Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Cześć, zastanawiam się nad kupnem kijów pod okonia, metody to raczej łowienie z opadu, czasem twitch czasem jerk. Wedka tez pod kątem uniwersalności z racji chęci użytkowania jej czasem pod klenia czy okonia.

Padło na dwa kije, mikado jaws 202 2-10g lub westin w3 streetstick 2-10g. Obecnie posiadałem tego westina ale sie nieco zraziłem bo juz któryś raz mam problem z uchwytem na kolowrotek i reklamuje to cudo. . Proszę o podpowiedź:)

• 1 miesiąc temu...

Witam grono

Stoje przed wyborem jak myślę ostatecznym.

Westin W3 Streetstick 183 cm 1-5g vs Robinson Diaflex Speeder Perch Spin 186 cm 1-8g

Zależy mi na tym, aby czułość była jak najlepsza. Na ten moment mam W3 Streetsticka 2-10g i czułość w tym kiju jest fenomenalna jak dla mnie, ale... od główek 3 w górę. 
Szukam czegoś co da mi podobne doznania ale od główek 1,8-2,2g. Z jednej strony mógłbym wybrać dalej W3 mniejszą, ale kuszą mnie dobre opinie robinsona.
Może ktoś miał akurat możliwość porównania? Lub inna propozycja (warunek - tubular)

Witam grono

Stoje przed wyborem jak myślę ostatecznym.

Westin W3 Streetstick 183 cm 1-5g vs Robinson Diaflex Speeder Perch Spin 186 cm 1-8g

Zależy mi na tym, aby czułość była jak najlepsza. Na ten moment mam W3 Streetsticka 2-10g i czułość w tym kiju jest fenomenalna jak dla mnie, ale... od główek 3 w górę.

Szukam czegoś co da mi podobne doznania ale od główek 1,8-2,2g. Z jednej strony mógłbym wybrać dalej W3 mniejszą, ale kuszą mnie dobre opinie robinsona.

Może ktoś miał akurat możliwość porównania? Lub inna propozycja (warunek - tubular)

Tu jest ciekawa recenzja tego Robinsona:

https://tanispinning.pl/2022/08/18/robinson-diaflex-speeder-perch-spin-186m-1-8g-budzetowy-flagowiec/

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

W kategorii cena jakość polecę jak zawsze dragona msx. Jeśli budżet większy to z kolei polecam kije od yamaga blanks.

Edytowane przez S.N.

W kategorii cena jakość polecę jak zawsze dragona msx. Jeśli budżet większy to z kolei polecam kije od yamaga blanks.

Dzięki za info. W lokalnym sklepie wziąłem tego Dialfexa już. Chwilę potestowałem i to jest właśnie to czego szukałem :D 

Tu jest ciekawa recenzja tego Robinsona:

https://tanispinning.pl/2022/08/18/robinson-diaflex-speeder-perch-spin-186m-1-8g-budzetowy-flagowiec/

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Temat przerobiony. Oczywiście, że przed napisaniem tutaj przejrzałem wszystko co się dało na temat tego kija:)

Pewnie sprawdziłbym tego diaflexa, gdyby nie ten nieszczęsny skss bez insertu ... Może kiedyś jak będzie w nim uchwyt taki jaki mi pasuje albo ..., będzie to cast ???? Tak czy inaczej najważniejsze aby użytkownik był zadowolony.

• Like 1

Pewnie sprawdziłbym tego diaflexa, gdyby nie ten nieszczęsny skss bez insertu ... Może kiedyś jak będzie w nim uchwyt taki jaki mi pasuje albo ..., będzie to cast Tak czy inaczej najważniejsze aby użytkownik był zadowolony.

Westin W3 oraz ten Diaflex mają właśnie taki uchwyt. Różnica taka że więcej pianki ma Diaflex bo W3 to sam plastik. Ogólnie jak dla mnie mój Westin 2-10g to naprawdę genialny tubular. Przed zakupem Diaflexa szukałem długo czegoś co da mi takie odczucia. Przerobiłem sporo wędek nawet pokusiłem się o nowość z mikado jakiś m-craft do 3,5g w tubularze i bez podjazdu był ten kijek do westina 2-10g... 

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Poszukuje kija pod okonie która obsłuży z powodzeniem owe przynęty. Jeśli chodzi o budżet to poproszę 2 propozycję, do 500zł i do 800 zł.

Wiadomo im taniej tym lepiej.

Zależy mi by kij był lekki, łowię z brzegu, głębokość do 1.5m.

- czeburaszki waga 2/3g + jakieś robaki ala tanta, perch proffesor, raki 5/7 cm

- główki 2/3g + jakich ripper 5/7 cm, jaskółki do 7 cm

Edytowane przez patryk7510

Standardowo polecę dragona msx w tym niższym budżecie, a w wyższym szukaj używanego kija z Japonii. Powinno się udać. Celowo nie piszę jakiego konkretnie bo każdy z nas ma inne wymagania. Dla mnie na okonie fajne są kije yamaga blue current. Pstrąga też się nimi połowi. Ogólnie bardzo fajne, lekkie kijaszki o głębszym ugięciu.

Rozmyślam zakup okoniówki, długość 270cm+

gumy i gumeczki...

W oko wpadl mi sg2 270 do 7g

Czy szukac czegos innego?

0,7g najlżej do powiedzmy 5g + Guma 2" 3"

Myslałem też nad wklejkami mikado, Lexus, sapphire drop shot

Ale nigdy nie miałem styczności z tą firmą

Edytowane przez yakuza

Standardowo polecę dragona msx w tym niższym budżecie, a w wyższym szukaj używanego kija z Japonii. Powinno się udać. Celowo nie piszę jakiego konkretnie bo każdy z nas ma inne wymagania. Dla mnie na okonie fajne są kije yamaga blue current. Pstrąga też się nimi połowi. Ogólnie bardzo fajne, lekkie kijaszki o głębszym ugięciu.

Osobiście myślałem o shimano zodias 2-7, używałeś może?

Witam serdecznie.

Poszukuje kija pod okonie która obsłuży z powodzeniem owe przynęty. Jeśli chodzi o budżet to poproszę 2 propozycję, do 500zł i do 800 zł.

Daiwa Prorex X Sensor Spin 2.70m 3-15

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Daiwa Prorex X Sensor Spin 2.70m 3-15

poszukaj kijow do 5-7 gr ,ja bym proponowal azura sawada lub jakas uzywana qualie