Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Szukam lekki okoniowy kij (max 2.1m) . Najlepiej fast ale też nie jakąś mega sztywną pałę. Główek cięższych niż 7-8 g używał nie będę ( a najczęściej pewnie z 3-5g) .

Budżet ok300 zł (rozważe tez droższe ) . Obecnie blue bird do 5 g .

Dzięki i pozdro

Mam Ultrisa Microna 0,5-6g, obsługuje bez problemu paprochy już od 0,7-0,8g więc biorąc pod uwagę różnicę w dolnej granicy CW Perch, nie powinieneś mieć żadnych problemów z przynętą od 1,2-1,5g (brutto).

Edytowane przez Alexspin

Mam ultrisa 0,5- 6 gr. Co prawda nie zakładałem do niego mikro woblerów lub obrotówki ale przeciążałem go pałeczką nawet 12 gr. Dawał radę, choć komfort to około 8-9 gram.

Dół to tak jak napisał Kolega powyżej.

Mam ultrisa 0,5- 6 gr. Co prawda nie zakładałem do niego mikro woblerów lub obrotówki ale przeciążałem go pałeczką nawet 12 gr. Dawał radę, choć komfort to około 8-9 gram.

Dół to tak jak napisał Kolega powyżej.

Dzięki Panom bardzo  :)  :)  :)

Cześć. Szukam lekki okoniowy kij (max 2.1m) . Najlepiej fast ale też nie jakąś mega sztywną pałę. Główek cięższych niż 7-8 g używał nie będę ( a najczęściej pewnie z 3-5g) .

Dzięki i pozdro

Konger streeto 2 m do 9 gram

• Like 1

Konger streeto 2 m do 9 gram

Po pierwsze to niestety powyżej 300 zł. Po drugie uchwyt nie każdemu pasuje, mnie męczył dłoń już po godzinie machania, jeśli ktoś nie miał z nim styczności polecałbym najpierw próbę, bo rozczarowanie może być dosłownie bolesne.

Edytowane przez Alexspin

Dzięki i pozdro

Sashima perch jig lub Sashima perch spin, mieszczą się w budżecie i parametrach.

To i ja się podepnę do tematu i proszę o propozycje okoniówki. Wymagania :

-dlugosc 2-2.4m

-2cz.

-monoblank

-akcja fast/xfast z naciskiem na to drugie

-cw realne od 1.5g (chodzi o czucie opadu w ręce ) do 7g~

-styl lowienia: szybki, agresywny opad (jaskóły, kajty i różne podobne)

-waga: max 100g

-budzet: 500 zl +-

Oprócz streeto ktore mialem okazje dotknac, nie mam innego pomyslu aczkolwiek mysle ze jest jakas alternatywa (byc moze lepsza ) . Za wskazowki uzyj szukaj dziękuję. :)

Pozdrawiam, M.

To i ja się podepnę do tematu i proszę o propozycje okoniówki. Wymagania :

-dlugosc 2-2.4m

-2cz.

-monoblank

-akcja fast/xfast z naciskiem na to drugie

-cw realne od 1.5g (chodzi o czucie opadu w ręce ) do 7g~

-styl lowienia: szybki, agresywny opad (jaskóły, kajty i różne podobne)

-waga: max 100g

-budzet: 500 zl +-

Oprócz streeto ktore mialem okazje dotknac, nie mam innego pomyslu aczkolwiek mysle ze jest jakas alternatywa (byc moze lepsza ) . Za wskazowki uzyj szukaj dziękuję. :)

Pozdrawiam, M.

rzeczywiście kij i opad 1,5g prędzej nurt  to pociągnie niż to na dno pójdzie xD

Jak masz trochę hajsu mi się podobał wyrób daiwy http://www.szczupak.pl/daiwa-gekkabijin-spin-ul-i2893.html

Osobiście okoniówkę posiadam daiwe lrf 3-10 ale jak uzbieram trochę hajsu to wezmę sobie ten modelek też do 10 gramów  na drop shota:P

Edytowane przez Derrek

Nie zgodzę się, proponuję wypróbować https://barduta.pl/pl/p/Wedka-SHIMANO-Yasei-Red-AX-Spinning-Coregonus-2

Nie ma takiego kija na którym w ręce poczujesz opad 1,5g.

A ja się zgodzę, jak łowie tak lekko patrze tylko i wyłącznie na linkę/szczytówkę. Chyba, że już pół dnia macham to już się czuje jak bym był na końcu zestawu i mogę łowić z zamkniętymi oczyma..

Kijek MHX s781-2 1-6g, pletka 0,06 

Ale to tylko moje zdanie i nikogo nie atakuje :P

Też nie mam zamiaru nikogo atakować, wyrażam jedynie mój pogląd i doznania organoleptyczne. Dałem przykład Coregonusa, bo na nim wczuje opad nawet drewniana ręka. Ponieważ nie mam spracowanych dłoni, bo pracuję wyłącznie głową i na klawiaturze (niegdyś piórem) i dłonie mam stosunkowo delikatne i wczulone, to osobiście wyczuwam opad 1,5-gramowej przynęty nawet na 2-krotnie tańszym kijku KONGER Ultris 232cm/0,5-6g.

Oczywiście jeśli - jak napisał Derrek - prąd nie zabierze tak lekkiej przynęty.

Edytowane przez Alexspin

Piszecie tu o kijach , główkach.... tak naprawdę kluczową rolę w czuciu opadu w dłoni gra dno łowiska! Jeżeli są kamienie to da rade wyczuc stuknięcie o dno a jezeli dno jest miękkie to nawet superczułym kijkiem sie nie poczuje opadu 1,5g ! Łowie matagi tr60 w delfinie , czyli czułość jest na najwyzszym poziomie a na dnie z duża iloscią roslin i mułu nie ma mowy o czuciu w dłoni jak 1,5 paproszek kładzie się na tej 'poduszce'

• Like 3