy o większym CW i lepszym wykonaniu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Jak dla mnie ten Mikado to za miekki kijek,miałem go w ręce i mi nie odpowiada biorąc pod uwagę że będę używał główe do 10-12g, bede musiał poszukać odpowiednika Daiwy o większym CW i lepszym wykonaniu,Za miękki-hm..rozumiem że szczytówka za miekka-bo ja mam znajomego co tym kijkiem sandacze wyciąga na lekko(kijek wybitnie szybki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenon275 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Witam. A może, Inazuma Flash Perch 260/20g byłaby odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iroo Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Właśnie miałem podrzucić tą propozycję. Do trafienia jest w ok. 160zł + pp. Szukam jakiegoś kijka do 200zł na okonie trochę ciężej i ew. sandały na lekko. Posiadaczy proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Witam. A może, Inazuma Flash Perch 260/20g byłaby odpowiednia.To mocna wklejka, nie tylko na pasiaki, ale i za sandaczem da radę. Nie jest to kijek do paproszenia, za to do łowienia na konkretne wabiki, ciężkiemu trokowi, jak ktoś lubi, lub wymaga tego łowisko, też podoła. Aczkolwiek mam wersję najkrótszą, ale c.w to samo. PozdrówkaKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 A może Team Konger Ultra Light spin 2.70m 3-15g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Tez Koledzy szukam podobnego kijka i zdecyduje sie na ;http://allegro.pl/dragon-millenium-hd-perch-2-30-m-4-18-g-i3599863837.htmltylko zastanawiam sie jeszcze nad dlugoscia Edytowane 15 Października 2013 przez krakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Tez Koledzy szukam podobnego kijka i zdecyduje sie na ;http://allegro.pl/dragon-millenium-hd-perch-2-30-m-4-18-g-i3599863837.htmltylko zastanawiam sie jeszcze nad dlugosciaMasz kompromis łowienia z brzegu a i na łódce koledze oczu nie wybijesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 A coś takiego http://allegro.pl/dragon-viper-river-jig-2-75m-5-20gram-i3567285574.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 A nie lepiej polecać z własnego doświadczenia niż strzelać propozycjami jak z karabinu nabijajac posty, chyba merytorycznie jest to bardziej wartościowe i coś wnosi do tematu, bo idą za tym argumenty za czy przeciw a tak to jest tylko wyliczanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 A nie lepiej polecać z własnego doświadczenia niż strzelać propozycjami jak z karabinu nabijajac posty, chyba merytorycznie jest to bardziej wartościowe i coś wnosi do tematu, bo idą za tym argumenty za czy przeciw a tak to jest tylko wyliczanka.Często takie -jak to nazwałeś "strzelanie" jest poparte doświadczeniem(jak nie swoim to innych znajomych) Po za tym wybór kija to jak wybór żony nigdy nie wiesz co będzie później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 chcesz mieć żonę ....to znaczy kijka, który będzie ci odpowiadał ?w obydwu przypadkach trzeba przed zabraniem do domu najpierw ,,pomacać'' polecam wizytę w większym sklepie ,pomachać .powyginać bo kij ma tobie dobrze leżeć w dłoni, a ilu wędkarzy tyle opinii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 chcesz mieć żonę ....to znaczy kijka, który będzie ci odpowiadał ?w obydwu przypadkach trzeba przed zabraniem do domu najpierw ,,pomacać'' polecam wizytę w większym sklepie ,pomachać .powyginać bo kij ma tobie dobrze leżeć w dłoni, a ilu wędkarzy tyle opinii Dokładnie się z tym zgadzam- podać koledze namiary a on pomaca Wiadomo że trzeba potrzymać,pomachać czasami podpiąć linkę i założyć ciężarek itd..każdy ma swoje preferencje-wszystkie porady doboru wędziska(tu na forum)trzeba traktować z pewnym przymróżeniem oka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wklejki z serii Dragon Millenium są dosyć ciekawe i niezbyt drogie. Może dobrym wyjściem jest Millenium Perch, cw 4-18 a i niewielkie przeciążenie krzywdy mu nie zrobi. Trochę poczytałem o tej serii ,może Cię zainteresuje ta wędka-tylko ona jest max do 20g-znalazłem nawet aukcję z tą wędką zobacz http://allegro.pl/okazja-daiwa-megaforce-280cm-4-20g-nowa-i3623299196.htmlPomachałem jednym i drugim, dodatkowo miałem w ręce kijek z serii Dragona x-fine do 12 g . Mój dylemat został okrojony do wyboru kija z serii Dragon X-fine lub Percha. Z tąd Moje pytanie: Jak wygląda sytuacja z lekkim przeciązeniem X-fina. Czy może lepiej na rzeke głębokość około 2-3m pod okonia na paprochy na główkach 6g, kopytach numer j1" z obciązeniem do max +10-12g wybrać percha ? Z tego co widzę kijki z serii Milenium są dość Twarde i z tąd moje zdezorientowanie czy ten X-fine podoła pod większym obciążeniem a może dać sobie na luz i kupić percha (tylko co wtedy z paprochami) :( ? Łowi ktoś tymi kijami lub miał podobny dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) X-fine radzi sobie z przeciążeniem o 2-3g, sam blank ma duży zapas mocy ale tu trzeba zwrócić uwagę na delikatniejszy element czyli wklejkę. Przy łącznej masie przynęty 15g będzie już widoczne lekkie przeciążenie i o ile jednemu nie będzie to przeszkadzać, to drugi będzie łowić w stresie - czy aby nie pęknie przy gwałtownym zacięciu/rzucie. Edytowane 17 Października 2013 przez Matiz992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Szukam wklejki, która pozwoli mi obsłużyć kopytka od 55 do 70mm na główkach 3-7g. Bardzo rzadko z bocznym trokiem (oliwka 5-12g i "portkami" długości 45mm).Na te przynęty równie często jak okonie będą siadać około wymiarowe sandacze czy szczupaki. Zastanawiam się nad trzema kijami (każdy to różny przedział cenowy).1. Mikado Lexus Sapphire 2,60m/<13g2. Mikado Inazuma Perch 2,40m/<18g3. Robinson Diaflex Perch 2,55/2-12g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi