Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie to była idealna okoniowka+białoryb xul, dołem mógł być może i mocniejszy od tych 2lb aj fajny kijek. Wojtek miał nim dopiero łowić ale Górą to tak w okolicy 2g-2.5g myślę.

myśle że 4g plus mała gumka też by opędził :D

A ja mam pytanie z innej beczki - czemu ludzie szukają XXX-fastów na okonia?
Co takiego ten X-fast robi, jakie numery wywija, co daje przewagę nad blankiem wolniejszym? Tu chodzi wyłącznie o czułość? Szczególnie, że większość X-fastów na rynku (nie mówię tu o kijach za grubą kasę, raczej o tym segmencie "do 300-400zł") usztywnia się bardzo szybko, co wcale nie pomaga przy holu.

Edytowane przez Andżej

Ja lubie x-fast ze względu na inne przenoszenie brań. Szybszy, sztywniejszy kij to mocniejsze "puki" w łapie ;> Btw. przyszedł sky dream 1,5-9g. KOSA. polecam :) Na sucho turbo-szybki. Wklejka, zachowuje się jak tubular. naprawdę mega pierwsze wrażenia na sucho. Zobaczymy z gumami :> 

A ja mam pytanie z innej beczki - czemu ludzie szukają XXX-fastów na okonia?
Co takiego ten X-fast robi, jakie numery wywija, co daje przewagę nad blankiem wolniejszym? Tu chodzi wyłącznie o czułość? Szczególnie, że większość X-fastów na rynku (nie mówię tu o kijach za grubą kasę, raczej o tym segmencie "do 300-400zł") usztywnia się bardzo szybko, co wcale nie pomaga przy holu.

• Like 1

Sky dream 1,5-9g 224cm

Pierwsza sprawa, kij zaczyna fajnie ładować od 2,5-3g. Podane przez producenta 1,5g to chyba pomyłka. Jeżeli chodzi o rzuty? masterclass. Precyzyjne i długie. Finezyjne wręcz. I teraz praca kija. Niech nikogo nie zmyli „wklejka”, kij jest ostry. Piekielnie szybki, DIABELNIE czuły. Okoni nie miałem na kiju, ale szczupaki 20-35cm wcięte na „wargach”, przy bardzo leniwych braniach stuknięcia były BARDZO wyczuwalne, wręcz jakby kijem uderzyć o słup. Sam jestem w szoku. Ktoś wcześniej pisał o SG2. Miałem kij z tej serii UL, który kompletnie się nie nadaje do porównania z SD MIKADO, bo to inna liga. Znałem brania na tamtym kiju, i na tym. Porównanie Łady do powiedzmy BMW.

Gorąco polecam kij. Mimo ciężkich czasów warto odłożyć na ten patyk. Jedynie ciut za krótki jest dolnik, ale to kwestia indywidualna. Mimo tego dolnika kij bym ocenił na 10/10

Edytowane przez smk111
  • Like 1

Byłem już bliski zamówienia w ciemno Sky Dreama do 7 gram ale po przeczytaniu paru opinii w sieci na temat wykonania kija odpuściłem. Pomimo dobrej jakości wykorzystanych elementów wykończenie wędek pozostawia wiele do życzenia. Podobno.

Jak odesłanie nie jest dla ciebie problemem, to można było zaryzykować, jakby był źle wykonany, to byś był co najwyżej koszt wysyłki w plecy.

• 3 tygodnie później...

Poszukiwany patyczek długości okolo dwoóh metrów pod twitche okoniowe 4cm - 6.5cm, jakieś popperki 4 - 5cm. Na co zwracać uwagę przy wędkach do tej metody. Miłe widziane wasze propozycje seryjniak lub pracownia. W zasadzie budżet otwarty.

Edytowane przez Bass-74

• 2 miesiące temu...

Witam, 

Szukam porady odnośnie okoniówki.

Głównie łowię okonie 20-30 na Kongera Streeto 0,5-6g ale czasem trafia się szczupak 50-60cm.

W zasadzie zastanawiam się nad :

Diaflex Speeder Perch Spin 1,98m 2-10g

lub

Diaflex Speeder Perch Spin 2,21m 3-14g

Skłaniał bym się do drugiej wersji, tylko czy to nie będzie za duże cw gdy czasem trzeba użyć 5-7cm robaczków, easy shinerów na 1-2g czeburaszkach?

Nie chodzi o odległość rzutu a o czułość wędki. Zależy mi na wędce na której frajdę sprawia wyciąganie 20cm okonków ale też poradzi sobie z przyłowami szczupaka 50-60cm lepiej niż mój Konger. Plecionkę używam YGK 0.5 10lb. Ten " cięższy " Diaflex nie będzie za grubą " strzelbą " na tego typu rybki?

Nie mam w pobliżu sklepu gdzie mógłbym porównać a kupować dwa i jednego trzymać w szafie to trochę bez celu.  :D

Edytowane przez JimbeamPK

Rzeczka jest mocno zarośnięta latem i pasowałoby go trochę " przytrzymać "

Kij da radę, jeśli jesteś dość odważny :P

Ale z tych dwóch, to bym wziął Diaflexa do 10g. Najlepiej jakąś dłuższą wersję, jak jest, bo szczerze, to 2,20 to dlamnie takie optimum, ale to kwestia gustu.

Kij do 10g ogarnie Ci okonie i małe szczupaki, ale nie powinno mu brakować dołu jeśli połowisz na 5cm przynętę na 1,5g. Kij do 14g może już za wysoko startować.

Choć szczerze, to dobra wklejka do 7g też to wszystko ogarnie. Taka Solpara od Major Craft itp. kije - rockfishe mają mocne dolniki, szybką akcję, czułe szczytówki.

Edytowane przez Andżej

Akurat mam tego Diaflexa do 10g. Jeśli chodzi o długość. Był to mój pierwszy kij poniżej 2m (198cm). Bałem się trochę zasięgu, bo czasami trzeba operować dalej od brzegu. Pierwsze testy nad wodą i szok. "Tak krótki" kij pięknie się ładuje i powiedziałbym, że osiąga odległości rzutowe jak kije 210cm a czasami i lepsze. Blank jest czuły, dolnik jest mocny, ale nie betonowy i za to akurat w "okoniówce" plus. Kijek ładuje się już gdzieś od 3g masy całkowitej wabika. Pomimo długości, bawiłem się nim nawet na dropa i dawał radę-mam prawie 2m, więc trochę zniwelowałem krótki blank, ale nie było za komfortowo jeśli chodzi o postawę fizyczną. Kij ma fajnie pracującego tubulara. Nie jest jakiś nad wyraz twardy, ale nie boi się woblerów czy 8g cykad. O jigowaniu nie wspomnę, bo ten blank jest do tego stworzony. Czułość ? jest na wysokim poziomie, nie jest to jak dla mnie poziom MSX, ale jest bardzo przyjemnie. Ogólnie jest to bardzo fajny kij i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest minimalistycznie wykonany, ale za to plus. Uwielbiam na niego patrzeć, szczególnie na uchwyt Fuji. Kijek daje frajdę z holu 15-20cm okoni, a szczupaki 50cm to dla niego pikuś. Ostatnio nawet siadł na niego ładny krąpik, zabawa przednia, ale w każdym momencie holu miałem pewność, że kij podoła. O holu, czy przetrzymaniu ryby w nurcie tak jak to opisujesz, mając Diaflexa nawet bym się nie martwił. 

Akurat mam tego Diaflexa do 10g. Jeśli chodzi o długość. Był to mój pierwszy kij poniżej 2m (198cm). Bałem się trochę zasięgu, bo czasami trzeba operować dalej od brzegu. Pierwsze testy nad wodą i szok. "Tak krótki" kij pięknie się ładuje i powiedziałbym, że osiąga odległości rzutowe jak kije 210cm a czasami i lepsze. Blank jest czuły, dolnik jest mocny, ale nie betonowy i za to akurat w "okoniówce" plus. Kijek ładuje się już gdzieś od 3g masy całkowitej wabika. Pomimo długości, bawiłem się nim nawet na dropa i dawał radę-mam prawie 2m, więc trochę zniwelowałem krótki blank, ale nie było za komfortowo jeśli chodzi o postawę fizyczną. Kij ma fajnie pracującego tubulara. Nie jest jakiś nad wyraz twardy, ale nie boi się woblerów czy 8g cykad. O jigowaniu nie wspomnę, bo ten blank jest do tego stworzony. Czułość ? jest na wysokim poziomie, nie jest to jak dla mnie poziom MSX, ale jest bardzo przyjemnie. Ogólnie jest to bardzo fajny kij i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest minimalistycznie wykonany, ale za to plus. Uwielbiam na niego patrzeć, szczególnie na uchwyt Fuji. Kijek daje frajdę z holu 15-20cm okoni, a szczupaki 50cm to dla niego pikuś. Ostatnio nawet siadł na niego ładny krąpik, zabawa przednia, ale w każdym momencie holu miałem pewność, że kij podoła. O holu, czy przetrzymaniu ryby w nurcie tak jak to opisujesz, mając Diaflexa nawet bym się nie martwił.

Ja myślałem o tym Diaflex wklejce do 10g. Absolutnie nie twierdzę, że 2m to "za krótkie kije", moja ulubiona okoniówka ma 198cm długości, zimowa okoniówka 183 :)

Ale mam jednak (przy podobnym blanku) preferencję w kierunku 220cm.

Mam Perfect Jiga do 10g, który z palcem w ... zatrzyma tego szczupaka i ma 220cm, ale że kolega rozważa Robinsona, to ja odradzać nie będę, bo Robinsona w łapie nie miałem i może sero jest świetny :)

Osobiście nawet z tymi szczupakami brałbym troszkę niższą gramaturę kija, bo przy okoniach często fajnie móc podać przynętę na 1g główce na dobrą odległość. Ale jak ktoś ma już do paproszenia inny kij, to może sobie bez tej uniwersalności poradzi?

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

Pany używa ktoś tego patyczka i może napisać kilka słów o nim ? Herakles Area Rap 6' - 182 cm, 0.8 - 2.5gr.

Link wyłącznie poglądowy, niczego nie reklamuję, ani nie sprzedaję.

Miałem wersję do 3g i...

...oddałem...

...do przerobienia na wklejkę i wyszła absolutna kosa.

Wersja do 2,5g powinna być całkiem OK z fabryki, ale więcej jak 270zł bym nie dał. Za 255 do paprochów nic lepszego nie kupisz. Są jeszcze te Seiki, ale Herakles będzie duzo delikatniejszy.

Edytowane przez Andżej