Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Łukasz rozrzut cenowy. Dziś odgrzebałem swojego saphirka i daleko mu do diaflexa, ale daje radę. Póki co zostanie podstawowym kijem na rzadko poławiane okonie. Gdyby miał kupować to pewnie zdecydowałbym się na Diaflexa. Oczywiście w cenie ok 300pln, gdyż niektóre są ostro przesadzone.

Szukam wklejki, która pozwoli mi obsłużyć kopytka od 55 do 70mm na główkach 3-7g. Bardzo rzadko z bocznym trokiem (oliwka 5-12g i "portkami" długości 45mm).

Na te przynęty równie często jak okonie będą siadać około wymiarowe sandacze czy szczupaki. Zastanawiam się nad trzema kijami (każdy to różny przedział cenowy).

1. Mikado Lexus Sapphire 2,60m/<13g

2. Mikado Inazuma Perch 2,40m/<18g

3. Robinson Diaflex Perch 2,55/2-12g

Może zamiast Diaflexa Percha, warto rzucić okiem na Corteza percha  :) Sam mam podobny dylemat Dragon millenium HD x-fine 12g , Dragon Millenium Perch 18g czy Robinson Cortez  Perch 12g ? 

Edytowane przez cabage

Panowie mialem okazje machac dzis wszystkim po za co Cortezem i tak jak wpadl mi w oko Dragon Millenium Perch 2.60cm cw. 4-18 tak przy tym kijku zostaje.

Mysle ze bedzie to dobry wybór bo reszta kijaszków choc tez niczego sobie to brakowalo im jednak zapasu prócz Vaipera który byl bardziej palowaty i mial wieksza wage.

Dodam ze testowalem na sucho i przygladalem sie równiez pracy z powieszonymi glówkami na przelotce szczytowej 5,7 i 10 gr. i jak dla mnie kijek na sucho laduje sie od 6 gr. ale widomo ze dochodzi jeszcze pletka.

Porównywalem równiez szczytowki i ugiecie z Millenium X-Fine do 12gr. i x-fine jak dla mnie za slaby do podbicia ale szczytówkami chetnie bym sie zamienil gdyby byla taka mozliwosc:)

Biore tez pod uwage to ze mozna w takim kijku zrobic maly tuning po przez sciagniecie przelotek , zeszlifowania szczytówki ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby.

Kolegá w dylemacie zycze trafnego wyboru:)

Pozdr.

,,xfine lub perch,,

--------------------------- x-fine do 12 gr. nie jest zlym kijem ale jak ktos ma lowic okonia podobnie jak sandacza czyli z opadu i podbicia do tego z brzegu gdzie pasuje dalej rzucic to naprawde deko za slaba ta wedka i meczarnia przy podbiciu.

Lekkie kije typowo okoniowe mam a teraz potrzebuje cos lekko szybszego i z zapasem mocy bo czestym przylowem jest zenderek i wasaty.

• 2 miesiące temu...

Witam!

Potrzebuje wędki na okonia na jeziorze Czorsztyńskim.

Łowienie raczej z łódki chociaż brzegu też będzie się zdarzało.

Łowie raczej w głębszych miejscach łówiąc z łódki najczęsciej głębokość 10-15m.

Budżet do ok300zł

Całkiem miło byłoby gdyby kij nadawał sie tez na rzadkie wypady z blaszką na pstrąga ale wydaje mi sie ,że ciężko

będzie osiągnąć taki kompromis okoniowo-pstrągowy :P

Moimi głównymi typami są:

Cormoran ULX 1-9g (zastanawiam sie jaka długość)

Używany Team Dragon 3-14g 2,40m

Okuma Black Rock 2,18 1-10g

Myslałem tez nad wklejankami ale nigdy na nie nie łowiłem i mam obawy :P

Co będzie najlepszym wyborem?

Pozdrawiam 

Kuba

Jeśli szukasz ekonomicznego kija, to zastanów się nad Mikado Lexus Sapphire Spin, łowiłem takim kijem z pontonu na Czorsztynie przez kilka lat (długość 240cm do 10g).  Dawał radę z główkami do 10g + gumiak (ripper do 5cm), łowienie okoni to frajda, a i przyłów czasem się zdarzał (największy to szczupak 102cm). Komfortowo jednak się łowiło do ~ 10m. głębokości, bo głębiej trzeba było czekać wieczność zanim przynęta opadła na dno zbiornika.

Fakt, że w końcu się połamał, ale lekko nie miał ;)

Mała poprawka - używałem kija do 13g 260cm

Edytowane przez Voldemort
  • Like 1

Mikado inazuma Perch powinna w 100% Ci sprostać. http://fishing-test.pl/wdki/23-wdki/527-mikado-inazuma-flash-perch a i na przynęty zostanie czy cokolwiek innego. Mam i polecam tak jak i wersje zander . A i za pstrągiem pogonisz jak będziesz miał kaprys

Edytowane przez FRS1985
  • Like 1

http://allegro.pl/mikado-diamond-240-do-10g-i3805652134.html

Tylko wklejka, ja mam taki 2.10 i jest super. Inazuma też jest super. Musisz się zastanowić jakich żyłek użyjesz i jaki będzie maksymalny ciężar przynęty.

Może być też wklejka

http://allegro.pl/mikado-lexus-sapphire-spin-260-13-gratis-i3768272940.html

Edytowane przez Albatros
  • Like 2

Cześć,

Ja Ci polecę natomiast Konger Equs Tango 240 1-10gr, kijek troszkę droższy ale trafiają się używki na aukcjach. Jego główną zaletą jest fajnie dorobiona wklejka która jest na tyle sztywna że od biedy spokojnie można połowić również pstrągi na małe blaszki czy woblerki. 

Pozdrawiam

Tomek 

• 3 tygodnie później...

Powoli chcę się zabrać za okonie na poważnie. Potrzebowałbym w moim arsenale wklejanki. Takiej, której szczytówki nie strzelają itp, czyli porządnej wklejki. Będę łowił na 3-6g główki + gumki 2-5cm. Czyli wklejka do paru gram - max 10g. Chciałbym, żeby nie tylko szczytówka pracowała, ale także reszta wędziska, amortyzując odjazdy ryby. Wklejka najlepiej jakiegoś jaskrawego koloru typu fluo pomarańcz? Dziękuję za rady i propozycje :) Pozdrawiam

Powoli chcę się zabrać za okonie na poważnie. Potrzebowałbym w moim arsenale wklejanki. Takiej, której szczytówki nie strzelają itp, czyli porządnej wklejki. Będę łowił na 3-6g główki + gumki 2-5cm. Czyli wklejka do paru gram - max 10g. Chciałbym, żeby nie tylko szczytówka pracowała, ale także reszta wędziska, amortyzując odjazdy ryby. Wklejka najlepiej jakiegoś jaskrawego koloru typu fluo pomarańcz? Dziękuję za rady i propozycje :) Pozdrawiam

Ktoś na forum niedawno sprzedawał Kongera Champion Tango 2,40 do 8 gr zielona seria. To wędka jakij szukasz, w razie czego wyholujesz też szczupaka (miałem kilka po 65 cm na nią), używałem też cięższych ciężarków nić podane c.w. Nie ma zbyt sztywnego dolnika, potrafi się fajnie ugiąć, więc będziesz zadowolony.

Poszukaj w dziale sprzedam czy jeszcze jest.

Jesli pod gumki to mikros c.w. 0,2-5 g  jest ok , blaszki 0-2 tez fajnie obsłuży, z wobkami to juz troche ciezko bo odrazu wklejka sie ugina.

Kijek pieknie pracuje ugina sie pod sama rekojesc.

Pisze tu o Mikrosie ale w tej drozszej wersji Eqos :D

equs mikros lub tango equs panie kolego jesli chodzi o wklejanki:)fajne sa tez diaflexy robinson ,ale po co ci wklejka jak masz river runera???

Chce docelowo skompletować z 3 zestawy, River Runner w standardzie, nieco ciężej do 18g elite tech - wieksze gumu 5-7,5cm i do tego na najgorsze dni wklejka, której właśnie szukam. Ten Robinson fajnie wygląda... I znalazłem za 299zł. Może bym się skusił :)  Ma ktoś ten kijek??

Edytowane przez wobler129