Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za link , z tego co widzę to dosyć sztywny kijek ,takie moje wrażenie , czy to wklejka? myślałem ,że bardziej się będzie gięła na tym szczupaczku.

Tu była wersja sztywniejsza

i z większym cw. bo 0,6-10g

Ten filmik to tak na szybko żeby pokazać patyk w akcji.

Poszukaj na You Tube jest tego troche

Zresztą i na forum było naście tematów nt. Major Craft

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Jak ma się giąć po całości to polecam Shimano Catana do 11g. Rewelacyjna parabola za małe pieniądze. Tylko długi dolnik jak ktoś nie lubi...

Pozdrawiam

Mikołaj

Miałem , dość fajny patyk za małe pieniądze , no tylko ten dolnik  :huh:  trochę przeszkadzał mi na kajaku , zamieniłem na Konger Furion Strike Force do 12g :wub:

Jeden z fajniejszych okoniowych patyków jakie miałem to Major Craft N-One NSL-T762L. Nie jest tani jak na seryjniaka ale petarda! Niestety pękł i gwarancyjnie dostanę za 2 tygodnie nowy egzemplarz. Czekam na niego juz dosc długo, stad zrobiłem sobie inny customowy patyk, zeby miec czym lowic. Tak wiec trzeba bedzie podjąć decyzje, który wyladuje na giełdzie ;)

Patyk gaśnie momentalnie po rzucie, ma bardzo fajna akcje, uzbrojony w KR Sic. Swietnie leży mi w łapie.

Edytowane przez Żbiku

Jeden z fajniejszych okoniowych patyków jakie miałem to Major Craft N-One NSL-T762L. Nie jest tani jak na seryjniaka ale petarda! Niestety pękł i gwarancyjnie dostanę za 2 tygodnie nowy egzemplarz. Czekam na niego juz dosc długo, stad zrobiłem sobie inny customowy patyk, zeby miec czym lowic. Tak wiec trzeba bedzie podjąć decyzje, który wyladuje na giełdzie ;)

Patyk gaśnie momentalnie po rzucie, ma bardzo fajna akcje, uzbrojony w KR Sic. Swietnie leży mi w łapie.

Ładnie wykonany , ale na tą chwilę dla mnie za drogi , muszę przejść ewolucję żeby mieć porównanie.

Solpara T792M , o tej wędce chętnie bym się czegoś więcej dowiedział ,w necie filmików za wiele nie ma ,jeden znalazłem .

Jak ma się giąć po całości to polecam Shimano Catana do 11g. Rewelacyjna parabola za małe pieniądze. Tylko długi dolnik jak ktoś nie lubi...

Pozdrawiam

Mikołaj

Mam Catanę dx2  10-30g na szczupaki ,trochę tym kijem połapałem i jakoś mi Shimano nie leży , ten dolnik za długi. Pewnie kupię następną na szczupaki.

Ładnie wykonany , ale na tą chwilę dla mnie za drogi , muszę przejść ewolucję żeby mieć porównanie.

Solpara T792M , o tej wędce chętnie bym się czegoś więcej dowiedział ,w necie filmików za wiele nie ma ,jeden znalazłem .

Mam Catanę dx2 10-30g na szczupaki ,trochę tym kijem połapałem i jakoś mi Shimano nie leży , ten dolnik za długi. Pewnie kupię następną na szczupaki.

Jeden z adminów Friko taką posiada od paru lat i wiem że jest zadowolony i nie zamierza się jej pozbyć.Ja kupując swoją najpierw pytałem jego o wrażenia .Tylko z tym że ja kupiłem wklejke a on ma właśnie tubular który jest bardziej wszechstronny.

Do zastosowań obrotówkowo woblerowych mam kij z pracowni na blanku z F.A więc nie chciałem dublować i dla tego wybrałem wklejke

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Witam

Moze pomozecie mi wybrac okoniowke. Bede lowil na dosc duzej rzece, w wyrobiskach po zwirowych i jeziorze .Przynety glownie male gumy ,raz w czas obrotowka i male woblerki. Szukam wedki czulej ,dlugosci do ca 240cm. Bede uzywal plecionki.Wedki ktore wybralem (a jest ich masa innych) to

Major Craft solara S762AJ 232cm 0,5-10g

Konger WCH Tango 240cm 1-8g

SG Custom 221cm 3 10g

Nie mam okazj wziasc ich do reki, jedynie macalwm  SG ,ale nie wiem czy nie za krotka

Prosze nie odsylajcie mnie do dzialu np, moje zestawy, bylo tyle napisane itp. Im glebiej w las tym..... :)

Pozdrawiam Adam

(...) Prosze nie odsylajcie mnie do dzialu np, moje zestawy, bylo tyle napisane itp. Im glebiej w las tym..... (...)

Przeczytalem i nic nie rozumialem, gdybyś piał po polsku, to może dałoby się coś podpowiedzieć.

Ps

Odeślę Cię tutaj

Edytowane przez Alexspin

Przeczytalem i nic nie rozumialem, gdybyś piał po polsku, to może dałoby się coś podpowiedzieć.

Kolega nie kogut, to piać nie będzie i być może nie pisze na polskiej klawiaturze. Ważne, ze składnia jest ok i idzie to zrozumieć. 

Adamie, budżet ściśle określony ? 

• Like 2

Ps

Odeślę Cię tutaj

Przykro mi,  ze mnie  nie zrozumiales, niestety niektorzy tak juz maja. Ja na to nic  nie poradze.

Tam, gdzie mnie odeslales (tutaj) niestety, nic na temat tych kiji nie znalazlem . Jak bys mogl podac rozdzial i strone , to by bylo fajnie :D :D :D

Pozdrawiam Adam

Edytowane przez adam 13
  • Like 1

Cześć Adam.

Jeśli chcesz łowić i na gumki, małe wobki i obrotówki to raczej jakiś Tubular.

Czyli ta Solpara Aji odpada bo ta którą akurat wymieniłeś to wklejanka :)

Tango o którym piszesz to też wklejanka, a te ponoć nie nadają się do łowienia na "wszystko" wklejanka jest dobra na pasiaste zbóje ale łowione na gumki.

Ja łowię tylko na wklejki...ale łowię tylko na gumy bo takie łowienie daje mi najwięcej satysfakcji :)

Jeśli masz budżet 450-600 zł to możesz znaleźć w tańszych seriach Major Craft'a modele idealne pod okonie z tubularną szczytówką :)

Witaj Tomku

Budzet,  to ca 450zl Te kijie co wymienilem, sa mniej wiecej w tej samej cenie. Tylko SG moge kupic tutaj, te dwa pozostale moge sprowadzic z Polski. Mialem kiedys WCH Tango, bylem zadowolony , do czasu, jak moj piesek nie przerobil go na trawelka Teraz lowie na casta, jedynie na okonie, chce cos pod korbe. Jak ktos, ladnie na forum napisal "Nie bede  bil sie z koniem" :) Kija nie bede uzywal czesto, ale chcialbym cos kupic na lata, i zeby mi pasowalo. Kiedys , jak zlamalem Power Grip  Cormorana (nie wiem czy dobrze napisalem) to kupilem 5 spiningow i zaden mi nie pasowal. Dla mnie to nie jest az tak malo,jak  na kij okoniowy , i nie chcial bym popelnic bledu jak kiedys

Pozdrawiam Adam

Najlepiej pomacać w sklepie, przetestować organoleptycznie :)

...Kiedy można pomacać jedynie czeluści sklepów internetowych dużo daje przynajmniej w moim przypadku określenie się w miarę możliwości co do zakresu przynęt których się zamierza użyć, później można sprawdzić nawet YT.pl zobaczyć czy ktoś testował "intrygujący" patyk, to tylko trochę naświetla temat ale nie ma to jak macanie w sklepie...tak jak pisał powyżej Kolega Tomasz :)

Przykro mi,  ze mnie  nie zrozumiales, niestety niektorzy tak juz maja. Ja na to nic  nie poradze.

Tam, gdzie mnie odeslales (tutaj) niestety, nic na temat tych kiji nie znalazlem . Jak bys mogl podac rozdzial i strone , to by bylo fajnie :D :D :D

Pozdrawiam Adam

Nie dziwię się, że nie znalazłeś tam kijków. Tam jest słownik poprawnej polszczyzny z zastosowaniem polskiego liternictwa.

Kaleczenie polskiego języka w pisowni jest objawem wyjątkowego lenistwa i braku kultury.

Pozdrawiam Aleksander.

• Like 2

Witam,

To tym razem ja pozwolę sobie zadać pytanie na temat kilka - czego szukam : kij 2,6 - 2,7 m (łowię tylko z brzegu i do tej długości się bardzo przyzwyczaiłem) z klasyczną szczytówką (wklejek proszę nie proponować) i cw max 7-8g. Obecnie łowię shimano Catana DX ul 1-11 g cw o długości 2,7 m i chciałbym zwiększyć czułość kijka przy jednoczesnym skróceniu dolnika (w Catanie jest strasznie długi) przewidywany budżet to tak myślę max 400 PLN u nie mam ciśnienia aby wędka była nowa. Będę wdzięczny za podpowiedzi sprawdzonych wędek.

Pozdrawiam

Edytowane przez Algeroth82

Nie dziwię się, że nie znalazłeś tam kijków. Tam jest słownik poprawnej polszczyzny z zastosowaniem polskiego liternictwa.

Kaleczenie polskiego języka w pisowni jest objawem wyjątkowego lenistwa i braku kultury.

Pozdrawiam Aleksander.

Witaj Aleksandrze

Dzieki za zwrocenie mi uwagi, na moj brak kultury i lenistwo. Tak sie przejolem, ze ze skruchy  zaczolem sie bic w piersi. Musztardowki spadly z polki, pies schowal sie do lazienki, sasiad walil w sciane, a zona myslala ze mam zawal. Po trzech browarach doszedlem do siebie  :D

Nie wiem czy nie pomylily Ci sie fora.  Masz tyle zainteresowan ( sex, zeglarstwo, wedkowanie) co prawda, nic nie znalazlem o milosci do jezyka polskiego (zapomiales dodac?)

Ja pisalem na forum wedkarskim, zapytalem o okoniowke (taka wedka na okonie) Pare fajnych odpowiedzi dostalem. Jakos mnie zrozumieli. Mysle, ze nastepnym razem , jak nie masz nic merytorycznego do powiedzenia , to tak,  po prostu.... nie nabijaj postow. B)

Pozdrawiam Adam

Edytowane przez adam 13
  • Like 1