Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Arsenal konkretny. Gdybym ja sam posiadał takie grono patyków tylko pod okonie to pewnie bym się ostatecznie z domu nie ruszyl na ryby bo nie mógłbym się zdecydować co ze sobą zabrać

Tyle lat już się łowi, i zna się "swoje" łowiska to jest łatwiej :)

Godne pozazdroszczenia, a u mnie aby paladyn wizzard do 7 g 225 cm, ale jakos daje rade :huh:

Jak daje radę to najważniejsze, wszak to Tobie ma się spisywać i wygodnie łowić :)

Edytowane przez nyny
  • Like 3

Mój cast nie przekracza 4g, ale na drobiazgach jakie udaje mi się złowić, w zupełności zdaje egzamin.

Miałem bardzo dawno temu fascynację UL Castem, łącznie z tjunowanymi młynkami, zbrojeniem spiralnym etc. - jednak stwierdziłem że to nie dla mnie i od tego czasu nie dotykam :)

• Like 1

mhx s781, stradic ci4 2500 fb

phenix 701-1, stradic ci4 2500 fb

fenwick hmg do 10gr, ultegra 2500 fb

finezzka SG do 12 gr, ultegra 2500 fb

konger elvis, nasci 2500 fb

żadne tam fanaberie oprócz phenixa zrobionego na największym wypasie u Kusego

Edytowane przez Robert Crocker

Pescador de caña, on 19 May 2020 - 09:16, said:snapback.png

No wiadomo że cena nie rośnie wprostproporcjonalnie do walorów użytkowych. Płacimy za detale grube pieniądze, ale płacimy. Inaczej wszyscy byśmy dziś łowili greyami hehe.

Gdzie tu złe słowo o Greyu? innymi słowy to dobre kije, a co najmniej wystarczające. Ale żeby mieć ciut lepsze dopłacamy 1000-1500zł bo tak chcemy.

Swoją drogą 268gr, żaden wynik - można żonie jeszcze bardziej dogodzić :)

Jak wskoczy na wyższy lvl to będzie lepiej. Wiadomo :)

Potężną kolekcję masz, aż mnie zatkało hehe

Edytowane przez Pescador de caña

mhx s781, stradic ci4 2500 fb

phenix 701-1, stradic ci4 2500 fb

fenwick hmg do 10gr, ultegra 2500 fb

finezzka SG do 12 gr, ultegra 2500 fb

konger elvis, nasci 2500 fb

żadne tam fanaberie oprócz phenixa zrobionego na największym wypasie u Kusego

Kto to Kusy?

• 1 miesiąc temu...

Cześć, szukam jakiejś ciekawej wędki okoniowej do 600 zł. Głównie łowie z brzegu wiec zależy mi na dalekim wyrzucie, stad tez długość min 2.4m.

Wędka pod gumy, rzadko do woblerów i wahadłówek. Co do cw to 10g najmniej, fajnie gdyby była do 12 bądź 15, ale z realnym niskim cw, najlepiej koło 2 albo 3, ale żeby faktycznie od tych 3 było czuć prace gumy.

Sam się zastanawiałem nad:

DRAGON PROGUIDE X-SERIES 1-10 2,75m

JAXON ALTEZZA SUPRA 1,5-14 2,55M

Może jest coś innego, godnego polecenia ? 

Z góry dzięki za propozycje

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Co do graphiteleaderów to na filmie używam główki 2,5g na głębokości 4,5-6m. Przy takim wietrze i z pływadełka coś tam jeszcze czuć, ciężko byłoby o kija który odda opad tak jak finezka. Branie okonia 30 na krótkim dyszlu.

https://youtu.be/pssWTpLhzmM

Widziałem że ostatnio pojawiła się znowu w jednym ze sklepów. Gdyby ktoś szukał okoniówki to od siebie powiem że jest warta tej ceny.

Edytowane przez Pescador de caña
  • Like 2

Pomóżcie proszę, bo im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie :-(. 
Szukam wędki / blanku, pod lekkie łowienie okoni z brzegu, przynętami do max 5g. Zależy mi na tym, żeby kij ogarniał możliwie najszersze spektrum przynęt, od 1g czebuszaszek z 2cm twisterkiem, przez obrotówki 0/ 1/ max 2, małe smukłe woblery 3-5 cm, kończąc na jaskółkach na 4g główce. Łowisko to kanał o szerokości 10-15 m i głębokości 1-5 do 2,5m z lekkim uciągiem. Aktualnie używam dwóch wędek, ale mało to wygodne przy aktywnym łowieniu, więc chciałbym kupić / zamówić jeden kij. Po rozmowie z jednym z rodbuilderów, polecono mi blank Matagi TR74 Super Mebaru M, może ktoś miał okazję nim łowić? Może jakieś inne propozycje przychodzą Wam na myśl? W grę wchodzą również wędki fabryczne.

Najlepsze co mi przychodzi do głowy to kontakt z http://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/. Zrobił dla mojej Pani witkę 1-7g idealną właśnie do takiego wędkowania o jakim piszesz.

Z fabrycznych mogę polecić https://allegro.pl/oferta/konger-ultris-jig-micron-210cm-0-5-6g-9177440571 lub https://allegro.pl/oferta/konger-world-champion-elvis-220cm-0-8-4g-101117220-7513231920. Obydwie obsługują przynęty już od 0,7g w pełnym komforcie. Ale to nie to samo co ta "Mekamilówka".