Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie powinieneś celować w ML lub L. Przy L szczyt będzie się bardziej poddawał przy podbiciu i szarpankach. Łatwiej też będzie wyjąć mniejsze okonie. Przy ML z kolei przewaga jest w agresywniejszym prowadzeniu, również na głębszej wodzie (powiedzmy >6m) i przy lekko grzęznącej w dnie przynęcie (w resztkach roślin, między kamieniami), łatwiej wtedy wyszarpać krótkim ruchem kija. Trochę faworyzuje ml ale tak naprawdę to indywidualna sprawa co wybierasz. Z Graphiteleadera miałem kilka wędek i nie każdy kij mimo wpakowanych tam technologii jest bardzo czuły. Czasem golas jak Tiro Nuovo potrafi lepiej transmitować brania niż jakiś z Torayca 1100G  Quattro Graphite Cloth XX i G-MAPS.  Jednak Silverado prototype ma tę czułość o którą chodzi. Dodatkowo opinia powszechna jest taka że wędki z HS są bardziej czułe niż Tubular. Na koniec... Twój budżet zahacza też o Evergreena więc może ktoś chętny będzie żeby doradzić w odpowiednim wątku

• Like 1

Sam teraz używam Blue Crystar 63bf premier ze stajni olympica i nie jest to wędka o czułości którą lubię choć da radę tym się też fajnie pobawić. Na pewno z tych wędek które miałem w ręku i są bardzo czułe to Tiro nuovo, Tiro prototype, Silverado i Silverado prototype.  

• Like 1

Ja mam Blue Birda do 7g i czułość jest jak dla mnie ponadprzeciętna.

Filip Cykada Onichimowski robił recenzję tego BB i czułością też był zaskoczony na plus. Tylko na jakość wykonania narzekał. Mi mój BB pasuje.

Tego Carabusa też chyba recenzował tylko nie wersję 2. I tu czułość jeśli mnie pamięć nie myli była taka sobie.

Te jego recenzje bardzo mi pasują. Warto zobaczyć.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

hej szukam okoniowki i wstepnie wymyslilem taki zestaw :

vanquish c2000s + soare xr 2,29m  0,5-5g wklejka

jednak na moje potrzeby lowienia potrzebowal bym cos co obsluzy w jakims stopniu przynety 0.3-0.5g na jakas drobnice typu wzdregi karasie w stawikach 

wiec drugi typ to 

vanquish 1000SSSPG + i tutaj mam pytanie do was 

co polecicie o najnizszym cw nadajcym sie na okonie czyli szybka wedka ( nie chce kluchy jak bb do 1,5g bo ciezko zacinac czasami okonie - mialem ja kiedys )

Edytowane przez jojojoo

hej szukam okoniowki i wstepnie wymyslilem taki zestaw :

vanquish c2000s + soare xr 2,29m 0,5-5g wklejka

jednak na moje potrzeby lowienia potrzebowal bym cos co obsluzy w jakims stopniu przynety 0.3-0.5g na jakas drobnice typu wzdregi karasie w stawikach

wiec drugi typ to

vanquish 1000SSSPG + i tutaj mam pytanie do was

co polecicie o najnizszym cw nadajcym sie na okonie czyli szybka wedka ( nie chce kluchy jak bb do 1,5g bo ciezko zacinac czasami okonie - mialem ja kiedys )

Proszę bardzo

https://m.olx.pl/d/oferta/spinning-evergreen-superior-sprs-60xul-s-fine-sensor-ultra-light-xul-CID767-ID14bYoi.html

Kolowrotek jak wspomniałeś wyżej i zestawik masz kosmos ;)

Ps.Sprzedawca pewny ;)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Panowie proszę o poradę jaki kij ultarlight wybrać do połowu okoni . Gumki " paprochy " na główkach jigowych 1-2.5 gram . Dziękuję .

Jeśli nie przeszkadza długość to natural heart z pierwszego wypustu do 4g (MK2 nie miałem więc nie polecam, nie wiem co to za kij)

Panowie proszę o poradę jaki kij ultarlight wybrać do połowu okoni . Gumki " paprochy " na główkach jigowych 1-2.5 gram . Dziękuję .

z propozycji budżetowych:

Mifine Showtime (tubular) bedzie dobry do jigow glowka 0.5 - 1.5 g + gumka. Oblawiam wlasnie model 193 cm, troche rybek juz wyjechalo, ma kilka drobnych niedorobek ale kosztuje 150 zl na aluoxy Fuji.... Ew, w podobnych pieniadzach, wklejka Nano Jig do 2g od Mifina - tu juz bez zarzutu jesli chodzi o wykonanie ale jest sztywniejsza srodkiem i przez to mniej przyjemna w holu mniejszych ryb od Showtime

Panowie, szukam kija dla młodego adepta. ????

Kij ma być w fascie, długość do 2.10.

Ciężar wyrzutu do 6 gram, masy łącznej, nadający się i do jigowania, jak również obsłuży małe cykady i wirujące ogonki.

Budżet elastyczny, ale wolałbym nie szaleć. ????