Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

No to ma Wiśle ostatnio walczę z Daiwa Pro Staff 2,10 3-10 UL Spin - kij na pstrągi ale bardzo szybki przechodzący w pełne ugięcie podczas holowania mega czuły! Kupiłem używkę na próbę i dzisiaj wiem że kupiłbym nówkę. Ostatnio był praktycznie nowy na giełdzie.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Polecicie jakiś kij okoniowy w długości 2,10 - 2,30 podchodzący pod xfasta, który ogarnie od 2 do 5 gram z gumką 2-3 cale?

Witam

Chcę kupić wędkę okoniową o długośći ok 230 cm i c.w. do 7, max 10 gram,

Rozważam dam microflex 230 do 7 gram.

Co polecacie w cenie około 350zł?

Pozdrawiam

Panowie co polecacie do dłubania okoni na malutkie przynęty główki max 3 gramy .

Akcja w miarę szybka.

W odpowiedzi na kilka wcześniejszych zapytań, szczególnie dla osób, które nie mają nadmiaru kasy polecam https://allegro.pl/o...0-g-16646824090. Oczywiście jeśli ktoś chce wydać większe pieniądze to nie widzę przeszkód, mimo, że te większe pieniądze płaci się przeważnie za "firmę", a nie za funkcjonalność, jakość i wytrzymałość. ;)

KAMISORI PERCH 220/12 MIKADO

Mogę prosić o szerszą recenzję? Od ilu gram gada ile max można rzucić?

Mam jaxon gray stream 2-12 ale to klucha. Chcę bardziej fast/x-fast

To chyba inna półka wędek do porównania.

Łowię tym Mikado od 2 sezonów ale go sobie przerobiłem. Skrobanie banku i wymiana przelotek na lżejsze SG. Zyskał na szybkości i już nie jest taki kluskowaty. Czułość bardzo dobra. Głównie łowię na przynęty 10cm i 5g czyli masa sumaryczna koło górnego cw. Woda głęboka bo nawet 15 trzeba łowić.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Piękne to były czas gdy taki sprzęt spełniał wymagania.... 

Poziom wymagań jeśli chodzi o sprzęt wędkarski, jest odwrotnie proporcjonalny do rybostanu naszych wód i do czasu, który możemy poświęcić na łowienie. Widzę to po swoim przykładzie.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 10

KAMISORI PERCH 220/12 MIKADO

Mogę prosić o szerszą recenzję? Od ilu gram gada ile max można rzucić?

Mam jaxon gray stream 2-12 ale to klucha. Chcę bardziej fast/x-fast

Witam.

Czy kij jest niedoszacowany?

- Tak jest niedoszacowany i bliżej mu do kija 5-15 lub 5-20 niż do GreyStreama 2-12, o czym może świadczyć średnica blanku, która gołym okiem jest znacznie większa w Kamisori.

Czy jest to X-Fast i czy jest czulszy niż Greay Stream?

- Parametr względny i dlatego moim zdaniem X-Fast to nie jest, ale na pewno jest szybszy i czulszy niż Grey Stream. Może gdyby nie ta warstwa lakieru na blanku to byłby on czulszy i szybszy.

Od ilu rzuca?

- Jeżeli łączna waga przynęty oscyluje w wadze 5-10 gramów, to Kamisori na pewno dobrze sobie poradzi z wymienioną przez Ciebie górną granicą ciężaru przynęty.

Czy poradzi sobie z ewentualnymi przyłowami ryb?

- Pod tym względem jestem całkowicie spokojny o Kamisori, ponieważ ten kij mocno pracuje szczytem, a w dolniku czuć przysłowiowy zapas mocy.

Po więcej szczegółów zapraszam do lektury :)

Jako posiadacz Grey Streama (228/2-12), który jakiś czas temu postanowił zastąpić Grey Streama wędziskiem, o które pytasz (Kamisor Perch 220/12), to pozwolę sobie napisać parę zdań na temat Kamisori oraz wymienić różnice między Kamisori i Grey Streamem. Zaznaczam również na wstępie, że jest to wyłącznie moja subiektywna opinia.

Kamisori posiadam w starej wersji i nie mam pojęcia, czy w praktyce różni się ona od nowej. Jedyna różnica, jaką zauważyłem, to kapselek w dolniku (stara wersja ma logo orzełka z napisem Mikado, a nowa wersja literkę M). W ręce nowej wersji nie miałem, więc nie mam pojęcia czy technicznie jest to nadal ten sam patyk. Kij spięty jest z 250 gramowym kołowrotkiem w rozmiarze 2500/C3000, a na nim nawinięta jest 8-splotowa plecionka 0,04 mm zakończona 0,20 mm fluo (zdarza się również założyć wolfram do 2,5 kg).

Zacznę od parametru, o którym była mowa w tym wątku. Jeżeli według Ciebie Grey Stream jest wolną kluchą, to przypuszczam, że możesz się lekko rozczarować. Moim zdaniem Kamisori wcale nie jest takie duuuuuużo szybsze niż Grey Stream (może dlatego, że moim zdaniem Grey Stream takim wolnym kijem nie jest), a na pewno nie nazwałbym tego przepaścią. Kamisori oczywiście jest szybsze od Grey Streama, szybciej gaśnie, sprawia wrażenie bardziej pałowatego i na sucho czuć tę różnicę, ale tak jak napisałem wyżej, przepaścią bym tego nie nazwał.

Nie wiem również jakiej długości posiadałeś Grey Streama, ale porównując ten parametr między 228-centymetrowym Grey Streamem, a 220-centymetrowym Kamisori, to w moim odczuciu Grey Stream na pewno nie jest wolną kluchą. Wspomnę również, że według mnie ten parametr jest względny, ponieważ to, co dla jednego jest Fastem, dla drugiego będzie X-Fastem, a dla jeszcze trzeciego będzie Moderate Fastem. Kamisori Perch 220/12 moim zdaniem to Fast. Do X-Fasta trochę mu brakuje.

Od ilu gram gada Kamisori. Używam głównie gum w przedziale od 5 do 8 cm na obciążeniu od 3 do 8 gramów. Głównie są to kopyta i jaskółki. Ciężko jednoznacznie mi się odnieść do tego zagadnienia, ponieważ jest różnica rzucając 5 cm jaskółką z 8 gramową czeburaszką, a 8 cm kopytem z 5 gramową główką jigową, mimo że to 8 cm kopyto z 5 gramową główką jest w praktyce cięższe, ale skupienie ciężaru jest korzystniejsze w przypadku jaskółki z 8 gramową czeburaszką.

W moim odczuciu ten kij gada już z 3-calowym kajtkiem na 3,5 gramowej główce jigowej. Opad jest wyczuwalny, chyba że łowisz na wodach, na których przeważnie łowie osobiście, czyli na mulistym, piaszczystym, miękkim dnie, to wtedy pod ręką wyczuwalny będzie opad dopiero przy wcześniej wspomnianej jaskółce na 8 gramach. Zaznaczam również, że wyczuwalny nie oznacza kopnięcia niczym przy obijaniu kamieni lub bardzo twardego dna. Podbijanie takich ciężarów nie robi na nim wrażenia i tym samym uważam, że spokojnie dałby sobie rade z cięższymi przynętami. Sporadycznie używam twardzieli (przynęty metalowe, drewniane, plastikowe), ale z nimi kij sobie radzi bezproblemowo i są to najczęściej obrotówki w rozmiarze 2-3 / 8-10 gramów lub +/- 7 cm poppery.

Odległości rzutowe. Są one oczywiście uzależnione od wielu czynników, ale na swoim zestawie przy użyciu 7 cm jaskółki na 8 gramowej czeburaszce rzuty na odległości rzędu 40 - 50 metrów nie są niczym nadzwyczajnym. Sprawa ma się gorzej, gdy schodzimy z gramaturą przynęty, to oczywistym faktem jest, że odległości rzutowe będą maleć. Rzucam nawet 2 calowymi kajtkami na 5 gramach i oczywiście można tym rzucić, ale przy takiej wadze przynęty jednak Grey Stream notował dalsze odległości.

Optimum dla tego kija to okolice 10 gramów łącznej wagi przynęty w zależności od typu przynęty i dobranego obciążenia. Przy używaniu lżejszych przynęt odczuwam brak takiej jakby elastyczności w blanku, nie ma takiego jakby to nazwać, efektu katapulty. Powyżej optymalnych 10 gramów ogarnie na luzie i czuć to używając tego wędziska, ale osobiście nie próbowałem jakoś mocno przeciążać zestawu, bo nie mam takiej potrzeby. W ramach zapoznawania się z nowym nabytkiem założyłem jerka, który waży około 17 gramów i absolutnie nie zrobiło to żadnego wrażenia na Kamisori. Jeżeli miałbym oszacować ten kij, to dół opisał bym na 5 gramów, a górę na 15, a nawet może i 17 gramów.

Parametry parametrami, ale najistotniejsze są walory użytkowe Kamisori. Patrząc na katalog i czytając jak ten kij się przedstawia na papierze, czyli maty Toraya na 40 tonowym "wynglu", ramki Fuji, przelotki Alconite, uchwyt Fuji Tvs, opisany jako X-Fast, to można odnieść wrażenie, że jest to kij, któremu ciężko będzie coś zarzucić, a jednak... Przyznam szczerze, że do zakupu tego kija bardzo mocno przekonało mnie zastosowanie mat 40T, które w moich oczekiwaniach miały sprawić, że blank będzie przekazywał wszystko do rękojeści z niespotykaną dla mnie wcześniej czułością. Byłem również mocno przekonany, że będzie to najszybszy kij ze stajni moich okoniówek. Jednak rzeczywistość zweryfikowała to, co na papierze. Kij rzeczywiście jest czuły, brania są bardzo dobrze wyczuwalne (jest znacznie czulszy i znacznie lepiej wyczuwalne są brania niż na Grey Streamie) i absolutnie nie mam zamiaru tego kwestionować, ale nie przebił on czułością, nazwijmy to elektrycznością innego mojego kija, którego używam jako uniwersał, a nadmienię tylko, że blank tego uniwersału został wykonany z mat o gradacji niższej o jedno oczko jak w przypadku Kamisori. Na dodatek półka cenowa jest bardzo zbliżona do siebie oraz komponenty użyte do uzbrojenia tych wędzisk są niemal identyczne. Różnica między uniwersałem, a Kamisori polega na tym, że Kamisori posiada warstwę lakieru na całej długości blanku i tym samym uważam, że to jest właśnie powód braku czułości, jakiej oczekiwałem po tym blanku oraz tego, że do X-Fasta to mu trochę brakuje. Jest to moje subiektywne odczucie i nie mam zamiaru psioczyć jakie to Mikado jest złe, ponieważ ktoś inny może śmiało skategoryzować ten kij jako X-Fast.

Czy brak czułości, jakiej oczekiwałem po tym blanku, przekreślił w moich oczach ten kij? Absolutnie nie! Ma wiele innych zalet, takich jak właściwości rzutowe, które w mojej ocenie jak na kij o długości 220 cm są imponujące (jest to spowodowane zapewne za sprawą zastosowania sporej średnicy przelotek), a drugą zaletą jest według mnie wyważenie tego wędziska. Ten parametr użytkowy stał się dla mnie od pewnego czasu bardzo istotny, a wyważenie tego kija za pomocą 250 gramowego kołowrotka jest dla mnie po prostu genialne. Uchwyt początkowo trochę mi nie leżał w dłoni i bardziej mi odpowiada IPS lub VSS, ale z czasem się przyzwyczaiłem i jest w porządku. Podobną sytuację miałem przy pierwszej styczności z SKSS-em i na ten moment nie wyobrażam sobie kija UL z innym uchwytem. Wygląd to kwestia gustu i muszę przyznać, że wygląd nigdy nie wypływał podjęcie decyzji w doborze sprzętu wędkarskiego, ponieważ wiem, że jest on w praktyce nie istotny, ale mimo wszystko Kamisori wizualnie bardzo mi się podoba, a szczególnie krzyżowy oplot.

Dla mnie zestaw musi mieć to coś, że po prostu chętnie po niego sięgam, a Kamisori ma to coś. Nie potrafię tego opisać słowami, ale posiadając zestawy droższe od Grey Streama, niejednokrotnie chętniej sięgałem właśnie po niego. Co z tego, że kij kosztuje 100 - 150 zł, skoro lubiłem po prostu na niego łowić i tak samo mam z Kamisori. Fakt faktem Kamisori 220/12 według mnie jest zestawem zdecydowanie jeden poziom wyżej niż Grey Stream w kategorii ciężaru używanych przynęt mimo podobnego opisu, ale praktycznie w niczym mi to nie przeszkadza. Po prostu łowie ciężej i nie mam z tym problemu dzięki prawidłowemu wyważeniu zestawu.

Pozdrawiam.

• Like 5

Panowie pytanko :)
Mam kija Shimano Soare XR (tubular) 2.29m 0.6-6g, łowię nią głównie keitechami 2" i przynętami 'kosiarz' od Dominika Woldańskiego 5.5cm ale są też 3.5cm w moim asortymencie. 
Łowię głównie czeburaszkami max 2g na zbiorniku zaporowym o głębokości max ~2m (przy wysokim stanie wody), czasem machnę obrotówkami 00,0,1,1+ (aglie jak i longi z mepssa). 
Noszę się z zamiarem zakupu Shimano Soare Limited 2.29m 0.5-5g tyle tylko że to już wklejka. 
Nie mówię że Shimano Soare XR łowi mi się źle albo coś takiego, ale bardzo mi się podoba w Shimano Soare Limited dolnik (taki jak w Shimano Soare X-Tune). 
Czy będzie Wg Was jakaś duża różnica między tymi kijami ? 
Jestem świadom iż podbijanie przynęt będzie bardziej 'płynne/miękkie', brania podejrzewam że będą bardziej widoczne na samej szczytówce (doświadczenie z bluebird'a do 1.5g), przewiduję iż zasięg rzutu może się trochę zmniejszyć ale czy jest jeszcze coś ? 
Dodam tylko że w mojej Shimano Soare XR przelotka X-guide (czyli tytanowa) jest tylko startowa, w Shimano Soare Limited natomiast z tego co rozumiem z opisu Shimano są wszystkie tytanowe.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?
Dodam tylko że jeszcze nie dawno zachwycałem się wyważeniem Lunamisa 2.74 6-25g, gdy jednak kupiłem Exsence-Infinity 2.9 6-40g zrozumiałem że ten dolnik zdecydowanie poprawia wyważenie całego kija i mimo że Soare XR jest świetnym kijem, tak Soare Limited nie dość że jest chyba 14g lżejszy to jeszcze podejrzewam że właśnie ten dolnik plus tytanowe przelotki jeszcze bardziej poprawią wyważnie całego kija (do XR czy Limited będzie Vanquish FC C2000S). 
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam :)

Edytowane przez Miszka1987

Panowie pytanko :)

Mam kija Shimano Soare XR (tubular) 2.29m 0.6-6g, łowię nią głównie keitechami 2" i przynętami 'kosiarz' od Dominika Woldańskiego 5.5cm ale są też 3.5cm w moim asortymencie. 

Łowię głównie czeburaszkami max 2g na zbiorniku zaporowym o głębokości max ~2m (przy wysokim stanie wody), czasem machnę obrotówkami 00,0,1,1+ (aglie jak i longi z mepssa). 

Noszę się z zamiarem zakupu Shimano Soare Limited 2.29m 0.5-5g tyle tylko że to już wklejka. 

Nie mówię że Shimano Soare XR łowi mi się źle albo coś takiego, ale bardzo mi się podoba w Shimano Soare Limited dolnik (taki jak w Shimano Soare X-Tune). 

Czy będzie Wg Was jakaś duża różnica między tymi kijami ? 

Jestem świadom iż podbijanie przynęt będzie bardziej 'płynne/miękkie', brania podejrzewam że będą bardziej widoczne na samej szczytówce (doświadczenie z bluebird'a do 1.5g), przewiduję iż zasięg rzutu może się trochę zmniejszyć ale czy jest jeszcze coś ? 

Dodam tylko że w mojej Shimano Soare XR przelotka X-guide (czyli tytanowa) jest tylko startowa, w Shimano Soare Limited natomiast z tego co rozumiem z opisu Shimano są wszystkie tytanowe.

Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?

Dodam tylko że jeszcze nie dawno zachwycałem się wyważeniem Lunamisa 2.74 6-25g, gdy jednak kupiłem Exsence-Infinity 2.9 6-40g zrozumiałem że ten dolnik zdecydowanie poprawia wyważenie całego kija i mimo że Soare XR jest świetnym kijem, tak Soare Limited nie dość że jest chyba 14g lżejszy to jeszcze podejrzewam że właśnie ten dolnik plus tytanowe przelotki jeszcze bardziej poprawią wyważnie całego kija (do XR czy Limited będzie Vanquish FC C2000S). 

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam :)

Z góry zaznaczam, że jest to moja opinia i ktoś może się z nią niezgadzać - na małe i mikro gumki bez obciążenia lub z minimalnym lepiej odpowiada mi wklejka. Mikro woblerki też. Meppsy 00 i 0 też według mnie lepsze do wklejki. Jeśli wchodzimy powoli w troszkę cięższe przynęty (dalej mówimy o wędkach do ± 5g) to dla mnie powoli zaczynają się zacierać różnice dając powoli przewagę tubular przy mocniej pracujących przynętach. Nie jest to porównanie Soare XR T z Soare Limited bo mam obie z wklejką ale generalnie o kijach do lekkiego spiningowania.

Jeśli chodzi o kołowrotek to Japończycy proponują Stellę 1000 ale nie mam tego rozmiaru i chyba poczekam troszkę ponad rok na nowy model  :P . Vanquish ok - przyczepiałem go do obu ale ( o zgrozo  :unsure: ) lepiej mi do obu pasuje Airity albo Exist.

​P.S Lunamis vs Exsence Infinity to chyba nie sprawa dolnika ale to inna półka cenowa i jakościowa i co za tym idzie lepsze dopracowanie wszystkich elementów.

• Like 1

Z góry zaznaczam, że jest to moja opinia i ktoś może się z nią niezgadzać - na małe i mikro gumki bez obciążenia lub z minimalnym lepiej odpowiada mi wklejka. Mikro woblerki też. Meppsy 00 i 0 też według mnie lepsze do wklejki. Jeśli wchodzimy powoli w troszkę cięższe przynęty (dalej mówimy o wędkach do ± 5g) to dla mnie powoli zaczynają się zacierać różnice dając powoli przewagę tubular przy mocniej pracujących przynętach. Nie jest to porównanie Soare XR T z Soare Limited bo mam obie z wklejką ale generalnie o kijach do lekkiego spiningowania.

Jeśli chodzi o kołowrotek to Japończycy proponują Stellę 1000 ale nie mam tego rozmiaru i chyba poczekam troszkę ponad rok na nowy model  :P . Vanquish ok - przyczepiałem go do obu ale ( o zgrozo  :unsure: ) lepiej mi do obu pasuje Airity albo Exist.

​P.S Lunamis vs Exsence Infinity to chyba nie sprawa dolnika ale to inna półka cenowa i jakościowa i co za tym idzie lepsze dopracowanie wszystkich elementów.

Dzięki za info :)

No kolorystycznie Limited chyba pod Stellke został zrobiony :D 

Co do Airity albo Exist'a to niestety..  nie będę łączyć Shimano z Daiwą, nie ma opcji jak dla mnie :D

Vaniuś myślę że da radę, kijek zamówiony przed chwilą.

Mam nadzieję że koło środy już będzie u mnie 

Piszecie wyżej o Soare XR, ogladałem go ostatnio w sklepie(tubular) i to naprawdę świetny kijek i zastanawiam sie nad kupnem, łowie tylko na gumy najczęściej główka 2-4g i może będzie lepszy solid? -którego nie ma w sklepie do porównania z tubularem.  Shimano ma też wersję budżetową tego kija(BB) jestem bardzo ciekawy czy jest duża przepaść między XR a BB. 

https://fish.shimano.com/pl-PL/product/rods/saltwaterpredator/rockfishing/a075f00003xgh7lqaq.html

Łowie na Soare XR i tak jak uważam, że często droższe kije są przehajpowane i nie warte swojej kasy to naprawdę w tym przypadku warto.

Kij jest szybki, ale nie gubi ryb, zakres obsługi przynęt jest wręcz niesamowity. Spokojnie można łowić od 1.5g + gumka, aż po obrotówki 4. Nie mam żadnej innej wędki która potrafi to robić w takim komforcie jak Soarka.

Czucie jest świetnie, a wykonanie jeszcze lepsze.

Na kiju są autorskie przelotki Shimano, robią naprawdę porządne wrażenie, świetny uchwyt i monocoque body.

Mam wersje solid tip do 8g.

Niezwykle uniwersalne narzędzie