Andżej Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam, Ostatnie zakupiłem żyłka Berkley Trilene 0,18mm 2,89kg (fluocarbon), nie rozumiem wiele razy strzał ale żyłka są nowy. Co za przyczyny?Czemu kolego masz w ksywie "pl", jak tłumaczysz na polski translatorem? A co do przyczyn - fluorocarbon niezbyt nadaje się na żyłkę główną, a w grubości 0,18mm ma moc podobną do żyłki 0,14mm(nieprzegrubionej) - czyli niedużą. To dobry przypon na okonie, ale jak chcesz go używać z jakąś grubszą plecionką/cięższymi przynętami - to będzie się rwał. Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Andżej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Ja natomiast mogę początkującym okoniarzom polecić kijek Konger World Champion II Elvis 220 0.8-4 g. Oprócz tego że jest nieco przyciężki jak na swoją długość (108 g) to innych wad nie wykryłem, a komfort łowienia zachowuje jeszcze przy przynętach 5- 6 gramowych (cięższych nie sprawdzałem). Najchętniej używam go do lekkiego drop shota i w tym zastosowaniu sprawdza się nawet lepiej niż dużo droższe tubularne Finezzy 1-7 g od Graphiteleadera. Jest od nich mniej sztywny, więc okonie śmielej zażerają przynętę. Niby wklejka ale podobnie jak przy tańszym Jig Micronie w ogóle nie jest to odczuwalne. Również przy łowieniu na boczny trok spisuje się przyzwoicie, jedynie przy łowieniu z opadu wyraźnie ustępuje Finezzy, tu z kolei mniejsza szybkość działa na minus. Brania przenosi też gorzej, ale na tyle dobrze że raczej nie obniża to skuteczności łowienia. Wędka zdecydowanie warta wydania tych marnych 4ch stówek, za które można ją kupić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zzukam informacji i opinii o modelu Tict Sram UTR-68T-TOR. Czy ktoś na forum ma tą wędkę i może napisać kilka słów o niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Szukam fajnego seryjniaka pod obrotówki , popperki Musi mieć min 2.4m do 2.5m , cw najlepiej max 12g , wklejka odpada , bez zapasu mocy w dolniku . Chodzi o to , że spokojnie wyciagałem szczupłe 70cm kijaszkiem do 3.5g , także tzw zapas mocy nie jest mi potrzebny . Waga pomiędzy 100 a 125g i nie więcej . Czy jest takie coś w ogóle ? W kwesti seryjniaków , po długiej prerwie , zaczynam i nie bardzo się orientuję w temacie . Coś tam znalazłem online ale zanim kupię może ktoś doradzi konkretny model . Marki typu SG, Westin , Gunki raczej NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Szukam fajnego seryjniaka pod obrotówki , popperki Musi mieć min 2.4m do 2.5m , cw najlepiej max 12g , wklejka odpada , bez zapasu mocy w dolniku . Chodzi o to , że spokojnie wyciagałem szczupłe 70cm kijaszkiem do 3.5g , także tzw zapas mocy nie jest mi potrzebny . Waga pomiędzy 100 a 125g i nie więcej . Czy jest takie coś w ogóle ? W kwesti seryjniaków , po długiej prerwie , zaczynam i nie bardzo się orientuję w temacie . Coś tam znalazłem online ale zanim kupię może ktoś doradzi konkretny model . Marki typu SG, Westin , Gunki raczej NIE Zapas mocy to raczej na wyciągnięcie 60cm szczupaka z rzeczki szerokości 2-3m, zanim właduje się w zaczepy Sam sądziłem, że mi się nigdy zapas nie przyda, aż straciłem 3 szczupaki z rzędu (w sensie, na różnych wyprawach), bo miałem za miękko hamulec ustawiony, bo sądziłem, że tylko okoń będzie brał. Ale abstrahując od tego, kiedy i jak się zapas przydaje, to ja ostatnio łowię na Perfect Jiga 2-10g i ta wędka jest naprawdę przyzwoicie opisana, tzn. rzucałem 12-13g i też było OK, ale czuć wyraźnie, że kij najbardziej lubi miotać okolice 8g.Świetnie czuć brania, ładuje się elegancko, już przy 2g rzuty są przyzwoite (w porónaniu z dedykowanym kijem do paprochów oczywiście zasięg jest wyraźnie mniejszy, ale wciąż zadowalający).A przy tym pod rybą pracuje całkiem fajnie, dolnik gnie się dość delikatnie, ale dalej jest już bardzo OK.No ale, kij albo ma 2,2m albo 2,6m, a ty chcesz 2,4-2,5 Słyszałem, że Major Craft Solpara do 10g to dobrze opisany kij o świetnej akcji.ALe z tego co widzę, to wariant SPX-T762ML (czyli z pełną szczytówką, 2,29m) nie jest nigdzie dostępny :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 (edytowane) Jak coś to używam kija, kołowrotka i linki do holu ryby Słuchaj a ten perfect jig to nie jest wklejka, tylko pomalowane ma? Może i 2.6 podejdzie Edytowane 8 Września 2022 przez turysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Na pewno nic poniżej 2.4m nie wchodzi w grę . Widzę , że większość dostepnych w sklepach okoniówek seryjniaków to króciaki do jiga , gumki . Akurat mam co potrzeba do tego typu łowienia . W tej chwili mam dwa typy , może coś ktoś dorzuci , żeby nie było za łatwo https://www.stepanow-fishing.com/63-perfect-jig/226-wedzisko-spinningowe-perfect-jig-2-6m-2-10g-jig-cfpj-86-l-t.html?ic=1https://fatfish.pl/spinning/wedka-shimano-nexave-spinning-241m-3-14g-korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Graphiteleader finezza 2.41 dlugości model do 10 gram, spełni twe oczekiwania, ale ok 1600zł trzeba przygotować???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Graphiteleader finezza 2.41 dlugości model do 10 gram, spełni twe oczekiwania, ale ok 1600zł trzeba przygotować????Dzięki ale wolę customy za takie pieniądze ???? Poza tym chyba wezmę kongera wc dancer. Te nowocześniejsze tanie i w średniej cenie kijaszki to raczej wykałaczki do jigowania. Poszperałem w necie i tak naprawdę niewielki jest wybór spinningów tzw do tradycyjnego łowienia czyli do wszystkiego z przewagą twardych przynęt. I to wszechobecne "zapas mocy", po huk mi to ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 To wlasnie jest wedka do twardych przynet bardziej, a customa na takim blanku w torzite za mniej jak 2k juz nie zrobisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) Jak coś to używam kija, kołowrotka i linki do holu ryby Słuchaj a ten perfect jig to nie jest wklejka, tylko pomalowane ma? Może i 2.6 podejdzieJak 2,2 to za krótko, to lepiej serio wziąć coś koło 2,6m i faktycznie mieć konkretną różnicę, bo na 15 czy 20cm wiele nie ugrasz. A kijek nic "pomalowane" nie ma, wersje 5 i 7g to wklejki, 10g to tubular. Ja tym 10g łowię na paprochy i obrotówki 0 często, bo daje radę dość dobrze z 2g przynętami. Ale jak ma być przewaga twardych przynęt, to może faktycznie coś innego lepiej się nada, chociaż ja nie mam większych zastrzeżeń (i tak łowię na małe wobki jeśli już, choć ostatnio blachę 3 w mocnym nurcie prowadziłem i jednak kij już się męczył). Ciekawe, jak ten Konger wypadnie. Edytowane 11 Września 2022 przez Andżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 potwierdzam, że finezza 240 to nie jest jakaś szpada do jiggowania i świetnie sprawdzi się do twardych przynęt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Dzięki ale wolę customy za takie pieniądze Poza tym chyba wezmę kongera wc dancer. Te nowocześniejsze tanie i w średniej cenie kijaszki to raczej wykałaczki do jigowania. Poszperałem w necie i tak naprawdę niewielki jest wybór spinningów tzw do tradycyjnego łowienia czyli do wszystkiego z przewagą twardych przynęt. I to wszechobecne "zapas mocy", po huk mi to A którego Dancera wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 A którego Dancera wybrałeś?2.4m . Minimalnie wykracza gramaturą poza ramki ale widzę , że kompromis musi być Jeśli nie podpasuje , będę szukał dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 2.4m . Minimalnie wykracza gramaturą poza ramki ale widzę , że kompromis musi być Jeśli nie podpasuje , będę szukał dalej To jak już kupisz to napisz kilka zdań o tym kijku i przynętach jakie on ogarnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 To jak już kupisz to napisz kilka zdań o tym kijku i przynętach jakie on ogarnia.Kupiłem i oddam. Deklarowana katalogowa waga kijaszka mija się jakieś 10g z rzeczywistą ????i do tego, pomimo uwag przy zamówieniu online, wsadzili kijaszka ze zgiętą przelotką.Szukam dalej ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Stoję przed wyborem nowej okoniówki. W oko wpadł mi Dragon CXT MS-X o długości 213c i cw 1-10. Szukam kijka, który obsłuży jigi oraz woblery. Szykuję się na Wisłę więc wklejka odpada a już na oku miałem ProGuide. Czy może ktoś podpowiedzieć jakie realne CW ma ten kijek? jeśli odpali się już od 1,5g będę zadowolony Na oku mam również Major Crafta Solpara 0,6-10g, ale z dostępnością tego kija u nas jest ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Miałem tę Solparę, super kijek ale specyficzny. Z tego co pamiętam to blank ma 5lb i przy wiekszym obciazeniu idzie cały w parabolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Potrzebuję bardzo długi kij na oksy z brzegu. Ma obsłużyć 3 cale plus główka 7 gram. Sent from my SM-S901B using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 Stoję przed wyborem nowej okoniówki. W oko wpadł mi Dragon CXT MS-X o długości 213c i cw 1-10. Szukam kijka, który obsłuży jigi oraz woblery. Szykuję się na Wisłę więc wklejka odpada a już na oku miałem ProGuide. Czy może ktoś podpowiedzieć jakie realne CW ma ten kijek? jeśli odpali się już od 1,5g będę zadowolony Na oku mam również Major Crafta Solpara 0,6-10g, ale z dostępnością tego kija u nas jest ciężko.Łowię na Wiśle...tylko nie Warszawskiej. Używam wklejki - Daiwa Silver Creek 2.35m / 3-14g (najstarsza seria) W razie potrzeby gumisie 3-5cm na główkach 2.5g i więcej latają jak trzeba. Czy zejdzie tak nisko jak potrzebujesz 1.5g...? Nie wiem, nie próbowałem.Poprowadzi niektóre wobki o drobnej pracy w przedziale 3-8 cm, elegancko poprowadzi cykady od 2.5g, wirujące ogonki. Sprawdza się do połowu okoni, kleni...bolenie 50-60 cm wyjeżdżają bez problemów, da się też połowić nią sandaczyki - smukłe 8cm gumy + 9-10g ołowiu nie robią na niej szczególnego wrażenia - można nawet więcej ale przy uciągu wody komfort podbijania gumy znika.Stradic FL 2500 (220g) daje idealne wyważenie, obawiam się jednak, że wersja 2.05m nie jest tak idealnie wyważona. W razie udajesz się w okolice G.K to możemy się kiedyś ustawić i dam przetestować zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Zanim zdecyduję się na customa ???? mam kilka typów seryjniaka. Który waszym zdaniem podejdzie najlepiej pod twarde przynęty tzn obrotówki, woblerki, wahadełka i od wielkiego dzwonu gumki średnie okoniowe.1.Shimano Catana 2.39m 1-11g2.Robinson River Master 2.43 3-15g3.Favorite nowy Blue Bird 2.44 3-12g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Zerknij na mikado progressive 230cm 2-10g podobno fajne kijki pod twarde przynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Podobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Osobiście nie łowiłem ale słyszałem dobre opinie o tej serii właśnie pod kątem twardych przynęt. Dlatego piszę zerknij, pomacaj... a nie kup bo jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Zerknij na mikado progressive 230cm 2-10g podobno fajne kijki pod twarde przynętyBrałem pod uwagę ale krótki. Te co wymieniłem idealnie z długością mi pasują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi