Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Pitolisz. 300 zł można dać. Mialem 10 wędek za 100-150. Każda krzywo poklejona, wyważona jak traktor, lub coś innego. Dziś truskawki kosztują 30zl i znikają w 20 minut. Wiadomo że Dragon zobowiązuje ale równiez co do jakości. Nie pracuje w dragon, od razu napiszę. Kupiłem Jaxon red wind, tani kij. I co? Leci na pysk strasznie, trzeba hantelek do silnika przywiązać. Przelotki też montował pijany mistrz. No to jest właśnie tania wędka. Ale łowi się nią fajnie

• Like 1

W ubiegłym roku kupiłem https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-grey-stream-2-65-m-10-40-g-11706665208 i https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-grey-stream-casting-265-cm-10-35g-12059843547, żadnych nadlewek, przelotki wklejone równiutko, spinning bez zastrzeżeń wyważony z kołowrotkiem 290g, a cast z multikiem 200g. Obydwa używane kilkakrotnie jesienią i trzykrotnie w bieżącym roku. Żadnych zastrzeżeń, a cena co najmniej 50% ceny podobnych dragonówek.

Cóż, jeden potrzebuje kijek z dobrym logo, drugi po prostu dobry kijek. Każdy ma swoich znajomych.

Ps

Przybliżoną cenę co za tego Dragona zapłaciłem za kijek 1-4g, a o 1/4 mniej za kijek 3-10g obydwa na zamówienie z pracowni. Obydwa dobrze się sprawują już trzy sezony. :)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

W ubiegłym roku kupiłem https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-grey-stream-2-65-m-10-40-g-11706665208 i https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-grey-stream-casting-265-cm-10-35g-12059843547, żadnych nadlewek, przelotki wklejone równiutko, spinning bez zastrzeżeń wyważony z kołowrotkiem 290g, a cast z multikiem 200g. Obydwa używane kilkakrotnie jesienią i trzykrotnie w bieżącym roku. Żadnych zastrzeżeń, a cena co najmniej 50% ceny podobnych dragonówek.

Cóż, jeden potrzebuje kijek z dobrym logo, drugi po prostu dobry kijek. Każdy ma swoich znajomych.

Ps

Przybliżoną cenę co za tego Dragona zapłaciłem za kijek 1-4g, a o 1/4 mniej za kijek 3-10g obydwa na zamówienie z pracowni. Obydwa dobrze się sprawują już trzy sezony. :)

Co to za pracownia, co tak tanio robi?

• Like 1

Ja myślałem o tym Diaflex wklejce do 10g. Absolutnie nie twierdzę, że 2m to "za krótkie kije", moja ulubiona okoniówka ma 198cm długości, zimowa okoniówka 183 :)

Ale mam jednak (przy podobnym blanku) preferencję w kierunku 220cm.

Mam Perfect Jiga do 10g, który z palcem w ... zatrzyma tego szczupaka i ma 220cm, ale że kolega rozważa Robinsona, to ja odradzać nie będę, bo Robinsona w łapie nie miałem i może sero jest świetny :)

Osobiście nawet z tymi szczupakami brałbym troszkę niższą gramaturę kija, bo przy okoniach często fajnie móc podać przynętę na 1g główce na dobrą odległość. Ale jak ktoś ma już do paproszenia inny kij, to może sobie bez tej uniwersalności poradzi?

Niestety, nie wiem jak wygląda sprawa z solidami w Diaflexie, ale z tego co zdążyłem porozmawiać z ludźmi, jest to hard solid tip :)

Ja również, nie twierdzę, że krótkie kije są złe. Wręcz przeciwnie, do moich łowisk i potrzeb na oksy, dłuższe kije mogą się nie sprawdzić. Diaflex pod tym względem mnie zaskoczył, 2g nie robią jakiegoś wrażenie, ale już 4g+ lata dosłownie pięknie. Czuje się wtedy jakbym rzucał lekkim pickerem :) Dodatkowo blank zapewnia doskonałą celność. Patrzysz w dane miejsce i w sumie, nie zastanawiasz się czy trafisz, czy nie i czy dorzucisz. Dodam, że jak kupowałem Robinsona, jechałem ogólnie kupić Streeto do 10g. Sprzedawca polecił Diaflexa, wziąłem do ręki i tak już został :) 

Co do Dragona. Z ich stajni, obecnie mam dwa MSX i Shigai do 10g. MSX do 14g (213cm) to moja ukochana wręcza okoniówka, uwielbiam tym kijem łowić a sposób w jaki przenosi brania jest dosłownie elektryczny. Zawiodłem się na Shigai. Kij niby do 10g a jak dla mnie jest mocno pałowaty. Sprawia wrażenie dużo mocniejszego, nawet jak omawiany Diaflex. Miałem Sugoi do 3g. Mega fajny patyk na lekko, bardzo czuły, pięknie się ładował od dołu, ale miał wadę wizualna. Tuleja na uchwycie była krzywo wklejona. Jakoś po prostu mnie to raziło :) kijek zwróciłem i kupiłem na lekko Safinę X do 4g.

Ciekawy patyczek, przypomina pracą blanku-Diaflexa na lekko. W sumie kij ten już "wytargał" kilka szczupaków do 50cm, wprawdzie woda stojąca, ale nawet nie klęknął.  Żeby nie było, że tylko Dragon miewa problemy z jakością. Pierwsza Azura miała wady na blanku. Łączenie mat krzyżowych z blankiem na części szczytowej, jakby się wessało w blank, przez co mieliśmy coś w stylu wżłobień. Zwróciłem i wymieniłem na drugą sztukę i tutaj jest już bardzo dobrze. 

Miałem też Jaxona Symbiana, doskonale znanego tutaj na forum. Kij miał spękany lakier na przelotce startowej. Sensor X, pierwsza sztuka miała problem z mocowaniem kołowrotka, tuleja nie dochodziła do insertu, i krzywo się skręcała. Drugi egzemplarz jest już prawie okay, ale za to widać różnicę na spigotach. Ten pierwszy miał przerwę ponad centymetr, ten obecny ma jakieś 5mm więc kij, kijowi nierówny :).

Edytowane przez Matss87
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Miałem UX który w porównaniu do prototypa jest bardziej kluchowata szczytem (tylko w przenośni). Trudno te dwa kije porównać bo UX to bardziej ul a prototype bliżej L. Prototype obsłuży główki do 7g, obrotówki wielkości 3 aglia, woblerki, wahadłówki czyli bardzie uniwersalny z b. dobrym czuciem, wręcz elektrycznym, pracy przynęty i wszelakich kontaków pod wodą.

UX jest bardzo fajną wędeczką, czułą, do typowego łowienia ul, to jednak nie zagrzał u mnie długo miejsa. Prototype bardziej mi pasuje do normalnego wędkowania za okoniem zarówno na płytszych akjwenach jak i głębokich łowiskach.

• Like 1

Mikado Katsudo Slim 230 do 9g.

Jakieś opinie?

Jeśli było to przepraszam [emoji846]

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Trochę śmieszna wędka.

Bardzo cieniutki blank, szczytówka bardzo delikatna, a na tym wszystkim ciężkie i duże przelotki, pod którymi się gnie. Można tym rzucać przynętami na 1g główce i lecą OK. Dość czuła. Ale jest to dokładne przeciwieństwo "sztywnej szpady", akcja opisywana jest jako slow z uwagi na bardzo silną skłonność do wchodzenia w ugięcie.

Wędka sporo by zyskała, gdyby zamontować na niej jakieś relatywnie lekkie, wyraźnie przelotki stalowe na pojedynczej nóżce (w sensie takie jak w Blue Bird dla przykładu), bo sam blank nawet lubię. Wędka jest kolegi, ale łowiłem na nią wielokrotnie.

Z lżejszym żelastwem kij stałby się dynamiczniejszy i bardziej responsywny i coś czuję, że wcale zasięg rzutu by na tym nie stracił.

Do łowienia okoni nadaje się całkiem spoko moim zdaniem, a za kleniem też można z nią z powodzeniem połazić.

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

Szukam szybkiego kija o długości około 2.20 i 7-8 gramów realnego ciężaru wyrzutu. Gdyby Zodias do 7 gram był dłuższy to byłby idealny. Zastanawiam się nad Yamagą BlueCurrent 74 II 2.23 do 8 g. Ktoś coś?

Mam Zodiasa i YB. Yamaga kozak uniwersalna szybsza i dużo bardziej czuła od Shimano . Powyżej 5g+3' jednak traci trochę na dynamice.

Jak chcesz fajną alternatywę, to jeszcze polecę ci Safine-x do 6g. Szybsza od Zodiasa i też czulsza i fajniej radzi sobie od YB w twitchu,

Jak coś to wal na priv.

@Slig robi się ciekawie. Z kijków do 4g mam min. Abu Distinct 2,5g, Sensor X do 4,5g, Safine X do 4g. Porównując te 3 kije jeśli chodzi o czułość to pierwsze miejsce bezsprzecznie zajmuje Abu i Mikado. Safina jest sporo w tyle. Wszystkie kijki testowane na tym samym młynku i plecionce. O ile brania czuć na Safinie (Abu i Mikado jeszcze lepiej) to szurając po dnie główka 1,5g Safina jest głuchawa. Sensor i Distinct bardzo fajnie kopia w dolnik. Więc wyjścia są dwa. Albo Zodias to nie tak czuły kij jak go malują, albo z moją Safina jest coś nie tak. Ogólnie czułość tego kija to główny powód prawdopodobnej jego sprzedaży.

Edytowane przez Matss87

Napisalbys coś o tym kijku?

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Natural przy corto - HS  to "klucha". Jeśli szukasz wędki typowo pod pasiaste i do jigowania na najlżejszych główkach robactwem to będzie to idealny wybór. Mam model z 2018, HS, 183cm 0.3-4g 3lb i ma u mnie dożywocie. Mega szybka kosa, nie gubi ryb, czuć każde dotkniecie w dolniku i można przeciążyć (łowiłem 4g + większa tanta). Wyciągnęla kilka klenie pod 50 cm, okonie pod 40cm i szczupaki pod wymiar - wszystko ciągnięte siłowo wjeżdzało momentalnie na brzeg. Nie miałem styczności z serią UX ani z tubularami. Seria prototype jest jeszcze szybsza od zwykłej - w stronę już lekkiej przesady.