Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Więcej napisze jak przełowię nim wiecej niz godzinę z brzegu.

Na wg testów to startuje od 2g(glowka +przyneta) max komfort to 10g. Udalo się rzucić 15g i nie robi to wrażenia ale juz skuteczne podbicie juz nie jest wg mnie akceptowalne.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Zanim zdecyduję się na customa ???? mam kilka typów seryjniaka. Który waszym zdaniem podejdzie najlepiej pod twarde przynęty tzn obrotówki, woblerki, wahadełka i od wielkiego dzwonu gumki średnie okoniowe.

1.Shimano Catana 2.39m 1-11g

2.Robinson River Master 2.43 3-15g

3.Favorite nowy Blue Bird 2.44 3-12g

Mam tego Robinsona. Pod twarde przynęty to fajny kijek. Lowię też na gumki 2 cale z główką do 4 g, albo 3 calowe na 2-3 g. To tak w komforcie.

• Like 1

Dzięki ! wszystkim którzy dołożyli swoją opinię i pomogli mi wybrać finalnie .... dwie okoniówki  :D  Przemyślałem temat i plan był taki pomachać , wybrać jedną , jednak obydwie które zamówiłem okazały się tak jakby tą jedną  :lol:  Także zanim zdecyduję się na customa będę łowił na Mikado Progressive 10 2.3m i Favorite BB1 3-12g 2.44m . Podziwiam obydwie  za dokładność montażu elementów , są proste , ugiecie mają wzorowe,waga katalogowa zgadza się w 100% ( Mikado 92g , Favorite 102g) i za to , że są fajne już w fotelu . Różnią się akcją i mocą . Mikado jest wolniejsze , Favorite mocniejsze w dolniku i szybsze.  Myślę , że gdyby Mikado byłoby 2.4m to wybrałbym tylko jedną  ;)

• Like 1

Dzięki ! wszystkim którzy dołożyli swoją opinię i pomogli mi wybrać finalnie .... dwie okoniówki :D Przemyślałem temat i plan był taki pomachać , wybrać jedną , jednak obydwie które zamówiłem okazały się tak jakby tą jedną :lol: Także zanim zdecyduję się na customa będę łowił na Mikado Progressive 10 2.3m i Favorite BB1 3-12g 2.44m . Podziwiam obydwie za dokładność montażu elementów , są proste , ugiecie mają wzorowe,waga katalogowa zgadza się w 100% ( Mikado 92g , Favorite 102g) i za to , że są fajne już w fotelu . Różnią się akcją i mocą . Mikado jest wolniejsze , Favorite mocniejsze w dolniku i szybsze. Myślę , że gdyby Mikado byłoby 2.4m to wybrałbym tylko jedną ;)

A ja mam takie dziwne pytanko - czemu 10 różnicy w długości (bo 240 to już dla Ciebie super długość) uważasz za tak niesamowicie kluczowe? Masz jakiś futerał i chciałbyś, żeby wędka go idealnie wypełniała czy o co chodzi? :D

Na Twoim miejscu, jakbym brał 2 kije, to jednak bawiłbym się w 2 różne cw, ale może inaczej nie zamierzasz łowić, albo inne cw już Ci inne kije obsługują, kto wie.

Edytowane przez Andżej

Z długością 2.4m dlatego, że dla mnie jest najbardziej uniwersalna i praktyczna w brzegowych połowach. Ze środków pływających nie łowię w tej chwili. Co do dwóch wędek jw napisałem to jest tak jakby jedna ???? Nie jestem w stanie w tej chwili ocenić, która spełni oczekiwania nad wodą. Połowię trochę i będzie wiadomo. Do gumek mam inny kijek oczywiście 2.4m ????

Z długością 2.4m dlatego, że dla mnie jest najbardziej uniwersalna i praktyczna w brzegowych połowach. Ze środków pływających nie łowię w tej chwili. Co do dwóch wędek jw napisałem to jest tak jakby jedna Nie jestem w stanie w tej chwili ocenić, która spełni oczekiwania nad wodą. Połowię trochę i będzie wiadomo. Do gumek mam inny kijek oczywiście 2.4m

To, że 240 to dla Ciebie najlepsza długość to nie jest tak istotne, mnie interesowało, jaką dużą różnicę na minus odczuwasz łowiąc na kij 10cm krótszy.

Ostatecznie i tak wziąłeś kij 230cm, więc jednak chyba się sam zorientowałeś, że to trochę bez sensu, by z powodu takiej bzdury wędkę skreślać.

Edytowane przez Andżej

To, że 240 to dla Ciebie najlepsza długość to nie jest tak istotne, mnie interesowało, jaką dużą różnicę na minus odczuwasz łowiąc na kij 10cm krótszy.

Ostatecznie i tak wziąłeś kij 230cm, więc jednak chyba się sam zorientowałeś, że to trochę bez sensu, by z powodu takiej bzdury wędkę skreślać.

Nie łowię od wczoraj i 10cm ma znaczenie ???? Poza tym przez ostatnie lata przewaliłem sporo chrustu z pracowni no i ciężko jest w seryjniaku znaleźć tak od razu to, co by się chciało znaleźć . Ten Mikado to nie jest kompromis nawet. Spodobał mi się kijek, tani jak barszcz i może da się polubić na dłużej ????

Nie łowię od wczoraj i 10cm ma znaczenie Poza tym przez ostatnie lata przewaliłem sporo chrustu z pracowni no i ciężko jest w seryjniaku znaleźć tak od razu to, co by się chciało znaleźć . Ten Mikado to nie jest kompromis nawet. Spodobał mi się kijek, tani jak barszcz i może da się polubić na dłużej

No i nadal nie wiem, w jaki sposób to ma znaczenie, ale ja już daję temu spokój,

. Szukam na tym forum czasem wiedzy eksperckiej, bo wolę nie trwać w nieświadomym błędzie, mi niby jest wszystko jedno, czy kij ma 220 czy 235cm (różnica zasięgu rzutu jest zwykle symboliczna), ale może przez to łowię dużo mniej ryb, każda nowa informacja bywa na wagę złota.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tanim patykiem Jaxon Summum 2.25m / 1-7 g ?

Najbardziej interesuje mnie :

-długość dolnika

-wyważenie

-realna akcja tzn. "czy klucha" czy ma to jakąś szybkość

Każda wiedza na wagę złota :)

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tanim patykiem Jaxon Summum 2.25m / 1-7 g ?

Najbardziej interesuje mnie :

-długość dolnika

-wyważenie

-realna akcja tzn. "czy klucha" czy ma to jakąś szybkość

Każda wiedza na wagę złota :)

Szukanie nie boli :)

https://tanispinning.pl/2022/09/28/jaxon-summum-ultra-light-1-9g-205m-najwyzsza-polka-jaxona-czyli-opowiesc-o-tym-co-mozna-dostac-za-dwie-stowy/

To już nie ten sam kij co Symian czy Razor. Na tej samej stronie znajdziesz również test Symbiana. 

Edytowane przez Matss87
  • Like 1

Szukanie nie boli, to prawda...ale dokładne czytanie chyba też nie... ;)

Chodzi mi konkretnie o model 2.25m / 1-7g (wklejka)

A tu jest recenzja modelu 2.05 / 1-9g (pusta szczytówka)

Oglądałem nawet na YT filmik ze sklepu który sprzedaje te patyki...ale stwierdzenie "miękka szczytówka" może być dosyć subiektywne...a ja chcę wiedzieć jak ta "miękkość" wygląda w praktyce :)

• Like 1

To prawda Grzegorz ale teraz szukam po prostu "znośnej" okoniówki za rozsądne pieniądze. Nie jestem UL'owym zapaleńcem który musi mieć ideał tylko coś w miarę uniwersalnego - tzn. Do gumisiów 2-5cm i żeby dało radę cykadę 2.5g poprowadzić.

Także szukam czegoś długości 2.10 - 2.30m z wyrzutem max 10g. musi być dobrze wyważone, krótki dolnik i koniecznie wklejka.

No i pomyślałem, że Summum 2.25m / 1-7g da radę sprostać tym wymaganiom... ?  :)

Kijek o akcji szczytowej z fajne płynne pracującym blankiem. Do momentu kiedy wszedłem w posiadanie suzuki, używałem go do wszelkiego rodzaju przynęt. Zarówno ciąganych jak i typowo pod jig. Według mnie kijek w komforcie ogarnia gramatury z zakresu 2-10 gram. Jest szybki, wysokomodułowy węgiel fajnie przenosi brania do rękojeści, według mnie lepiej od suzuki. Niektórzy pukaja się w głowę- 1k za mikado ?! Ja się tylko uśmiecham. Bo według mnie gdyby zamienić znaczki na blanku na np. St. Croix lub Graphiteleader, ten patyk kosztował by 2x tyle i zapewne znalazłby nie jednego nabywcę.

Edytowane przez scOOtt

Panowie, potrzebuje wędki do bocznego troka na dalekie dystanse. Mam taki zbiornik gdzie trzeba machnąć z 60-70m żeby doleciało do miejsc gdzie okonie są nieosiągalne rzutowo, czy ktos łowił w ten sposób lub może jakiś kijek polecić? Coś w przedziale 300-340 cm, ciężarki do troka 10-18 gr. i najlepiej X-fast.