Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używałem naczęściej kongera elvisa 220cm do 4 gram niestety go sprzedałem czego żałuję. Teraz mikroflex 190cm do 7g. Trochę długi dolnik ale kijek bardzo spoko. Myślę nad czymś nowym 200-215cm do czeburaszek 2g plus gumki 1.5-2 cale.

niw masz wrażeina że mikrofelx jest trochę lejący? w porównaniu do Elvisa?

Witam. Czy poza streeto i sicario jest dostępny jakiś patyk okoniowy, który obsłuży tak do 7g +3" ? Koniecznie nie wolniejszy od ww czyli wg mnie x-fast. Mam mc firstcast do 7g i jest opisany jako fast a jest sporo wolniejszy od ww.

Pozdrawiam

Edytowane przez intoxication

• 2 tygodnie później...

Co moglibyście polecić jako alternatywę dla wklejanki Konger WC Tango  270 cm <13 g? Jestem z tej wędki bardzo zadowolony ale brakuje mi dłuższego dolnika. Moje oczekiwania to wklejanka, długość i cw jak Konger, do łowienia głównie na rzece na wszystkie rodzaje przynęt i z odpowiednim zapasem mocy, który pozwoli ogarnąć grubsze okazy. 

Witam, poszukuję wędki do łowienia z brzegu, cw maksymalnie do 12g, będę łowił głownie na małych rzekach(Orla Barycz sporadycznie żwirownie) przynęty to będą głównie gumy od 5 do 10cm i małe obrotówki w rozmiarze 1,2.

Na razie jestem zdecydowany na Robinson Diaflex Perch Jig 240 2-12g, prosiłbym o jakieś inne alternatywy w budżecie do 700zł,

Witam, poszukuję wędki do łowienia z brzegu, cw maksymalnie do 12g, będę łowił głownie na małych rzekach(Orla Barycz sporadycznie żwirownie) przynęty to będą głównie gumy od 5 do 10cm i małe obrotówki w rozmiarze 1,2.

Na razie jestem zdecydowany na Robinson Diaflex Perch Jig 240 2-12g, prosiłbym o jakieś inne alternatywy w budżecie do 700zł,

Barycz i Orla powiadasz...ja tam rzeźbię okonie wędkami ok 2m długości i do 5-6g wyrzutu. Takich bym szukał...

W kwocie, którą zamierzać przeznaczyć, to naprawdę jest co wybrać.

Edytka: no i moje to wklejki ;)

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 1

(…)ja tam rzeźbię okonie wędkami ok 2m długości i do 5-6g wyrzutu. Takich bym szukał...

W kwocie, którą zamierzać przeznaczyć, to naprawdę jest co wybrać.(…)

Dokładnie, z tą różnicą że ja preferuję tubulary.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

KAMATSU Techron na okonia to maximum 0,04mm, Pawle 0,08 na tę rybkę to już powrósło. Żyłka 0,16 na okonia to faktycznie uniwersał, ja nie przekraczam 0,14 i w zupełności wystarcza, u nas nie pływają bassy.

Ostatnio zaryzykowałem plecionkę JMC. Do casta Royal Spirit 1-6g z KONGEREM Streeto Cast 7200LH, nawinąłem 0,04 (4-splotowa) żółta fluo. Plecionka na prawdę cieniutka, wizualnie cieńsza niż Techron 0,04. Mocna jak bimber z pierwszego spustu. W sumie po około 8 godzinach machania prawie nie straciła koloru, tylko leciusieńko, na pierwszy rzut oka niedostrzegalnie przybladła. Nie puchnie, nie rozwarstwia się. Zestaw z tą plecionką swobodnie obsługiwał przynęty od 3,5 do 7g. Zaledwie dwie brody bardzo łatwe do rozplątania, żadnego odstrzału. Za cenę 120PLN/300m warta zainteresowania.

Edytowane przez Alexspin

Jeśli chodzi o sklep, to mogę polecić, nigdy nie miałem problemów z zakupem od nich.

Jeśli chodzi o żyłkę, nie polecam. Ogólnie żyłki MIKADO nie są "tym co tygrysy lubią najbardziej".

Alex wszystko zależy od łowiska, tam gdzie łowię jest sporo zaczepów, unikam też przynęt poniżej trzech cali. Jak łowisko bez twardych zaczepow to faktycznie 0.04 wystarczy.

Gratuluję pokaźnych okoni. Dla mnie 3" przynęta na okonie, to trochę tak jak bym chciał polować na sarnę z armaty, ale to zależy od przyzwyczajeń, łowiska i wielkości występujących w nim ryb. Moja amunicja okoniowa nie przekracza 2", ale to właśnie moje przyzwyczajenia, subiektywne preferencje i specyfika łowisk.

• Like 1