Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

poszukaj z seryjnych kijów SG parabellum można już dostać w takiej cenie

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-parabellum-cc/s/7753

okoniem mniejszy może być problem ale kleń jaź a nawet boleń spokojnie.Kolega sobie chwali tego kija.

Edytowane przez woblery L.E.

Ja z kolei nie łowię na żadne paprochy, twisterki i resztę planktonu. 3" to minimum ... 10 cm też się często zdarza.

Alex, okoń 20cm zasysa bez problemu gumę 3" po samą główkę. Wyleczyłem się z paproszenia bo za dużo drobiazgu się czepia. Moje łowiska to okręg Mazowiecki w promieniu do 50km od Warszawy ;)

Może i macie rację, muszę spróbować. Fakt, że jak dotąd moim oknkom daaaleeeko do rekordowych wymiarów. Może następny weekend będzie nieco cieplejszy, to wezmę pod uwagę Wasze podpowiedzi.

Tyle, że moja okoniówka to zaledwie 1-6g, no powiedzmy 8g da radę, ale jakby coś to wezmę trochę mocniejszą 3,5-7g (praktycznie komfortowo obsługuje 4-10g).

Dzięki. :good:

Edytowane przez Alexspin

Spróbuję ponowić pytanie :)

Czy kojarzy ktoś z Was jakieś ciekawe wędziska okoniowe o długości minimum 2,30m (tubular) lub ze szklaną bardzo elastyczną szczytówką (np. podobną do tej montowanej w Kociej Łapie)?

Graphiteleader Finezza Nuovo GNFS - 762L - T ,  świetny kijek na garbuski

• Like 1

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Łowie na małych zarośnietych rzekach do tej pory głównie spławik i tu sie zaczyna ponieważ chciałem troche urozmaicić sobie. Mam mikado tachibana 2,7 do 20g takie coś że za szczupakiem czy okoniem sie poszło ale... Potrzebuje czegos podobnej długości (lub wiecej) w miare uniwersalnego zeby dobrac sie do okoni jazi i kleników. Przynety to twistery, małe wobki i blachy do 7g. Z góry dziekuje:)

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Łowie na małych zarośnietych rzekach do tej pory głównie spławik i tu sie zaczyna ponieważ chciałem troche urozmaicić sobie. Mam mikado tachibana 2,7 do 20g takie coś że za szczupakiem czy okoniem sie poszło ale... Potrzebuje czegos podobnej długości (lub wiecej) w miare uniwersalnego zeby dobrac sie do okoni jazi i kleników. Przynety to twistery, małe wobki i blachy do 7g. Z góry dziekuje:)

Nie poinformowałeś jaki masz budżet, więc z mojego doświadczenia mogę Ci z czystym sumieniem polecić https://wedkuje.pl/n/dragon-moderate/86921. Wędzisko dokładnie wpasowujące się w Twoje potrzeby. Od czasu kiedy pisałem moje wrażenia z użytkowania Moderate, DRAGON urealnił cenę i teraz jest ona adekwatna do parametrów technicznych i użytkowych tego wędziska.

Edytowane przez Alexspin

(…)

Ja osobiście używałem Shimano Catana 3-14g i 1-11g. Są różne długości. Całkiem fajne wędki.

Potwierdzam, też miałem te wędziska w użyciu, ale poszły do ludzi gdy zachorowałem na casting ;)

Wrażenia z użytkowania 3-14 napisałem trochę "wypocin" https://wedkuje.pl/n/pierwsze-wrazenia/88105 warto przeczytać również komentarze.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Opis katalogowy:

"Jesteście miłośnikami połowu mikroprzynętami? W takim wypadku ten model od pierwszego kontaktu "przyklei" się do Waszych rąk. Jest to urzeczywistnienie marzeń spinningisty. Szybka akcja, a jednak głębokie ugięcie podczas holu umożliwia pełną kontrolę nad holowaną rybą. Sprawdźcie ten model, a nie uwierzycie własnym oczom jakim okazom jest w stanie podołać to wędzisko".

Na dobrą sprawę nic nie mówiące ble, ble, ble pasujące do każdego wędziska, które chce się zareklamować.

Jeśli masz nadmiar kasy, to bierz, na pewno sprawdzi się w łowieniu okoni, ale są wędziska znacznie tańsze, a w niczym nie ustępujące Wizardowi, choćby World Champion II Elvis, Mikros lub Tango. Jeśli ja miałbym wybierać, to zdecydowanie Championa, choćby dla tego, że seria Paladin już w 2017 r. "wypadła" z oferty Kongera.

• 1 miesiąc temu...