Skocz do zawartości

Okoniówka

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Doplacilem za fedexa , dotarl w tydzien. Zero stresu . Nawet jak zalapiesz sie na clo to warto kijek daje rade. Mocy ma tyle , ze wczoraj wyjechalem bolka na przylowie 85cm . Pieknie amortyzuje a moc przyrasta fajnie wraz z progresja ugiecia

Też masz długość 260cm??

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Maniak włącz You Tube tam koledzy z Wędkarskiej Pasji łowią na wędki z CF- Urok napisz do nich albo do Remka z Corony będziesz miał info z pierwszej ręki!

Filmy już oglądałem nie raz, na stronie CF też opisane są dość szczegółowo. Liczę na jakieś Wasze komentarze z placu boju, ale zdaje sobie sprawę, że użytkowników może być mało, albo bynajmniej mało o nich jest pisane.

Ja macałem oba modele 213cm i ten najdłużdzy. Ten dłuższy to taki uniwersalny bardziej sie wydawał, pod blaszke czy woblerka ale i gumki niezbyt agresywnie. Te krótsze były troche ostrzejsze. Szczegółów nie podam, bo to było kilka miesięcy temu i zwyczajnie nie pamiętam.

• Like 1

No wlasnie juz sam nie wiem, wczorajszy wypad orientacyjny mi troche namacil :D

Ostatecznie pod okonie i pstragi, na gumy poczawszy od paprochow + glowka, biore pod uwage:

* Konger Ultris Jig Perch 2,32m 1-10CW

* Mikado Lexus Sapphire Spin 2,4m <10CW

* Grey Stream 2,5m 2-12CW

ewentualnie Microflex 2,3m albo 2,7m 2-10CW, ale troche szkoda mi tylu pitosow :D

Kolejnosc nieprzypadkowa, zastanawiam sie tylko jak te wedki bede wspolpracowaly przy paprochach + glowka

Kupiłem w zeszłym roku Konger Ultris Jig Perch 1-10CW 198 cm. 

Wędka zaczyna gadać od 2,5/3 g glówka + 3 cm guma. 

Najniżej zakładałem główkę 1,5 g + 3 cm gumka. Jak dla mnie za lekko. Krótkie rzuty, słabe czucie.

Główką 5 g jestem w stanie przerzucić Kanał Żerański w Nieporęcie.

Maksymalnie do dropa używałem ciężarków 10 g. Wędka spokojnie dawała radę z rzutem, jak i podbiciem.

Lekka, w miarę estetycznie wykonana, ładnie amortyzuje. Szczytówka pokazuje brania i wszystko co dzieje się z przynętą, zresztą blank każde uderzenie w przynętę/przynęty dobrze przenosi.

• 2 tygodnie później...

Panowie, mam takie pytanie.

Moje 3 ostatni wyjazdy, w sumie jakieś 16h, nie przyniosły mi żadnej ryby, może jedno branie.

Z racji tego, ze to moje początki spinningowania, zastanawiam się czy wędka o akcji slow może być tego przyczyną (Black Rock 2, 1-10CW) ? 

To jakie kije kto lubi to rzecz gustu. O gustach wiadomo się nie dyskutuje. Zaczynałem swoją przygodę ze spinningiem od kijków typowo "lejących się" wespół z żyłką jeszcze wtedy. Odkąd zacząłem stosować plecionki bardzo zmienił się mój pogląd a kiedy do ręki wpadł mi pierwszy kij o akcji fast a później extra fast - wówczas było dla mnie jasne jaką akcję "pokochałem". Owszem jest to trudniejsze wędkowanie bo taki kijek mniej wybacza błędów - ale od czego mamy precyzyjnie ustawiony hamulec oraz miękki od gry przez lata w kosza - nadgarstek :)*

*powiedział ten, któremu boleń, który miał być sandaczem prawie wyrwał w zeszłym roku patyka z nadgarstka :) 

• Like 4