Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś najdelikatniejszego go obsłuży gumę 2-2,5 cala na główce 12g ostatecznie 15g, czyli z CW RZECZYWISTYM do 18g - nie więcej. Potrzebuję czegoś naprawdę szybkiego, nie koniecznie wklejankę, długość 2,6 -2,75m. Cel -okoń. Koszt do 400-450 zł.

Myślałem o Dragonie Fishmaker do 18g ale podobno ma zaniżone CW.

Może coś z Daiwy - Infinity Q jigger do 18g 270 lub Team Dragon do 18g 270.

Edytowane przez erwinnf

Szukam czegoś najdelikatniejszego go obsłuży gumę 2-2,5 cala na główce 12g ostatecznie 15g, czyli z CW RZECZYWISTYM do 18g - nie więcej. Potrzebuję czegoś naprawdę szybkiego, nie koniecznie wklejankę, długość 2,6 -2,75m. Cel -okoń. Koszt do 400-450 zł.

A może Robinson Cortez Trout Jig

• 2 tygodnie później...

Diaflex ma troszkę zadelikatną na urazy szczytówke. Też chciałem kupić. Dobre wklejki robi konger equos, stary world champion, maxim twist. Podobno przy wklejankach kongera testerem był Pan Kawalec chyba największy autorytet w Polsce jeśli chodzi o wklejanki.

Dragon Fishmaker jest też 5-21 ale 450zł za wklejanke to trochę za dużo. Może coś z mikado pół katalogu to wklejanki. Naprzykład inazuma perch w korku. Dużo kolegów ma wklejanki mikado i są zadowoleni. Może używany Mhx p903-2 w minimach i piance by się znalazł :lol:. Lub słabsze modele wklejanek sandaczowych. Tu okonie mogą już spadać.

Ps. Dla mnie połów w Polsce na duńską wklejankę to jak chodzienie po Krakowie w koszulce Legii. Polski spining zawodniczy (gdzie zwykle łowi się ryby małe) cenię dużo wyżej niż duński, jeśli chodzi o wklejanki to jesteśmy światowym prekursorem. Za oceanem na wklejanki nie łowi prawie nikt. Produkty dostępne u nas już dawno przeszły przez selekcje i  buble opadły. A więc cudze chwalimy swego nieznamy...

A tutaj na dole strony ciekawostka http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1241 Tylko cena zaporowa :wacko: :( .

Edytowane przez DP Fishing

zalezy z ktorej strony za oceanem - major craft evergreen i mb - te dwa ostatnie chyba - maja w ofercie kije z solid tip - po polsku wklejka a co wiecej maja tubular tip - czyli pusta w srodku wklejke ;)

Edytowane przez meme174

Mamy jeszcze w kraju kwitnącej wiśni taką firmę jak graphiteleader, produkującą świetne wklejki pełne i puste  ;) .

DP Fishing mi się zawsze wydawało, że wędka ma mi pasować pod względem swoich parametrów użytkowych i ewentualnie wyglądu :D. Natomiast kraj, z którego pochodzi firma oferująca dany kij to dla mnie sprawa mniejszej wagi. 

PS. Teraz to nie wiem czy ze swoim SG Troutizimo pokazywać się nad wodą, bo można w lampę zarwać za nieodpowiedni kraj pochodzenia wędki  :wacko:  :lol: .

Edytowane przez Lars

Mamy jeszcze w kraju kwitnącej wiśni taką firmę jak graphiteleader, produkującą świetne wklejki pełne i puste  ;) .

DP Fishing mi się zawsze wydawało, że wędka ma mi pasować pod względem swoich parametrów użytkowych i ewentualnie wyglądu :D. Natomiast kraj, z którego pochodzi firma oferująca dany kij to dla mnie sprawa mniejszej wagi. 

W sumie racja patriota ze mnie ;). A co do wklejanek to i tak mamy najlepsze na świecie :D. SG Troutizimo to nie wklejanka to można łowić :D

Edytowane przez DP Fishing

• 1 miesiąc temu...

Ja ostatecznie mam trzy kije "okoniowe", pierwszy to Sänger Super Hegene 210 c.w. do 7g,drugi to Konger WRX Impuls 240 do 18g i trzeci kij to Inazuma Flash Perch 260 do 20g.

Sänger to niby-wklejka bo szczytówka jest wymienna, jest z pełnego pręta węglowego który jest wsadzany jak w feederze. Konger to typowy spin z pustą szczytówką, bardzo lubię ten kij. W tym roku już wyciągnął kilka ćwierć metrowych pasów, fajna akcja, sympatyczne wykonanie i dałem równe 200 za nową z papierami. Inazumy jeszcze nad wodą nie próbowałem.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Miał ktoś styczność z Legend Xtreme pod okonka.Szukam trochę informacji o LXS70MLF i LXS70LF.Przynety które będzie obsługiwała to 3-7gr ołowiu i gumka max 8cm.W ciemo brał bym 70LF ale boję sie że może przygasać przy 10g łącznie.

Edytowane przez adriano

• 2 lata później...

Dziwi mnie wybór tego SGT, przecież takim krowim ogonkiem nie da się zaczarować okoni które pływają 5 metrów pod wodą i z 20 metrów od łódki bo nasz gumak będzie się ruszał jak trup a okoń, poza jesienią, trupkami raczej gardzi. Jeszcze bym zrozumiał taką wędkę do łowienia typowo wertykalnego pod samą łódką ale wtedy wygodniej będzie użyć under ice-owej Merry go round. Oczywiście do metody z trokiem rozumiem ale chyba nie o to chodzi?

Dokładnie. Sam tak wtopiłem kiedyś z jego następcą Parabellum 0-7. Pod wobki i owszem. Do jiggowania nigdy.

• Like 1

Panowie, nie chcę zakładać nowego tematu i zaśmiecać forum a mam pytanko. Mam okazje kupić wędke wklejanke Daiwa Megaforce 240 2-14g używana 5razy za 80zł. W sklepie nowa to koszt ok 140sł. I mam wątpliwości co do tego kijka bo mało o nim informacji. Wędkować chce na jeziorkach. Jedno płytkie do 1m głębokości, a drugie to kawałek starego koryta wisły. Głębokość średnia to ok. 4m. I pytanie czy da rade nią łowić okonie na gumki 2-6cm na główkach 1-5g (od 10 do 35-40cm) i czy poradzi sobie z przyłowem w postaci średnich szczupłych? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

w sumie to ta megaforce ma delikatna tylko szcztowke reszta jest dosyc mocna ja ostatnio lowilem nia parokilowe karpie na koszyczek na stawie hodowlanym ,najwiekszy karp pewnie z 8 kg mial ,,fakt ze wedka giela sie jak pod marlinem ale dala rade a karpi powyzej 3 kg wyjolem przez caly dzien ponad 30 szt tak wiec srednim szczuplym napewno da rade

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów forumowiczów.

Chciałbym poprosić o jakieś informacje odnośnie wędzisk na okonia.

Łowie głównie przynętami od główka 2g plus guma 2"-3" do 5-7g plus guma 2"-3"

Mam upatrzone modele Konger Streeto do 9g, Berkley Pulse do 8g oraz fenwick river runner do 9g.

Czy ktoś miał i łowił na te kije i co może o nich powiedzieć.

Za pomoc z góry dziekuję