Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

czyli zostały na polu bitwy ;)

Robinson Wędka Sashima Perch Jig 229cm 2-9g Savage Gear SALT 1DFR Ultra Light 218cm 2-7g DAM Effzett MicroFlex  230cm 1-7g niektórzy narzekają na zbyt długi dolnik Jaxon Grey Stream  228cm 1-7g /niskobudżetowy/ ale narzekają że góra często spada - kiepskie łączenie

czy wszystkie są szybkie FAST, mam już jednego klucha i który najmniej boi się przyłowu szczupaka

Mam taki mega chiński kij rzekomo do 5-8g czy jakoś tak taki za 60zł z WISH kij ma akcję bez koca gnie się od dolinka - raczej cały się gnie, Zaciąć rybę np szczupaka w tępo to haki musza byc mega ostre ale zacięcie tak mocne i długie że as to koniczynie wygląda brakuje miejsca na łodzi albo nawet można spaść z łodzi tak zamaszyście zacinając , ale sam hol np 4- 5 kg szczupaka to inna bajka myśl o tym że kij jest teoretycznie nie do złamania powoduje, że holujemy rybę z wielkim bananem na twarzy. Fakt kijem da się łowić jak nie ma wiatru, ani fali niby do 8g ja waliłem główkami 25g i pobicie tak miękkim kijem jest dopiero sztuką . wędka słabo gaśnie i się buja tylko ciężka przynęta daje kontakt z dnem i ewentualnym kontaktem z ryba. Używałem plecionki 4lbs i 0,12 fluorocarbon na żyłeczkę fajnie holowało się okonie. Taki kij ma tylko sens jak ..........  nie ma żadne sensu zakupiłem go dla picu. Ale najgorsze jest w nim to że przyjemność daję tylko hol. Samo zarzucanie nie ma nic wspólnego z normalnymi kijami dlatego dowaliłem ołowiu i dawałem na ciężko choć kilka razy kijek się sprawdził na płyciznach łowiąc na taki mikro blaszki z pojedynczym hakiem to dawało radę nawet bardzo.

Tak na poważnie to fakt mam dylemat ten chiński kij oczywiście nie jest na sprzedanie będzie dla córki do nauki spina.

Moje typy to nadal: oczywiście jestem zmuszony kupić kij w ilości 2 szt. zazwyczaj łowię razem z ojcem i szanse muszą być równe ;-)

SAVAGE GEAR SALT 1DFR ULTRA LIGHT 218CM 2-7G 2SEC - ma celownik lubię celowniki w kijach

DAM Effzett MicroFlex  190-230cm 1-7g - "najbardziej modny" i faktycznie ładnie przekazuje czucie itp

OKUMA LIGHT RANGE FISHING 216CM 3-12G 2CZ - ma celownik LUBIĘ CELOWNIKI W KIJACH

Pozdrawiam 

• 1 miesiąc temu...

Witam, zastanawiam się nad kupnem Wędki DAM Effzett MicroFlex cw. 2-10g.

Wędką będę łowił głównie z łodzi na dość dużym jeziorze, czasem stawki i małe rzeki. Chcę również przekonać się do plecionki, dlatego też pytanie czy wędka będzie do niej odpowiednia?

Ktoś ma i może coś o niej powiedzieć? Chętnie poczytam propozycje innych wędek w cenie do 250zł. Długość max do 220cm i cw. 2-10.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Microflex fajny bardzo szybki, czuły wręcz elektryczny kijek, posiadam wersję 1-7 g

- niestety po miesiącu złamał się przy rzucie 2 calowym kajtkiem na 3,5 g główce..

Osobiscie teraz wybrał bym wersję 2-10 g ponieważ C.w. jest bardzo dobrze oszacowany w tej serii.

Zobaczymy jak działa serwis Effzeta... Wedka odesłana do sklepu w którym została zakupiona (MAX fish Szczecin)

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Mikado Katsudo Slim. Wpadła mi w oko na filmiku promującym Klenia Wkry. Można też znaleźć filmik z niby testem. Ubrana w tytany SG i Fuji. Tylko nie dane mi akcji zobaczyć. Może są tu jacyś sklepikarze co już to mają? Nie lubię krowich ogonów, ugięcia widziałem tylko jak z gaśnięciem po rzucie? 7d4b65e09f9c6f4fa097b14fc2bda1b9.jpg

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Microflex fajny bardzo szybki, czuły wręcz elektryczny kijek, posiadam wersję 1-7 g

- niestety po miesiącu złamał się przy rzucie 2 calowym kajtkiem na 3,5 g główce..

Osobiscie teraz wybrał bym wersję 2-10 g ponieważ C.w. jest bardzo dobrze oszacowany w tej serii.

Zobaczymy jak działa serwis Effzeta... Wedka odesłana do sklepu w którym została zakupiona (MAX fish Szczecin)

Serwis D.A.M działa bardzo szybko !! W ekspresowym tempie odmówili naprawy/wymiany gwarancyjnej zwalajac na nieprawidłowe użytkowanie.. nigdy więcej produktów tej firmy.. tak się klienta nie traktuje.

• Like 4

Serwis D.A.M działa bardzo szybko !! W ekspresowym tempie odmówili naprawy/wymiany gwarancyjnej zwalajac na nieprawidłowe użytkowanie.. nigdy więcej produktów tej firmy.. tak się klienta nie traktuje.

Ciekawe co byś pisał gdybyś był serwisantem / przedstawicielem tej firmy. Wędzisko złamało się po miesiącu użytkowania. Jesteś pewien, że nie miał jakiejś przygody w międzyczasie? Gdyby miał wadę konstrukcyjną powinien złamać się dużo wcześniej. Ruszający się uchwyt, odklejający korek/pianka, felerna przelotka itp. , to są rzeczy, które mogą podlegać gwarancji. Ale blank to śliski temat. 

Edytowane przez Koincydencja

Hubert. Nie wiem jak inne polskie firmy, ale dragon wymienia złamane elementy szczytowe. Osobiście miałem dwa takie przypadki. Za każdym razem po około miesiącu otrzymałem nowy element szczytowy. Nie wnikam w procedury serwisowe za bardzo, ale jak serwis może z niemal 100 procentową pewnością stwierdzić, że część szczytowa złamała się w wyniku złej eksploatacji, a nie podczas holu niedużej rybki ? Chyba tylko po badaniu grubości ścianek blanku w miejscu złamania.

Sławku, jedną taką opinią napisaną pod wpływem emocji można zepsuć opinię firmie. Potem krążą legendy po forach.W tamtym roku byłem na zawodach gdzie bardzo duży odsetek wędkujących łowił DAM-ami. Jakoś żadne wędzisko się nie połamało. Dużo słyszałem też o nich opinii pozytywnych. Ale gdybym przeczytał wcześniej posty kol. Łukasza, to od razu zraziłbym się do firmy. 

Teraz z innej beczki. Wyobraź sobie sytuację taką. Dwa lata temu złamało mi się wędzisko dokładnie w połowie w momencie, kiedy próbowałem odczepić lekką przynętę z zaczepu. Kiedy naprężyłem żyłkę (0.15 mm) wędzisko złożyło się w pół. Jakbyś nożyczkami przeciął Zaczep nie był jakiś kosmiczny, bo wystarczyło pociągnąć ręką za linkę i bez problemu uwolnić przynętę. Komentarz rodbuidera "Nie było to pierwsze łowienie? Wady fabryczne wychodzą od razu na pierwszym łowieniu lub u mnie jak go sprawdzam i wyginam, a tego skubańca akurat doginałem ostro jak każdy blank." Z firmy produkującej blank była prośba, żebym wysłał złamasa, to mu się przyjrzą. Ale o ewentualnej wymianie blanku w ramach jakiejś gwarancji nic nie zostało wspomniane.  Do nikogo nie mam pretensji, bo nie był to debiut sprzętu. Ale mógłbym napisać, że nie polecam firmy produkującej blanki i rodbuildera. Ciekawe jaką burzę bym wywołał, być może Ty też stanąłbyś w jej obronie bo wędzisko/a na blanku tej firmy posiadasz/ałeś i bardzo chwalisz. :good: 

Mój wpis nie ma na celu podważyć czyjejś renomy. Ba i firmę produkującą blanki i pracę oraz zaangażowanie budowniczego bardzo wysoko oceniam i będę polecał. Fakt, że wędzisko uległo awarii przypisuję być może mojemu błędowi. 

• Like 2

Może to nie był Twój błąd, a akurat blank w tym miejscu był np. cieńszy ? Dlatego napisałem, że tylko ocena blanku dokonana przez kogoś kompetentnego da relatywnie miarodajną odpowiedz. A w kwestii wędzisk to jednak lepiej jest kupić takiej firmy, w której odsetek pozytywnie rozpatrzonych jest wyższy ????

Mikado Katsudo Slim. Wpadła mi w oko na filmiku promującym Klenia Wkry. Można też znaleźć filmik z niby testem. Ubrana w tytany SG i Fuji. Tylko nie dane mi akcji zobaczyć. Może są tu jacyś sklepikarze co już to mają? Nie lubię krowich ogonów, ugięcia widziałem tylko jak z gaśnięciem po rzucie? 7d4b65e09f9c6f4fa097b14fc2bda1b9.jpg

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Ja dziś odebrałem wersje 229 1-9g. W sumie miała być na prezent ale chyba ja sobie zostawie. Testy niestety nie wczesniej jak po świętach. Na sucho kluska się nie wydaje. Ugiecie narasta równo od szczytu. Gasnie tez dosc szybko. Nie wiem jak bedzie pod obciazeniem. W weekend wstawie jakies foty i ugiecie. Kijek wykonany poprawnie, równe omotki, nie ma nadlewek lakieru, przelotki wklejone równo. To tyle na sucho.

• 2 tygodnie później...

Cześć Panowie może mi coś podpowiecie poszukuje wędki i jakoś nie mogę się wstrzelić. A więc poszukuje wędki pod okonie, lecz w małej rzece w której je łowie mam bardzo często przyłowy szczupaków nawet do 80cm narazie taki największy się trafił. ;) Teraz szukam czegoś pomiędzy tymi dwoma kijkami po środku. ;p 

SAVAGE GEAR BLACK SAVAGE SPIN 198/2-7g wydawała mi sie trochę za sztywna na okonie i ją sprzedałem i w jej miejsce kupiłem DAM Microflex 198cm 1-7g ten kijek mi nie leży z uwagi na to że jest jak dla mnie zbyt "spolegliwy" nawet przy zacięciu ryby czuję że to nie jest to i mam dość dużą ilość spadów które się nie zdarzały.

Niestety nie mam możliwości pomacać wędek przed zakupem (mała miejscowość) dlatego zwracam się z prośbą o naprowadzenie na wędkę pomiędzy tymi dwiema. Pozdrawiam Serdecznie

Na jakie przynęty łowisz no i w jakim budżecie chciałbyś się zamknąć? Wiadomo, że im taniej tym lepiej ale... ;)

Przeważnie gumy główki do 5g często Cannibal 6,8cm czasami również jakaś obrotówka i wirujący ogonek. Mam na oko Gunki Yurai 2-10g tylko słyszałem że mają zaniżone cw i boje się żeby nie była sztywna pałka. Aha budżet max 500 zł Polskich. ;) Pozdrawiam

Edytowane przez mariuszek91