mdziam_78 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Łukasz rozrzut cenowy. Dziś odgrzebałem swojego saphirka i daleko mu do diaflexa, ale daje radę. Póki co zostanie podstawowym kijem na rzadko poławiane okonie. Gdyby miał kupować to pewnie zdecydowałbym się na Diaflexa. Oczywiście w cenie ok 300pln, gdyż niektóre są ostro przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Marcin, inazuma z lexusem na tym samym poziomie cenowym 130/160zł. Diaflex już zdecydowanie powyżej... Edytowane 17 Października 2013 przez Suchotnik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Szukam wklejki, która pozwoli mi obsłużyć kopytka od 55 do 70mm na główkach 3-7g. Bardzo rzadko z bocznym trokiem (oliwka 5-12g i "portkami" długości 45mm).Na te przynęty równie często jak okonie będą siadać około wymiarowe sandacze czy szczupaki. Zastanawiam się nad trzema kijami (każdy to różny przedział cenowy).1. Mikado Lexus Sapphire 2,60m/<13g2. Mikado Inazuma Perch 2,40m/<18g3. Robinson Diaflex Perch 2,55/2-12gMoże zamiast Diaflexa Percha, warto rzucić okiem na Corteza percha Sam mam podobny dylemat Dragon millenium HD x-fine 12g , Dragon Millenium Perch 18g czy Robinson Cortez Perch 12g ? Edytowane 17 Października 2013 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Panowie mialem okazje machac dzis wszystkim po za co Cortezem i tak jak wpadl mi w oko Dragon Millenium Perch 2.60cm cw. 4-18 tak przy tym kijku zostaje.Mysle ze bedzie to dobry wybór bo reszta kijaszków choc tez niczego sobie to brakowalo im jednak zapasu prócz Vaipera który byl bardziej palowaty i mial wieksza wage.Dodam ze testowalem na sucho i przygladalem sie równiez pracy z powieszonymi glówkami na przelotce szczytowej 5,7 i 10 gr. i jak dla mnie kijek na sucho laduje sie od 6 gr. ale widomo ze dochodzi jeszcze pletka.Porównywalem równiez szczytowki i ugiecie z Millenium X-Fine do 12gr. i x-fine jak dla mnie za slaby do podbicia ale szczytówkami chetnie bym sie zamienil gdyby byla taka mozliwosc:)Biore tez pod uwage to ze mozna w takim kijku zrobic maly tuning po przez sciagniecie przelotek , zeszlifowania szczytówki ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby.Kolegá w dylemacie zycze trafnego wyboru:)Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Pewnie predzej wnuki będę miał zanim coś dobrze uda się wybrać xfine lub perch:) szkoda że kolega nie z opola:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 ,,xfine lub perch,,--------------------------- x-fine do 12 gr. nie jest zlym kijem ale jak ktos ma lowic okonia podobnie jak sandacza czyli z opadu i podbicia do tego z brzegu gdzie pasuje dalej rzucic to naprawde deko za slaba ta wedka i meczarnia przy podbiciu.Lekkie kije typowo okoniowe mam a teraz potrzebuje cos lekko szybszego i z zapasem mocy bo czestym przylowem jest zenderek i wasaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Przepraszam że może trochę namieszam ale ukazał się test Inazumy perch wiec wklejam link http://fishing-test.pl/wdki/23/527 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millku Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam!Potrzebuje wędki na okonia na jeziorze Czorsztyńskim.Łowienie raczej z łódki chociaż brzegu też będzie się zdarzało.Łowie raczej w głębszych miejscach łówiąc z łódki najczęsciej głębokość 10-15m.Budżet do ok300złCałkiem miło byłoby gdyby kij nadawał sie tez na rzadkie wypady z blaszką na pstrąga ale wydaje mi sie ,że ciężkobędzie osiągnąć taki kompromis okoniowo-pstrągowy Moimi głównymi typami są:Cormoran ULX 1-9g (zastanawiam sie jaka długość)Używany Team Dragon 3-14g 2,40mOkuma Black Rock 2,18 1-10g Myslałem tez nad wklejankami ale nigdy na nie nie łowiłem i mam obawy Co będzie najlepszym wyborem? Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Odpowiedz sobie na pytanie - czy jesteś w stanie łowić komfortowo na głębokości 15m przynętą o wadze 10g?Zadałem je, ponieważ 2 wskazane przez Ciebie kije mają taki maksymalny cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millku Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Tego się własnie obawiałem ale chciałem coś bardzo lekkiego.Czy coś ala Dragon Milenium Perch 4-18g byłoby w porządku?Nigdy nie łowiłem delikatnymi kijami zawsze były to kije o CW. +25g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Wymieniona przez Ciebie Okuma to "krowi ogon", pracuje jak witka wierzbowa i wg mnie do okoni średnio się nadaje, zwłaszcza na gumki. Wg mnie do połowów na takich wodach powinieneś szukać kija w zakresie c.w. 18g, a nie UL do 10g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli szukasz ekonomicznego kija, to zastanów się nad Mikado Lexus Sapphire Spin, łowiłem takim kijem z pontonu na Czorsztynie przez kilka lat (długość 240cm do 10g). Dawał radę z główkami do 10g + gumiak (ripper do 5cm), łowienie okoni to frajda, a i przyłów czasem się zdarzał (największy to szczupak 102cm). Komfortowo jednak się łowiło do ~ 10m. głębokości, bo głębiej trzeba było czekać wieczność zanim przynęta opadła na dno zbiornika.Fakt, że w końcu się połamał, ale lekko nie miał Mała poprawka - używałem kija do 13g 260cm Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Voldemort 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Mikado inazuma Perch powinna w 100% Ci sprostać. http://fishing-test.pl/wdki/23-wdki/527-mikado-inazuma-flash-perch a i na przynęty zostanie czy cokolwiek innego. Mam i polecam tak jak i wersje zander . A i za pstrągiem pogonisz jak będziesz miał kaprys Edytowane 30 Grudnia 2013 przez FRS1985 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) http://allegro.pl/mikado-diamond-240-do-10g-i3805652134.html Tylko wklejka, ja mam taki 2.10 i jest super. Inazuma też jest super. Musisz się zastanowić jakich żyłek użyjesz i jaki będzie maksymalny ciężar przynęty.Może być też wklejkahttp://allegro.pl/mikado-lexus-sapphire-spin-260-13-gratis-i3768272940.html Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Albatros 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Konger Tango 2,40 do 8 gr - na Żarnowcu oraz Czorsztynie na kilkunastu metrach daje spokojnie radę.Z Czorsztyna na tą wędkę: Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Okonhel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millku Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki chłopaki! Teraz przegladnąć to wszystko i się zdecydowac Na tą chwile najbardziej podchodzi mi ta Inazuma Edytowane 30 Grudnia 2013 przez millku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Cześć,Ja Ci polecę natomiast Konger Equs Tango 240 1-10gr, kijek troszkę droższy ale trafiają się używki na aukcjach. Jego główną zaletą jest fajnie dorobiona wklejka która jest na tyle sztywna że od biedy spokojnie można połowić również pstrągi na małe blaszki czy woblerki. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Powoli chcę się zabrać za okonie na poważnie. Potrzebowałbym w moim arsenale wklejanki. Takiej, której szczytówki nie strzelają itp, czyli porządnej wklejki. Będę łowił na 3-6g główki + gumki 2-5cm. Czyli wklejka do paru gram - max 10g. Chciałbym, żeby nie tylko szczytówka pracowała, ale także reszta wędziska, amortyzując odjazdy ryby. Wklejka najlepiej jakiegoś jaskrawego koloru typu fluo pomarańcz? Dziękuję za rady i propozycje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) equs mikros lub tango equs panie kolego jesli chodzi o wklejanki:)fajne sa tez diaflexy robinson ,ale po co ci wklejka jak masz river runera??? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez robertd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Powoli chcę się zabrać za okonie na poważnie. Potrzebowałbym w moim arsenale wklejanki. Takiej, której szczytówki nie strzelają itp, czyli porządnej wklejki. Będę łowił na 3-6g główki + gumki 2-5cm. Czyli wklejka do paru gram - max 10g. Chciałbym, żeby nie tylko szczytówka pracowała, ale także reszta wędziska, amortyzując odjazdy ryby. Wklejka najlepiej jakiegoś jaskrawego koloru typu fluo pomarańcz? Dziękuję za rady i propozycje Pozdrawiam Ktoś na forum niedawno sprzedawał Kongera Champion Tango 2,40 do 8 gr zielona seria. To wędka jakij szukasz, w razie czego wyholujesz też szczupaka (miałem kilka po 65 cm na nią), używałem też cięższych ciężarków nić podane c.w. Nie ma zbyt sztywnego dolnika, potrafi się fajnie ugiąć, więc będziesz zadowolony.Poszukaj w dziale sprzedam czy jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zybi Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ja śmiało mogę polecić taką której sam używam.Przy łowieniu okoni na małego woblerka siadł sumik 68,5cm.Było trochę zabawy , ale wędeczka dała sobie świetnie radę z przyłowem. DAIWA Megaforce Jiggerspin 2,40m 2-14g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jesli pod gumki to mikros c.w. 0,2-5 g jest ok , blaszki 0-2 tez fajnie obsłuży, z wobkami to juz troche ciezko bo odrazu wklejka sie ugina.Kijek pieknie pracuje ugina sie pod sama rekojesc.Pisze tu o Mikrosie ale w tej drozszej wersji Eqos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylweczek Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Tylko, że equs micros nie obsłuży główek 3-6g, bo o taki ciężar rzucanego ołowiu kolega pytał. 2,5-3g główka+gumka, to już jest jego górna granica komfortowego łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ja na nim glownie lowilem do 3 g , ale 5 g glowki tez obsluzyl bez wiekszego problemu , po prostu wieksze ugiecie w czasie podbicia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) equs mikros lub tango equs panie kolego jesli chodzi o wklejanki:)fajne sa tez diaflexy robinson ,ale po co ci wklejka jak masz river runera??? Chce docelowo skompletować z 3 zestawy, River Runner w standardzie, nieco ciężej do 18g elite tech - wieksze gumu 5-7,5cm i do tego na najgorsze dni wklejka, której właśnie szukam. Ten Robinson fajnie wygląda... I znalazłem za 299zł. Może bym się skusił Ma ktoś ten kijek?? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi