Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś żeby poćwiczyć opad na okoniach, a znowu miękkie kije typu lrf 2.44 do 10 gram którego miałem w ręku mi nie pasuje bo za wolny i podejrzewam że te kijki co wymieniłeś są podobne, Hardy wcale nie jest taki wolny, będziesz musiał go wziąć do ręki ;-)

To na próbe moge Ci pożyczyć Konger Equs Tango DX ,240cm i wyrzut 1-10g.

Co prawda wklejka ale potrenować możesz.Kiedyś pójdzie do ludzi ale puki co leży.Te 10g to już max.Nie jest x-fast ale fast .

f323a8b874cd8d5ac89bdd5d6f0998b4.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...

Witam panowie jestem przed wyborem kupna wędki okoniowej. Takiej do 10g . Wkład jaki moge włożyć do 250 zł . Co możecie mi polecić? :):) Wiem ze w tej cenie nie poszalejemy za bardzo ale zawsze coś może wymyślimy wspólnie;) 

Myślałem nad. 
-Konger Ultris Jig Perch 1-10
-Corman GTS 2-10
-Nihonto Red Cut Felling 1-10 

Prosze o opinie i rady:)

Edytowane przez kedzier7

@kedzier7, faktycznie z kwotą 250 zł nie poszalejesz. Gdybyś mógł dołożyć trochę, to:Tango byłoby niezłym wyborem.

Z tańszych rozwiązań:

Ultris,

Ferox, mimo że to JAXON, zbiera dobre opinie.

(linki wyłącznie poglądowe, nie polecam sklepu).

tak myślałem właśnie.. :( No nic chyba poczekam, dorzuce do kwoty jeszcze troche i kupie wtedy..

Bzdury kolego tu Ci piszą ;) za 250zł spokojnie kupisz wędkę, już tym bardziej jeśli szukasz wklejki!! I to całkiem fajną wędkę jeśli ma być to początek okoniowej przygody. Sezon dopiero się zacznie, trzeba poszukać jakiś fajnych zniżek lub codziennie zaglądać na allegro i patrzeć co doszło ;)

Fajnych wędek które sam kupiłem na allegro lub na jerku było kilka. Poniżej 200/250zł był Konger Tango 240cm 8g, Mikado nichonto 255cm do 13g, Fishmaker 270cm (chyba) 1-7g, i Diaflex 220cm 2-12g. Wszystkie w stanie bardzo dobrym, nie zniszczone i nie uszkodzone. Tango nadal jest u mnie i jestem z niego zadowolony :D

Jeśli chodzi o nowe wędki, to popatrz na ofertę mikado. Całkiem fajne wędki, dobrze wykonane, wklejki wcale nie są sztywnymi pałami a co najważniejsze - są wręcz tanie patrząc na inne firmy. Sam miałem 2 mikado i byłem zadowolony. Pozbyłem się tylko dlatego ze były długie a ja preferuję wędki do 220cm ;) Ogromnym plusem mikado jest także serwis. Nie ma mieszania błota, kłócenia się z obsługą itd. Często dostajesz nowy element lub całą wędkę.

• Like 1

Jeśli wolałbyś tradycyjne wędzisko, bez wklejanej szczytówki, polecam 210cm, bardzo czułe wędzisko, mimo niewielkiej długości odległość na jaką lecą przynęty jest porównywalna z wędziskami 270cm.

• Like 1

Elite Tech River Runner SPINNING 2,18m c.w.0,8-5g ERR72UL-MS-2 czy Konger Paladin Coliber Jig 215 c.w. 1-5g?

Zamierzam kupić okoniówkę dobrej klasy i zwracam się z prośbą do osób, które znają te kije lub polecą mi coś podobnej klasy i zbliżonej cenie. Kijek bedzie uzywany tylko na jeziorach. Ma służyć do małych przynęt na głowkach od 1-1,5 do 3-4 w porywach 5g + przyneta (jaskolki i inne male gumki). W internecie oba kije mają dobre opinie i są polecane, ale który bylby lepszy wyborem do tego typu lowienia? Fenwick ma z tego co wyczytalem dozywotnia gwarancję a konger rok ?

Max co moge wydac to 700-750zl - tyle kosztuje Fenwick, paladin koliber znalazlem na promocji ok 650zl. Proszę o podpowiedź doświadczonych kolegów. Pozdrawiam

Kolega Marcin dobrze podpowiada, już za jakieś 500 zł można wychaczyć jakiegoś fajnego używanego okoniowego MHX, a jeżeli chodzi o wybór między Fenwick/Konger wybrał bym Kongera, Fenwick (przynajmniej dla mnie) to kij o charakterze bardziej pstrągowym.

Edytowane przez GoLoManoLo

Elite Tech River Runner SPINNING 2,18m c.w.0,8-5g ERR72UL-MS-2 czy Konger Paladin Coliber Jig 215 c.w. 1-5g?

Zamierzam kupić okoniówkę dobrej klasy i zwracam się z prośbą do osób, które znają te kije lub polecą mi coś podobnej klasy i zbliżonej cenie. Kijek bedzie uzywany tylko na jeziorach. Ma służyć do małych przynęt na głowkach od 1-1,5 do 3-4 w porywach 5g + przyneta (jaskolki i inne male gumki). W internecie oba kije mają dobre opinie i są polecane, ale który bylby lepszy wyborem do tego typu lowienia? Fenwick ma z tego co wyczytalem dozywotnia gwarancję a konger rok ?

Max co moge wydac to 700-750zl - tyle kosztuje Fenwick, paladin koliber znalazlem na promocji ok 650zl. Proszę o podpowiedź doświadczonych kolegów. Pozdrawiam

coliber Ci nie pociągnie 5 gram plus gumka.Kwestia jeszcze na jakiej głębokości będziesz najczęściej lowil.Ale od grama do tych 3 to jak najbardziej.

Co do łowienia na jaskółki to jak dla mnie był trochę za miekki.

Edytowane przez tony1983

Masz na giełdzie przynajmniej dwa fajne kijki z pracowni

Cześć :) nosze się z zamiarem kupna spinningu  który fajnie obsłuży mi fajnie gumki(nie tylko smukłe , ale też te cięższe, mocniej pracujące) 3" na główkach 4-9g. Długość jaka mnie interesuje to od 2m do 2.4m. Akcja Fast i raczej nie jestem zainteresowany wklejkami. Czy w budżecie do 500zł kupie jakąś ciekawą nówke pod takie łowienie czy może poczekać i lepiej kupić jakiegoś uzywanego  mhx-a z giełdy? Łowił ktoś jakimś majorcraftem który mógłby mi odpowiadać ? Spotkał się ktoś z was może z kijkiem Favorite Professional 2,2m 3-14g ? Z góry dzięki za pomoc :) pozdrawiam