Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję wklejkę, z wymagań:

- cw musi obsłużyć główki 5-10/12g + przynęty okoniowe 3-3,5"

- głębokie ugięcie

- czuły blank

- długość 2,15-2,240m

- budżet 300-400zł

Miałem podobny problem przez lata...i udało mi się znaleźć Kolegę tu na forum, który zbudował mi kij na bazie starego "chrustu".

W prawdzie wyszło to drożej...ale ten kij zostaje ze mną do końca.

Małe okonie odbijają się czasami od niego ale średnie i większe nie, duże klenie, bolenie, szczupaki, sumki 60-70+ cm, sandacze - na razie małe bo mam pecha, dużych nie ma, kapituluje bez problemu. Brzanę 70cm też ogarnął bez strachu.

Także to mój rzeczny uniwersał...który Twój zakres przynęt obsłuży na pewno

Najciężej co dostał to Ohio 4" ; Kopyto 4L + 18g ołowiu i jeszcze nawet komfort był.

Wirujące ogonki 10-18g ; Cykady 5-9g też obsługuje bez problemu.

Kij zbudowany na bazie starej Mikado Inazumy  Flash Perch 2.60/20g (cork)   Może Ty zbuduj na bazie 2.40/18g ?

Edytowane przez Catrol

Witam

szukam kijka ex.fast bądź fast, tubular

- CW 0,5-7g

- długość 200-220 cm

- cena do 500 zł.

Mam Blue Birda wklejke do 5g oraz Westina W3 2-10g - szukam czegoś pomiędzy :)

Looknij na ofertę Major Craft - Firstcast FCS-T732L czy oczko wyżej solpara SPX-T732L

• Like 1

Mhm... no cóż ten Firstcast spoko. Ale znów cena poza budżetem (albo na styk).

Trafiłem na coś takiego jeszcze Daiwa Tatula XT Spin

Ponoć Diaflex Speeder Perch Spin w wersji 1-8g też jest bardzo spoko, ale trochę krótka myślę.

Dzięki za pomoc Panowie - coś będę jeszcze kombinował.

Edytowane przez Kusy88
  • Like 1

Z brzegu na wodę stojącą w 90%.

Diaflex super parametrowo, tylko ta długość i cena dyskwalifikują niestety.

2 lata wstecz miałem Mikado Blocks Player 1-9g - to była naprawdę fajna wędka jak dla mnie ale miała jeden poważny minus (no może 2 :D). Waga blisko 150g i to że czucie co się dzieje na końcu zaczynało się od główki 3g.

Może przesadziłem w pierwszym poście, że chodzi mi o "szpadę". Po prostu szukam szybkiego kijka pod okonie z CW realnym od 1,5-2g główki jig.

Mhm... no cóż ten Firstcast spoko. Ale znów cena poza budżetem (albo na styk).

Trafiłem na coś takiego jeszcze Daiwa Tatula XT Spin

Ponoć Diaflex Speeder Perch Spin w wersji 1-8g też jest bardzo spoko, ale trochę krótka myślę.

Dzięki za pomoc Panowie - coś będę jeszcze kombinował.

Fistcast ok 370zł. Solpara trochę ponad budżetem.

Czy ktoś ma możliwość porównania Shimano soare xr 2,29 0,6-6 T do carabusa extreme 195cm?

Mam dwa carabusy i chodzi mi przez głowę myśl aby jednego się pozbyć na rzecz właśnie soarki

Jak by ktoś miał styczność z obiema wędkami i mógłby skrobnąć kilka słów na temat porównania ich to byłbym wdzięczny ????

Edytowane przez DumFish

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś ma możliwość porównania Shimano soare xr 2,29 0,6-6 T do carabusa extreme 195cm?

Mam dwa carabusy i chodzi mi przez głowę myśl aby jednego się pozbyć na rzecz właśnie soarki

Jak by ktoś miał styczność z obiema wędkami i mógłby skrobnąć kilka słów na temat porównania ich to byłbym wdzięczny

Carabusa nie miałem natomiast mam Soare XR 2.29 0.6-6 tubular i nie wiem czy nie będę go sprzedawał w nie długim czasie bo dziś mi właśnie Soare Limited dojechała no i jest kosa :)

Edytowane przez Miszka1987

Widziałem. Ideał według testera. Mówi dobrze i mądrze. Ale interesuje mnie jeszcze Shimano. Jes też filmik z Shoare 

, interesują mnie Wasze opinie

to jest przedstawiciel shimano, co ta osoba ma Ci powiedzieć innego o kiju niz to ze jest idealny? 

Na YT jest gosciu ktory lowi soarka jak nie masz problemu z angielskim to prosze https://www.youtube.com/@ifishcatfish/videos obejrzyj sobie jego wszystkie filmy ktore dotycza soare xr

• Like 1

Pisząc o "ideale według testera" miałem na myśli czarnego łabędzia https://m.youtube.com/watch?v=NplzG3aqVSI

Zobaczyłem dwa filmy i_fish . Nadal zastanawiam się, jak te kije (Favorit i Shimano) zachowują się przy najmniejszych obciążeniach, bo takiej odpowiedzi w filmach nie znalazłem. Chociażby na główce 1g