Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz na sicario bądź streeto. Fajne , szybkie patyki . Mega czułe . Akcja typowo szczytowa . Duży komfort przy podbijaniu.

Albo Major Craft First Cast, cena bodajże niewiele ponad 300zł, mam kijek 0,5-7g i jakoś koło 230cm. Opisany bardzo dobrze, w tej gramaturze podbija spokojnie. Pod okoniem 25-30cm przechodzi w fajną parabolę. Czułoś świetna. Szczerze polecam

Siema, mam/miałem oba kije, porównując je do siebie:

Streeto względem MC, to dość ciężki kij w tej klasie, i mniej wygodny uchwyt. Fajny szybki, ale coś mu brakowało i obecnie łowi nim jakiś użytkownik tego forum:) mam nadzieje, że służy i łowi duże ryby.

Major Craft, trochę dłuższy ale sprawia wrażenie lub jest lżejszy, fajny uchwyt dla mnie bardziej wygodny od Kongera, kijek dość dziwnie uzbrojony ale po kilku rzutach ma to sens. Kijek mega czuły i super animuję przynętę.

Podsumowując: Dla mnie MC wygrywa ze streeto, ale OBA przegrywają z Equs Rapier:D:D

Pozdro Michał

Siema, mam/miałem oba kije, porównując je do siebie:

Streeto względem MC, to dość ciężki kij w tej klasie, i mniej wygodny uchwyt. Fajny szybki, ale coś mu brakowało i obecnie łowi nim jakiś użytkownik tego forum:) mam nadzieje, że służy i łowi duże ryby.

Major Craft, trochę dłuższy ale sprawia wrażenie lub jest lżejszy, fajny uchwyt dla mnie bardziej wygodny od Kongera, kijek dość dziwnie uzbrojony ale po kilku rzutach ma to sens.

Pozdro Michał

Zapomniałem wspomnieć o tym zbrojeniu, też początkowo wydawało mi się to bardzo dziwne. Mała liczba przelotek i dziwne rozmieszczenie bardzo mnie przestraszyły.

Używam i majora i sicario ( wcześniej streeto 2-9). Właśnie za szybkość wolę na okonie sicario. Major jest na pewno bardziej uniwersalny i rzuca praktycznie wszystkim. Sicario nie ogarnie micro jiga. Ale np streeto się xul już spokojnie. Porównywalnie z majorem mimo iż jest szybszy.

Wg mnie 3g lata już na prawdę nieźle. 2g też rzuci satysfakcjonująco. Opad to i 2g zauważysz przy bezwietrznej pogodzie ale będzie on widoczny bardzo delikatnie więc trzeba się dobrze przyjrzeć . Z każdym gramem będzie co raz lepiej . Ale nawet przy 5g szczytówka nie będzie mocno przygięte bo kij jest szybki i dosyć sztywny. Przy twardym dnie to że 3 g można czasami wyczuć jak uderza o twarde dno. Rzucałem max 6g +. 3" i rzuca i podbija się komfortowo. Pracuje elektrycznie :). Spadów bardzo nie wiele. Chociaż miałem bodajże raz dzień , że bylo ich dużo , ale wynikało to chyba z czegoś innego . Generalnie wiosna 3g+2" będe używał . Później 4-5. Wcześniej miałem tez streeto 2-9 i podobne odczucia.z kolei streeto air xul rzuci nawet poniżej 1g całkiem zadowalająco. Był moim głównym kijem do microjigów na wzdręgi

Edytowane przez intoxication

Witam,

Mam dylemat co do wyboru wędki mam nadzieję, że pomożecie :)

Wędka ma służyć do połowu głównie okonia ale chciałbym aby dało rade z nią pochodzić za kleniem również. Klasyczne łowienie na gumki, obrotówki i woblerki.

Łowię głównie na Warszawskim odcinku Wisły oraz Kanale Żerańskim stąd długość wędki min. 270cm aby komfortowo rzucać z brzegu.

Kandydaci:

1. DAM EFFZETT MICROFLEX 2.70M 2-10G

2. MIKADO SPECIALIZED CHUBSTER 2.75M 2-12G

3. SHIMANO CATANA DX UL 2.70M 1-11G

4.MIKADO BLACK STONE UL 2.70M 1-10G

5.DRAGON STREET FISHING JIG 2.75M 2-10G

Co byście wybrali? Lub jeśli macie coś innego ciekawego do zaproponowania w budżecie do 300zł to też bym prosił :)

Edytowane przez CacY55

Witam,

Mam dylemat co do wyboru wędki mam nadzieję, że pomożecie :)

Wędka ma służyć do połowu głównie okonia ale chciałbym aby dało rade z nią pochodzić za kleniem również. Klasyczne łowienie na gumki, obrotówki i woblerki.

Łowię głównie na Warszawskim odcinku Wisły oraz Kanale Żerańskim stąd długość wędki min. 270cm aby komfortowo rzucać z brzegu.

Kandydaci:

1. DAM EFFZETT MICROFLEX 2.70M 2-10G

2. MIKADO SPECIALIZED CHUBSTER 2.75M 2-12G

3. SHIMANO CATANA DX UL 2.70M 1-11G

4.MIKADO BLACK STONE UL 2.70M 1-10G

5.DRAGON STREET FISHING JIG 2.75M 2-10G

Co byście wybrali? Lub jeśli macie coś innego ciekawego do zaproponowania w budżecie do 300zł to też bym prosił :)

Ja w wyborze nie pomogę do końca, ale pozwolę sobie na odrzucenie jednej pozycji - shimano catana ma strasznie długi dolnik I przy podbijaniu gumek strasznie to Przeszkadza - miałem I po miesiącu się pozbylem. Reszty nie miałem więc się nie wypowiadam
  • Like 2

Microflex zdecydowanie , szukałem ostatnio coś na zapas bagażnikowy jakbym złamał nr.1 pod klenia i DAM przy tej długości jest ok , ale jako zapas kupiłem Jaxon GTX 270 3-14

Koszt 120 zł . Łowię Batsonem

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

(...) shimano catana ma strasznie długi dolnik I przy podbijaniu gumek strasznie to Przeszkadza - miałem I po miesiącu się pozbylem. Reszty nie miałem więc się nie wypowiadam

Ja z Cataną DX 270cm/3-14g wytrzymałem trochę dłużej, bo cały kwartał... ;)

Na niewielkich rzeczkach i skanalizowanych rzekach Gdańska sprawdzała się Catana DX 210cm/1-11g, przy jej ogólnej niewielkiej długości dolnik był na tyle krótki, że nie wadził.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Witam

Co byście wybrali na okonki ?

Potrzebuje 2 takie same kije :) dla Taty i dla mnie,

do łowienia z łodzi max 230cm, max cw coś ok 10g

moje typy:

Savage Gear SALT 1DFR Ultra Light 218cm 2-7g 2sec

Savage Gear MPP2 7'3" 221cm Spin 3-10g - 2sec

Savage Gear Black Savage Spin 6'6'' 198cm 2-7g - 2sec

Savage Gear Black Savage Spin 6'6'' 198cm 2-7g - 2sec

Gear Black Savage Dropshot 7’4” 223cm 2-12g - 2sec

DAM Effzett MicroFlex 1-7g 2,30m

Co z tego jest warte uwagi ?

Pozdrawiam

P.S. Całą poprzednią jesień łowiłem okonie na grubo castem black savage 15-50g i efekty były super głównie na gumy

12-15cm na główkach od 10 do 35g oraz łamane woblery 10cm zero podskubywań , miałem tylko jeden dzień gdzie musiałem dłubać na

2 calowe paprochy i się okazało że mój stary okoniowy spin jest na prawdę stary ;-(  dla tego potrzebuje coś nowszego.

Edytowane przez Rolnik