Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam wędki pod okonie jak w temacie, mogę przeznaczyć do 450 zł, będę łowił woblerami wirówkami wahadełkami jak i samymi gumami na lekkich główkach. 

Wędki jakie wpadły mi w oko :) :

https://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/okuma-light-range-fishing-g5-a3-p1830-k18726.html

http://www.szczupak.pl/daiwa-light-rock-lrf-i2908.html

http://www.szczupak.pl/okuma-rtx-ul-spin-i2463.html

Może ktoś miał z nimi styczność, i mógłby coś doradzić :)

Wielkie dzięki i pozdrawiam :)

Witam,

Jestem nowym zarejestrowanym użytkownikiem forum. (Niezarejestrowanym od dawna). Zarejestrowałem się, bo mam pytanko. Czy ma ktoś którąś z poniższych wędek:

Okuma Black Rock 1-10 218cm

Mikado Kamisori Perch <12 240cm.

Czy mógłby coś o nich napisać? Mam dylemat co kupić (mam dwie spinningowe wędki 5-25 270cm i do 35 240cm). W rękach miałem Okumę. Chcę spinning lekki okoniowy, nie na troka, a pod lekkie gumy, kopyta może trochę małe woblerki 3-4cm.

Dziękuję za pomoc.

Też  miałem zamiar kupić tego kamisori perch do 12g.Było tu już trochę napisane na temat tego kija.

Dla mnie to  taka mocna okoniówka  na pewno  nie od 1 grama.Niektórzy pisali ,że bardziej sandacz na lekko- tu się nie wypowiadam.Powyginałem ją trochę-ugięcie  dosyć ciepłe, ale  szczytowe -ok 50 cm od szczytu.W dłuższej wersji zdecydowanie przydługi dolni jak do okoniówki.Jesli na okonia to zdecydowanie łowionego grubiej.

Nawet nie mam gdzie mikado podotykać w okolicy. A zaczynam już chyba dostawać oczopląsu... Miał być kamisori perch... Ale im dłużej się zastanawiam, tym większej głupawki dostaję. Wiem, ze kamisori chyba będzie zbliżony do tego, co mam czyli Okuma Black rock 5-25. Chyba.

A może ktoś wie coś więcej nt Okuma Black Rock 1-10. Na forach o niej niewiele, choć kilka osób ma. Zdotykałem tą wędkę w sklepie. Ale do jakich metod się nadaje. Do opadu mam Black Rocka 5-25. W sumie. Małe woblery w małej rzeczce da radę. Woblery jak tiny czy Hornet czy smużka typu lil bug.

Smużka... z telefonu piszę.

Smużaki

Dzień Dobry,

Postanowiłem wrócić do swojego ulubionego zajęcia w wolnych chwilach i zająć się wędkarstwem spiningowym po 15 latach przerwy.

Oczywiście oczytałem się na tym forum na różne tematy, wiedza bezcenna , kupiłem wędkę SG XLTN2 Buschwaker  3-18g z myślą o okoniach ale nie złapałem ani jednego za to parę szczupaków które rosną nadal  .Łowiłem na gumki 2" ,3" różne.Fajna wędka , ale nie czuje dobrze małych przynęt i chyba potrzebna wędka ultralight coś do 5g może 7g. Nie mam porównania jak różne wędki pracują i potrzebna Wasza rada.

Wędkuje raczej z brzegu ( ale o pontonie myślę) moja okolica to kanał Żerański ,Zalew Zegrzyński , Narew , Bug, okoliczne glinianki i wyjazdy nad jeziora. Budżet nie na ferrari ale też nie chcę kupować tanizny, ma być zabawa i przyjemny prąd w ręku.

Liczę na wasze porady i doświadczenie , naczytałem się ale mam mętlik w głowie i trudno mi podjąć decyzję.

Pozdrawiam ,

Adam

Dziękuję ,nie sądziłem ,że tak szybko ktoś odpowie :) oczywiście śledzę te wątki z linków i staram się coś wybrać.

Co do przynęt to będą gumki , obrotówki może będę próbował małe woblerki ale jakoś nie czuję tej przynęty.

SG Parabellum brałem pod uwagę , trochę krótki , ale przy tej gramaturze inaczej się chyba nie da.

Idą roztopy czasu coraz mniej na kompletowanie sprzętu, :) przewiduję kołowrotek Daiwa Ninja 2000 lub 2500 i plecionka 0,06  taki mam plan  :) .

Dziękuję ,nie sądziłem ,że tak szybko ktoś odpowie :) oczywiście śledzę te wątki z linków i staram się coś wybrać.

Co do przynęt to będą gumki , obrotówki może będę próbował małe woblerki ale jakoś nie czuję tej przynęty.

SG Parabellum brałem pod uwagę , trochę krótki , ale przy tej gramaturze inaczej się chyba nie da.

Idą roztopy czasu coraz mniej na kompletowanie sprzętu, :) przewiduję kołowrotek Daiwa Ninja 2000 lub 2500 i plecionka 0,06 taki mam plan :) .

No to zerknij na kijki Major Craft np.wersja Solpara.Dobry osprzęt,pare wersji do wyboru.Są wersje z wklejką i są wersje Tubular które są bardziej unwersalne.Obrotówka,wobler,gumka poradzi sobie spokojnie.

Ja mam wersje z wklejką ale tylko do paprochów.

Fajna bo leciutka i czuła

Propozycja.(tylko nie wiem czy w Twoim budrzecie)

http://www.pirania-sklep.pl/wedki/major-craft/solpara/solpara--t792m-241cm-0-5-7g.html

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

No fajny kijek  Solpara cena spoko, muszę się przyjrzeć bo nie oglądałem nic z tej firmy , a ten jak pracuje?

Lubię jak w trakcie cholu cały kij pracuje ,a nie szczytówka jeżeli się jasno wyraziłem.

Nie ma porównania i opieram się tylko na Waszych radach , chce szybko nadrobić zaległości i wędkować z maxmalną przyjemnością .

Na wędki robione na zamówienie pewnie też przyjdzie czas .

pzdr.

• Like 1

No fajny kijek Solpara cena spoko, muszę się przyjrzeć bo nie oglądałem nic z tej firmy , a ten jak pracuje?

Lubię jak w trakcie cholu cały kij pracuje ,a nie szczytówka jeżeli się jasno wyraziłem.

Nie ma porównania i opieram się tylko na Waszych radach , chce szybko nadrobić zaległości i wędkować z maxmalną przyjemnością .

Na wędki robione na zamówienie pewnie też przyjdzie czas .

pzdr.

To sobie zerknij

czy Ci akcja podpasuje.

W razie czego z Major Craft jest jeszcze pare modeli którym warto się przyjżeć

https://youtu.be/A8LvFjAQLgA

To sobie zerknij

czy Ci akcja podpasuje.

W razie czego z Major Craft jest jeszcze pare modeli którym warto się przyjżeć

Dzięki za link , z tego co widzę to dosyć sztywny kijek ,takie moje wrażenie , czy to wklejka? myślałem ,że bardziej się będzie gięła na tym szczupaczku.