Maciej1979 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Ma ktoś na forum Shimano Zodias do 7 lub 10 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian04 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Witam,planuję kupić wędkę do łowienia okoni na jeziorach na głębokościach 4 do kilkunastu metrów. Łowię głównie z opadu na gumy 2 lub 3 cale + główka lub czeburaszka 3-8g, czasami obrotówki, jesienią dropshot. Budżet to około 300zł. Piszcie swoje propozycje, rozważę także używane w dobrym stanie.Rozważam kilka modeli(napiszcie czy nadają się do takiego łowienia i czy będzie na nich jakaś frajda z holu ryb 20cm): SAVAGE GEAR XLNT3 2,13 / 2-10G JAXON ALTEZZA SUPRA 2,26m 0,8-9g 2cz Savage Gear Black Savage Dropshot 2,23m 2-12g Dropshot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 @krystian, wystarczy napisać w jednym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squidward Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Krystian, ja na Wiśle co prawda mam problemy żeby znaleźć okonie, ale wczoraj przejechałem się nad jeziorko i trochę połowiłem więc mogę coś opisać. Używam dam effzet 2-10g.3g+guma 3cale jest ok. Najlepiej opad według mnie widziałem na szczytówce gdy założyłem 4-6g plus 2/3cale gumka. Ciężej nie łowilem bo nie było mi to potrzebne, ale na pewno będzie równie komfortowo. Kijek nie jest typowo szczytowy, czuć to już przy podbijaniu. Ale jest za to bardzo uniwersalny, bo fajnie czuć obrotówki, woblery. Nie licz, że okoń 20cm zapewni Ci walke bo po prostu go wyciągniesz z trochę mocniej wygiętym kijkiem. Do tego byś musiał mieć jakiegoś całkiem ultralighta, ale nie licz wtedy na podbijanie główek 8g.Nie da się niestety mieć jednego spinningu i oczekiwać od niego wszystkiego. Sam kiedyś myślałem tymi kategoriami, ale już się przekonałem że tak się nie da. Dlatego DAM zostaje na Wiślane okonie, a na jeziorko zamawiam sobie major craft crostage do 7g który będzie obsługiwał główki 2-3 gramy plus guma. Myślę że taki DAM na początek to dobry wybór jeżeli chodzi o uniwersalność. Ludzie narzekają na długi uchwyt, ale mi nie wystaje nawet za łokieć gdy trzymam kołowrotek między ostatnim, a przedostatnim palcem, więc jest poręczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Altezza supra ale do 12g. Lekki, szybki, czuły kijek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Najlepszy i tak jest kiuing teton 2/10 ..UNIWERSALNOŚĆ tego kijka jest zadziwiająca od 2g do 14 a nawet 16g pociagnie czyli od wzdręg po szczupaka i sandacza na lekko..wykonanie miodzio i cena z ali przystępna.. Edytowane 14 Listopada 2020 przez delux64 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Od wzdregi po szczupaka, od 2g do 16g - faktycznie okoniowka idealna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian04 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Teton pewnie by się sprawdził ale jednak za krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć. Szukam patyka, który zastąpi Wędka Major Craft Firstcast 221/0.5-7g FCS-T732L (2gi Raz strzelił szczyt...).Kij używany obecnie do łowienia okoni w okresie zimowym na małej rzece gumami do 2" (i teraz przy ujemnych temperaturach okonie z wody stojącej na główki 3-4g) i latem kleni na smuzaki. Coś w granicach 2,2-2.3m i ciężar w okolicach 7g. Kupiłem na szybko Grey stream do 7g 2.28. Jutro połowie, ale pewnie się nie polubimy bo na sucho mocno lejący jest. Najchętniej coś w granicach 300zl. Pozdrawiam Nowy blue bird? Microflex? Katsudo slim? Edytowane 12 Grudnia 2020 przez intoxication 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzit@wp.pl Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć. Szukam patyka, który zastąpi Wędka Major Craft Firstcast 221/0.5-7g FCS-T732L (2gi Raz strzelił szczyt...).Kij używany obecnie do łowienia okoni w okresie zimowym na małej rzece gumami do 2" (i teraz przy ujemnych temperaturach okonie z wody stojącej na główki 3-4g) i latem kleni na smuzaki. Coś w granicach 2,2-2.3m i ciężar w okolicach 7g. Kupiłem na szybko Grey stream do 7g 2.28. Jutro połowie, ale pewnie się nie polubimy bo na sucho mocno lejący jest. Najchętniej coś w granicach 300zl. Pozdrawiam Nowy blue bird? Microflex? Katsudo slim?Też mam ten kijek. W jakich okolicznościach strzelił? Ja raczej traktuje go mało ostrożnie. Daje radę z przyłowami! Wyciągał do 100sztuk okoni jednego dnia z kilku metrów na max zasięgu rzutu. W ubiegłym roku złamałem innego MC crostige w zimie ale to moja wina bo uderzyłem szczytówką w gałęzie drzew. I ostatni element odpadł. Mam też solpara do 5g wklejka. Mega praca i frajda z łowienia Ps. Mam starego wklejka blue bird do 5g. Fajny kijek ale też skróciłem ostatni element na spacerze. Do dłubania się nadaje. Polecam. Przyłów 55cm dał radę. Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Grudnia 2020 przez kondzit@wp.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Wyrzut 3g+2". Temperatura - 3 więc może miało to znaczenie. Strzelił ok 2cm od szczytu. Poprzednio nie pamiętam ale też chyba przy wyrzucie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Serwis D.A.M działa bardzo szybko !! W ekspresowym tempie odmówili naprawy/wymiany gwarancyjnej zwalajac na nieprawidłowe użytkowanie.. nigdy więcej produktów tej firmy.. tak się klienta nie traktuje. Miałem to samo w tym roku koledze dałem rzucić obrotówką 2 i się złamał tyle że w dolnym segmencie a ponoć jaxony grey stream się tylko Łamią ???? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Od wzdregi po szczupaka, od 2g do 16g - faktycznie okoniowka idealnajeszcze musze dluzej polowic - na razie moze uzywalem kilkanascie godzin, ale wlasnie takiej wedki szukalem (znaczy od okonka po szczupaka z bb) - do tej pory robil mi znosna robote pierwszy model poison adreny ul (opisany do 7g spokojnie rzuca waska guma na carolinie/texasie z 20g ciezarkiem albo guma 5cm + 17g glowka). Lowilem w lecie na ten sam kijek gumkami 3-5cm z glowkami 3-7g. Najwiekszy przylow szczupak ca 90cm (troche przyspamuje, ze w zwiazku z wedka nr2 PA idzie na sprzedaz).Pozniej przesiadlem sie na matagi auriga costa LJ. Lowilem tylko w zimie i przy jakis 5cm i 7g juz z bb orientowalem sie gdzie jest guma w wolno plynacej rzece jak za mocno nei wialo na glebokosci 5m + (irlandia i nie wialo to maly oxymoron...) a najciezej rzucalem 20g + guma 12-15cm (canibal savage nie uzywam za czesto stad nei znam rozmiaru) i dalej mialem komfort, ze bedzie "z czego" zaciac. Do tej pory przylow 105cm najwiekszy. Z budzetowek dobrze wspominam mikado inazuma flash spin? mialem kilka (z 4 moze 5 sztuk) w wersji do 7 i 10g. cena ca 200pln - spokojnie rzucala do 17g+5cm (mimo opisu 7g) i tez kilka szczupakow 80-100cm wyjela (dolnik ma mase miesa w stosunku do gory). Wklejki jednak rzadko wytrzymywaly kilka miesiecy (na ogol nie zauwazelem zaplatania o przelotki i byl zonk przy rzucaniu) - ja jednak uwazam je za rewelacje jesli chodzi o stosunek cena jakosc. Jedyny problem byl w tym, ze wedka jak dla mnie "glucha" i tylko na szczytowce wiekszosc bran widzialem). Wlasnie ze wzgledu na przylowy rzadne krowie ogony/"typowe okoniowki" (favorite bluebird/st croix panfish) mi sie nie sprawdzaly. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Pozniej przesiadlem sie na matagi auriga costa LJ. Lowilem tylko w zimie i przy jakis 5cm i 7g juz z bb orientowalem sie gdzie jest guma w wolno plynacej rzece jak za mocno nei wialo na glebokosci 5m + (irlandia i nie wialo to maly oxymoron...) a najciezej rzucalem 20g + guma 12-15cm (canibal savage nie uzywam za czesto stad nei znam rozmiaru) i dalej mialem komfort, ze bedzie "z czego" zaciac. Rozumiem, że masz na myśli blank o tym symbolu i nominalnych parametrach: AURIGA COSTA LJ TR66 CS-LJ, 198 cm, 30-90 g, 0,4-1 PE? Czyli ta słabsza Auriga Costa?To właśnie tego blanku dotyczyło stwierdzenie o komforcie zacięcia przy 20 g i gumie 12-15 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Tak mi sie wydaje (akurat na gume 7cm+ nie siadla mi ryba, ale blank nie wygladal na nadwyrezony w trakcie spinningowania tymi wiekszymi). Wiekszosc ryb do tej pory (z 10 okoni i z 20 szczupakow wiekszosc 60-80cm) zlowilem na gume 5/10cm z 10-17g olowiu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Jak wędka jest opisana do 7g i spokojnie rzuca 17g to raczej jest źle opisana przez producenta. Na pewno nie jest to jej zaleta ale wada i ja bym jej nie polecił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Tak mi sie wydaje (akurat na gume 7cm+ nie siadla mi ryba, ale blank nie wygladal na nadwyrezony w trakcie spinningowania tymi wiekszymi). Wiekszosc ryb do tej pory (z 10 okoni i z 20 szczupakow wiekszosc 60-80cm) zlowilem na gume 5/10cm z 10-17g olowiu.Wydaje mi się że jednak chodzi o tą mocniejsza Aurige czyli MLJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Mikryb: a jak wedka jest opisana tylko "klasa lbs" to nie polecilb6s jej wcal3 do rzucania czymkolwiek? Przecie cw to taki sam umowny parametr jak wszystko inne (rzuc sobie woblerem sdr o wadze skrajnego cw danej wedki w szybki nurt a wrzuc do jeziora gume tej samej wagi to sie przekonasx czy opis cw czy akcja wedki jest waxniejszsa). Co ciekawe ta auriga to nie jest spinning wcale. Tylko wedka do slow jigingu ztcw i jest bodaj opisana 60-100g. Saitt wg opisu na blanku i "zamowienia" to jest lj. Nie mam jak zweryfikowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Chyba jednak nie rozumiesz co ja piszę. Jeśli na wędce lub w opisie producenta jest wymienione minimalne i maksymalne c.w. to powinno ono być w miarę prawdziwe bo inaczej to wprowadzanie przyszłych nabywców w błąd. W ten sposób zaufałem raz opisowi i kupiłem bez macania tanią wędkę do lżejszego łowienia 2-12g, a to jest w rzeczywistości raczej od 6 do 20g lub nawet lekko więcej górą i to jest nieuczciwe. Podtrzymuję zdanie, że wędka do 7g nie powinna rzucać komfortowo przynętami do 17g.Oczywiście są wędki np. amerykańskie i one mają najczęściej nie zakres minimum i maksimum wyrzutu tylko zakres optymalnego czucia/łowienia. Jeśli firma to zaznacza to jest OK i nie jest dla mnie dziwne, że mój Batson 10-21g rzuca bardzo dobrze sporo lżejszymi i cięższymi przynętami, no ale 48g mu raczej nie zapodam. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez mikryb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Mikryb: a jak wedka jest opisana tylko "klasa lbs" to nie polecilb6s jej wcal3 do rzucania czymkolwiek? Przecie cw to taki sam umowny parametr jak wszystko inne (rzuc sobie woblerem sdr o wadze skrajnego cw danej wedki w szybki nurt a wrzuc do jeziora gume tej samej wagi to sie przekonasx czy opis cw czy akcja wedki jest waxniejszsa). Co ciekawe ta auriga to nie jest spinning wcale. Tylko wedka do slow jigingu ztcw i jest bodaj opisana 60-100g. Saitt wg opisu na blanku i "zamowienia" to jest lj. Nie mam jak zweryfikowac.Zwyczajnie mnie to zdziwiło co napisałeś o gumach 12-15cm na główkach do 20g.Mam tą mocniejsza Aurige czyli MLJ i jak dla mnie górna granica komfortu przy agresywniejszym jigowaniu i podbijaniu gumy z kija to 15g przy 5 calowej gumie lub 20g z 4 calami.Rzucać się da oczywiście więcej i lata dalej jak z katapulty ale do agresywniejszej animacji to dla mnie max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Odnosilem do komentarzy we wczesniejszych postach, ze ktos tam wybieral wedke o za szerokim spektrum zastosowan i jak zrozumialem nieco zlosliwego "Od wzdregi po szczupaka, od 2g do 16g - faktycznie okoniowka idealna"- a ja tylko opisalem, ze ja osobiscie tez takiej wedki szukalem i znalazlem. I na 1 wedke wyciagalem 15cm okonie i ponad metrowego szczupaka. I jestem w stanie od czasu do czasu lowiac nawet "narybek okonia" rzucic wieksza przyneta za szczupakiem. Mikryb:Nie zawsze gramatura na wedce jest ciezarem wyrzutowym - calkiem czesto jest "waga przynety" wiec parametr zupelnie inny. I nigdzie w moich postach nie wspomnialem o tym czy te wedki maja CW czy LW do 7g.Napisalem tylko, ze wedki, ktore wymienilem radzily sobie i z lekkimi i ciezszymi przynetami jesli nei stawialy zbyt duzego oporu. I na wszystkie dalo sie bezpiecznie holowac i male i duze ryby.A to czy Tobie pasuja wedki opisane mniej czy bardziej dokladne to nie zmienia za duzo - byle tobie pasowaly saitt:Moze wlasnie wszystko zalezy od tego co ty uwazasz za komfort i do czego uzywasz wedki. Watek jest o OKONIOWKACH. Moja auriga ma wlasnie takie przeznaczenie, jest okoniowka radzaca sobie z przylowami. Nigdzie nie napisalem o agresywnym jigowaniu tylo o tym, ze dalej sie w miare komfortowo da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Mikryb:A to czy Tobie pasuja wedki opisane mniej czy bardziej dokladne to nie zmienia za duzo - byle tobie pasowaly Nie chodzi mi o jałowe dyskusje ale jednak wędki powinny być uczciwie opisane. I to nie jest kwestia tego czy mi to pasuje. Wszystkim wtedy byłoby łatwiej. Ostatnio byłem zainteresowany wędką opisaną jako 0-5g z przeznaczeniem do bardzo lekkich przynęt ale nie miałem gdzie pomacać. Przeglądając Internet znalazłem filmik, na którym gościu rzuca i ciągnie nią obrotówkę na oko numer 3 w nurcie i wędka nie klęka (tak wiem, że za to odpowiada bardziej moc wędki ale ma to też znaczenie dla miękkości szczytówki i ładowania przy wyrzucie). Myślę, że ta wędka nie zapracuje porządnie nawet od 1 grama i jest po prostu nieuczciwie opisana. Pozdrawiam. ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Wg opisu extremalnie szybka, fajnie uzbrojona, cięta, giętka.RTB REFUSE TO BLANK model PIACEREMa ktoś z nią styczność, z tego co wyczytałem to Węgierski producent. Bardzo odpowiada mi design, cena nie zabija. Na yt można znaleźć kilka filmów. Ktoś posiada ? https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/rtb-refuse-to-blank-wedki-piacere-spinning/s/29288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Mikryb: zanim kupilem poisona zalozylem watek tutaj: http://jerkbait.pl/topic/121296-moc-wedki-w-lbs-vs-akcja-etc/ Admin: moze tam przeniesc te nasz wynurzenia niezwiazane z okoniowkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi