Alexspin Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Jeśli miałbym wybierać spośród wskazanych przez Ciebie, stawiałbym na Zodias, ale ciut niższy c.w. https://allegro.pl/oferta/wedka-shimano-zodias-1-93m-2-6g-7533980270. Co prawda 6cm krótszy, ale nie będzie to miało zauważalnego wpływu na zasięg rzutów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 WitajcieChciałbym sobie sprawić a okonia jedną z dwóch wędek.Zastanawiam się nad Daiwa Luvias 2.00 m 3-10 gram lub Shimano Zodias 2.03 m 3-10 g lub 4-12 g.Która z tych wędek będzie lepszym wyborem?Pozdrawiam Łowiłem nowym Zodiasem do 15g, jeśli niższe CW zachowują sie podobnie to bardzo fajna wędka. Pytanie pod co ja potrzebujesz? Pod jakie przynęty i na jaką wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof41019977 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Chcę łowić małymi gumami (5 - 7 cm). Łowił będę z brzegu na małych rzeczkach i jeziorach. Ten zodias występuję z szczytówką wklejką i pustą. Którą będzie lepsza pod okonie?A może jakaś inna propozycja do około 800 zL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Chcę łowić małymi gumami (5 - 7 cm). Łowił będę z brzegu na małych rzeczkach i jeziorach. Ten zodias występuję z szczytówką wklejką i pustą. Którą będzie lepsza pod okonie?A może jakaś inna propozycja do około 800 zL?Ja lowie bez wklejki, kolega z wklejka. Ja z nie potrafię on bez też nie. Wszystko zależy od upodobań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Szczytówka pełna (solid), czy pusta (tubular) zależy moim zdaniem wyłącznie do osobistych preferencji, osobiście nie przepadam za wklejkami. Również ma znaczenie nurt rzeki, przy silnym nurcie wklejka może się zbytnio uginać i ograniczy to jej funkcje sygnalizacyjne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof41019977 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 To na pewno wybiorę tubular. A może polecicie jeszcze jakieś inne wędki którymi mógłbym się zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Mialem zodiasa 4-12 i zdecydowanie nie polecam jako wędki pod male okoniowe gumki. To mocna wędka z mocnym szczytem i zdecydowanie bardziej nadaje sie pod lekkie łowienie sandaczy. W budzecie 800zl wybralbym graphiteleadera finezza ux 1-7g Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Karpiu95 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof41019977 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Wróciłem do domu i zważyłem główkę 3 gramową plus gumę keitech 3 calową i to już 6 gram. Myślę że wędka graphiteleadera finezza ux 1-7g będzie chyba za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Wróciłem do domu i zważyłem główkę 3 gramową plus gumę keitech 3 calową i to już 6 gram. Myślę że wędka graphiteleadera finezza ux 1-7g będzie chyba za słaba. a ile gramów chcesz zakładać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Mialem zodiasa 4-12 i zdecydowanie nie polecam jako wędki pod male okoniowe gumki. To mocna wędka z mocnym szczytem i zdecydowanie bardziej nadaje sie pod lekkie łowienie sandaczy. W budzecie 800zl wybralbym graphiteleadera finezza ux 1-7g Jakie on ma ugięcie? Myślę nad nim jako kij pod oksy główki 7-10g i Kaitechy 3-3,5cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Temat okoniowka w lekkim castingu. Szukam czegoś do przynęt 3-4 cale na glowkach od 5 do 10 g, zwykle bliżej 6-7,5 g. Najlepiej monoblank ale nie jest to wymóg, dlugosc 1,90- 2 m.Zależy mi na progresywnej typowo okoniowe akcji. Ktoś ? Coś ? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaJaxon Symbian razie hx 2-10 g. Fenomenalny blank. Ma dożywocie i innej okoniowki nie chce. Nie ma problemu z przylowami 80+ każdej rasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) To ten jaxon hx 2 jest również w wersji castingowej ? Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak, ale tylko w gramaturach 10-35g i 20-65g i w jednej długości 212cm. To raczej nie okoniówki. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Swoją drogą wyjebi...sty ciast aż miło w ręce. Można pomylić z kijami po 1000zl i lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nudgets Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witam wszystkich! Możecie Panowie polecić coś z seryjnych wędek pod okonia o długości 2,50-2,70 z tego względu, że wędkuję wyłącznie z brzegu byleby nie wklejkę. Zakres główek jakich używam to od 3 do 7 gram + guma 2 lub 3 cale. Szukam czegoś o akcji x-fast lub fast gdyż chciałbym tym kijem spróbować także sandaczy na lekko dlatego zależy mi na takiej akcji, bo wiadomo, że sandaczowi trzeba troszeczkę mocniej dać w kły. Wiem, że ciężko o takiego seryjniaka, ale może jednak coś się znajdzie w kwocie do 400-500zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uubus Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Cześć, Jest podobny temat na forum jednak nie znalazłem tam satysfakcjonującej odpowiedzi Może ma ktoś jakiś ciekawy, fajny, godny polecenia kijek pod okonia? Chodzi mi głównie o łowienie w jeziorach na 4-6-8m. Główki 4-7g może ciut ciężej. Głównie akcja szczytowa. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Lamiglas XMG 8lb 2,13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Rebus: Znajdzie się jakiś patyk (a dokładniej wklejka) startujący od 0-0,5g (górna granica nie gra roli), długości 2-2,3m, waga <70g? Najlepiej coś z Japonii. Na razie mam na oku wędki Tict oraz GL finezza nuovo (niestety już nieprodukowana). Czy coś przeoczyłem? O czymś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Wojtek, miałem tańszą alternatywę łatwo dostępną w Naszym kraju - Daiwa Trout Area Commander 2.30m / 7g Czy takie dokładne 0.5g dobrze by obsłużyła ? No aż tak nisko nie łowiłem, nie sprawdzałem. Paproszek Relax'a 3/4" + główka 0.8g na cieniutkiej plecionce przy flaucie leciał na odległości które pozwalały coś tam złowić. Ciężko mi ocenić jak daleko to latało ale nie musiałem taką przynętą dłubać sobie tylko pod nogami, coś tam dalej sięgałem Kijek mimo miękkiej wklejki szybki...może nie był to "super-duper-hiper" fast ale uczciwy fast...może nawet x-fast (kwestia percepcji)Górna granica moim zdaniem to średnio mięsiste 5cm gumisia + 4.5g główki...później już trochę kluska ale i tak łowić się dało.Wadą tej wędki było wyważenie...przy długości 2.30m (i wadze 84g) dopiero '13 Sephia BB C3000S (245g) jako tako wyważała zestaw...ale i tak było czuć, że z wyważeniem samego kija było coś nie tak...może krótsze modele wyglądały lepiej pod tym względem...? Jeśli wiedziałbym że inne modele są lepiej wyważone chyba sam skusiłbym się na 2.00m / 7g albo 2.15m / 6g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Dzięki ale dublowałby się z tym który mam obecnie ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 A co masz obecnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Obecnie Finezza 752L-S 2,26m/0,5-5g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 A może jakiś Major Craft z przydomkiem "SFS" - Super Fine Solid...Bo np. stare Crostage CRK - S762M (Mebaru) 0.5-5g nie startowało tak nisko...twister 3/4" + 1-1.5g dawało jako tako komfort łowienia...niżej nie próbowałem ale raczej byłoby mizernie z naładowaniem... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Finezza ogarnia jeden gram + glutek ale to jej minimum (w sumie w zależności od łowiska - może być i mniej). Wolałbym wtedy do takich akcji coś w pełnym komforcie (wiem że kaprys). Jeszcze rozważam samą zmianę plecionki z 0.4 na 0.2 może byłaby wystarczająca. Jak nie to szukam dalej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Kiedyś z Marcysiem gadałem o FAX632SUL Major Crafta (0.6-3.5g) bo sam szukam czegoś co komfortowo obsłuży 0.6g + 2". Używam teraz FAX632UL do 5g i spokojnie rzucisz 0.6g + 2", ale nie są to odległości zadowalające. Ile chciałbyś tym rzucić +-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi