Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Mi łupały pstrągi do 35cm w mikro siurku i nie było problemu żadnego, ale na stojącej wodzie z łódki kto wię.

Nastawiam się na okonie, na przyłów nie licze :)

Chociaż mój kolega, co weźmie okoniówke to mu szczupak bije, a jak zmienia wędkę to nic :D

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie proszę o pomoc w doborze wedki pod okonia. Obslugiwane przynety to Matusiaki 4 i 7cm na 5g główce, wirujacy ogonek 6g, keitechy, jaskółki i obrotowki max2. Z reguły woda stojaca ale czasem i wypad na Ner sie zdarzy. Szukam kija który fajnie i komfortowo obsłuży takie przynęty. Budżet powiedzmy 600pln. Wstępnie zastanawiałem się nad Westin w3 do 10g oraz Blue Bird do 10g. Co myślicie o tych typach

• Like 1

A ja szukam pomysłu na jakiś seryjny kijek pod okonie w budżecie do 400 zł pod cięższe jesienne łowienie czyli guma 3,5 - 4,5 cala + 10 - 12 g obciążenia. Długość do 2 m

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Tak ogarnie, to zupełnie inny kij od microflexa. To szybka szpada, taka powiedzmy bardzo lekka sandaczówka, ale okonie 25+ w ogole z niej nie spadają po górna część dosyć dobrze amortyzuje- w dole moc. Bardzo operatywny kijek a przy tym bardzo czuły. Od biedy nawet 18g+3" założyłem na niego jak nie miałem mocniejszej wędki na łodzi i też dawał rade, oczywiscie nie tak komfortowo, ale dawał.

Przemyśle temacie, zobaczymy może ktoś jeszcze coś zaproponuje. Wpadł mi jeszcze w oko Dragon pro Guide x 198/3-18 g ale też nie miałem co w ręku jak narazie

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Bigdy nie robilem kija z pracowni. Ciekawe jaki orientacyjny koszt calkowity wychodzi za kij o dl.ok 2,4m. Z gotowcow cos fajnego?

Wszystko zależy od blanku, komponentów, pracowni.

Powiem tylko że można się śmiało zmieścić w 800-1000pln jak się fajerwerków i najdroższych blanków nie będzie pragnęło.

A ja dlugo nosilem sie z zamiarem kupna kija ze stajni jaxa. W sklepie nacalem tylko symbiana supre 3-15 ktory zrobil mega wrazenie razem z tetra w cascie. A nie mialem nigdy razora ktory pasowal mi z uwagi na uchwyt i w koncu kupilem i nie zaloje po mimo posiadania wielu kiji z zdecydowanie wyzszej polki to jestem bardzo zadowolony . Przelotki rowniutko brak nadlewek. Jest czucie jest moc nic nie trzeszczy przeciazalem mocno. Model 213 2-10 . Szczyt bardzo czuly spolegliwy jak wklejka no moze nie calkiem i plynnie przechodzaca moc ku dolowo. Taki fast ale nie super fast. Max w komforcie gada 15g i kajtek 3'' ogolnie lowie tym okonie w przedziale 5-14g i kajtki 3' . Bardzo pozytywny kij za smieszne pieniazki. Do delikatniejszego dlubania okonkow zde zdowanie supra czy supreme do 9g. Porownujac z greyem do 12g ktorym lowi kolega. Grey to jakis gniot

Edytowane przez FRS1985
  • Like 1

Nieeeeee!!!z kąd , że znowu kolego. Po prostu mam masywne dłonie i pisanie z tel. jest problemem. Przekaz jakiś jest pomimo tego wszystkiego, Z laptopa wygląda to od razu przyjemniej :) . Pozdrawiam i przepraszam.

Edytowane przez FRS1985
  • Like 1