Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Shimano Stradic 1000 Hg. Póki co nie narzekam. Złowiłem szczupaka około 4kg i parę okoni 40 cm. Wędka pracuje super, nie ma czegoś takiego że to wklejka i zaraz widać różnicę między wklejką a resztą wędki. Co prawda szczupaczek trochę poszalał, ale kijek i kołowrotek pracowały bez zarzutu. Ogólnie polecam 

• Like 2

Mam tego 195g i jest bajka jak dla mnie :) , ale vańkiem bym nie pogardził :). Tak jak pisałem jedyne co to koszt kołowrotka mój 850 zł z szpulką zapasową, a vaniek bez szpuli pewnie 2 razy tyle kosztuje. Z tym że wiadomo vaniek "lepsiejszy". Kręciłem stellą i vańkiem na rybomani to ten 2 wydawałby się bardziej "maślany" ;D

• Like 1

Może i mało się znam, ale tu nie ma szału nawet z Daiwą 240g...

Tapatalknięte z komórki

A to zależy jak trzymasz wędkę.Ja między

małym a serdecznym i z Vankiem jest ok

Parę godzin bez oznak bólu dłoni,a ja już

wiekowy i kosciska czasem dokuczają

• Like 1

Witam

Kupiłem niedawno Kongera World Champion II Tango 240 i na pierwszy rzut oka podobał mi się. Wcześniej jako pierwszej wędki na okonie używałem SG LRF 210 0,5-7g i wymieniłem na Tango bo brakowało mi trochę zasięgu. Chciałem coś nieco dłuższego, jednak wciąż delikatnego i czułego. Po kilku wypadach w których udało mi się wyciągnąć kilka średniaków mam wrażenie że brania na  nowym kiju czuje mniej wyraźnie niż w poprzednim. tak jakby "przez rękawiczke". Czy macie jakąś propozycje dobrej inwestycji do 500 zł żeby poprawić mój komfort? :D

Pozdrawiam

Co na nią łapiecie panowie? Kupiłem pod okonia i zastanawiam się czy dać do niej pletke czy żyłkę. Czuła jest już na małych główkach? Pozdrawiam ;)

Ten niby kij do 12g spokojnie ogarnia 20g. Ja łowię pletką i nie narzekam. Dół tego kija zaczyna się od 4g(główka z przynętą), czucie jest fajne bo w ręku a mniej po szczycie.

Ja kupiłem ja z myślą o kleniach i pstrągach na zakrzaczone brzegi, jednak małe wobki słabo ładują ten kij. Skończył na sandaczu na lekko i okoniach na ciężko. Za te pieniądze to uważam ze niezła opcja i jest to dość uniwersalny kij.

Co na nią łapiecie panowie? Kupiłem pod okonia i zastanawiam się czy dać do niej pletke czy żyłkę. Czuła jest już na małych główkach? Pozdrawiam ;)

Ja na nią ostatnio nie łapie nic, przesiadłem się na MHX i dużo lepiej spełnia się na okoniach.

Ten kamisori poza jedną moim zdaniem wadą (uchwytem TVS) jest super na właśnie ciężkie okonie i może lekkie sandacze. Nie wiem skąd przyszło do głowy twórcom że to na okonie. A może gdzieś są jeszcze duże okonie w Polsce?

Łowiłem plecionką i żyłką, obie dają radę. Jednak w 99% łowię żyłką.

Nie wiem co to znaczy "czuła" ale moim zdaniem na małych główkach (ok. 1-3g) to jest słabo, jak by wisiało coś na końcu zestawu i tyle.

Nie mniej jednak, jak masz kupić wędkę "uniwersalną" (jak napisał @GregorS CW to realne okolice 4-20) to jest to dobry wybór.

Kurde to lipa, bo chciałem na lekkie okonie, @pyotreq czuła chodziło mi o drgania czy dobrze przenosi na łapę, ale kolega @GregoS odpowiedział za Ciebie :) Trochę szkoda bo myślałem że spełni moje oczekiwania na okonia. Pstrągi u mnie to tylko w marketach :) Jak mi nie siądzie to najwyżej puszczę ją tu na forum z krótką relacją. A może akurat będzie dla mnie, kto wie? W każdym razie dzięki za odpowiedź panowie! Pozdrawiam

Witam

Dragon fishmaker2   2,45cm  2-12g

Czy ktos moze cos napisac o tym kiju?? Musze sie zdecydowac do soboty. Kupic nie kupic.

Potrzebuje pod okonia, w wiekszosci lowie na gumy. Mam juz zamowiony SG custom  2,10 cm 2 -10g Nie wiem ktory mam kupic.

Ktos ma?? Polowil??  Za duzo na forum  nie znalazlem. Cenowo wychodzi prawie to samo.

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich.

Szukam kija okoniowego do łowienia z brzegu 2,40+

Cw do 15g szybkiego,dobrze przenoszącego każde branie który poradzi sobie z przylowem szczupaka nie wklejanki obecnie od 2 lat używam wklejanki od mikado lexusa do 13g kij całkiem spoko ale za miękki nie jest w stanie obsłużyć wszystkich woblerkow a i za wolny jest

Budżet do 500 zl

Używałem opcji szukaj nic nie znalazłem a Konger stallion nie przemawia do mnie