Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Witam Pozwalam sobie założyć taki wątek, otóż na 2018 planuje zacząć uczyć się łowić zestawem ze sznurem muchowym.Muchy / przynęty gdzieniegdzie na forum już pokazywałem, tego się będę trzymał.Jaka 7ke polecacie na start ? Chodzi o długość i akcje optymalną pod takie wabiki i polowanie w wodach płynących o nurcie wartkim.Na pewno będę celował w kij 4 elementowy.Preferowalbym wędkę o tak moderate akcji, jak tylko takie przynęty i łowiska dopuszcza. A jakby komuś zalegala jakaś niemodna 7ka do dużych wabikow to na priv ...Ale propozycje skonsultuje w wątku Planuje zakup sprzętu sensownego, ale bez nrx Loomisow, heliosow czy scottow po 1000 USD . Dziękuję za wskazówki i podpowiedzi. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Spróbuj na jebaju znaleźć blank Batson RX7+ 9' 7wt (ten + jest bardzo ważny). Chyba jeszcze poniewieraja się resztki za 65$. Bez gwarancji, ale bardzo przyjemny. Mocny mod-fast, szalenie przyjemny w użyciu. Jeśli go dorwiesz i masz jakieś znajomego w USA, to przesyłka w USA jest darmowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) No, noo ale czad http://jerkbait.pl/topic/4172-muchowe-blanki-batson/ Edytowane 20 Lutego 2017 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 No, noo ale czad Chodzi o jezioro w Afryce? Nie ten typ łowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 @Guzu zapytaj darek1 czy nie będzie miał czegoś u siebie.chłopak ma trochę zapasów, zresztą też jest dobrym nauczycielem rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Najlepiej to "pomacać" u kolegów, masz zapewne takich, którzy bawią się muchą. Można też kupić coś na początek aby mieć odniesienie do dalszych poszukiwań. W komisie na ff jest coś takiego; http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=89621&offset=0 co prawda nie #7 ale słyszałem dużo dobrego o tych kijach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Tak, tak planuje. Na przestrzeni tego sezonu spróbować rzutów i pobrać nauki podstaw zapoznając się ze sprzętem czyimś Ale to w cieplej porze roku .Czego będę chciał uniknąć to wożenia sprzętu w Pireneje celem wypróbowania.Koszty i strata czasu.Prace domowa i dobór zestawu chce wykonać w Polsce, a na łowiskach skupić się na doskonaleniu techniki i prezentacji wabi. Dlatego ten wątek, żeby poznać doświadczenie zaawansowanych i dobrać sprzęt pod moje łowienie bez konieczności przerabiania wszystkich stopni sprzetomanii...Czyli klasycznie już, współcześnie do celu na skróty Dzięki za pomoc Edytowane 20 Lutego 2017 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Tak, tak planuje. Na przestrzeni tego sezonu spróbować rzutów i pobrać nauki podstaw zapoznając się ze sprzętem czyimś Jak bedziesz w Warszawie to mogę zaprezentować Winstona LT5 9' i 7wt. Model już nie produkowany, poszukiwany, jednak czasem można fajną używkę trafic i 1000$ nie kosztuje ;-) Edytowane 20 Lutego 2017 przez OloPe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Daniel – będąc na Twoim miejscu rozglądał bym się za #6 przy długości 9’6” lub #8 9’/9’6”. Siódemka to bardzo specyficzny kij... Obecnie używam jak sugeruję i mam pokrycie w przynętach streamer-y od małych do tych 20 cm. Oglądając Twoje wabie na forum kij w klasie #6 powinien dać radę, dźwigając się w górę (#8) masz zapas na przyszłość i to nie tylko w gabarycie muchy ale i oporu nurtu który będziesz musiał pokonać prowadząc i holując. Przepaść robi się pomiędzy #8 i #9 tak więc OSIEM to dobra alternatywa. Moja poprzednia ósemka 9’6” łowi na Dunajcu OS, co jakiś czas mam info jaki to doskonały kij na grube ryby (pstrągi) z grubej rwącej wody. Zanim kupisz pomachaj największym streamerem z pudła jak i tym najmniejszym. Sam ocenisz czy wspomniane SIEDEM to Twój kierunek. Zbycie siódemki w razie rozminięcia się z oczekiwaniami jest dosyć problematyczne, wiesz dlaczego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Daniel – będąc na Twoim miejscu rozglądał bym się za #6 przy długości 9’6” lub #8 9’/9’6”. Siódemka to bardzo specyficzny kij... Obecnie używam jak sugeruję i mam pokrycie w przynętach streamer-y od małych do tych 20 cm. Oglądając Twoje wabie na forum kij w klasie #6 powinien dać radę, dźwigając się w górę (#8) masz zapas na przyszłość i to nie tylko w gabarycie muchy ale i oporu nurtu który będziesz musiał pokonać prowadząc i holując. Przepaść robi się pomiędzy #8 i #9 tak więc OSIEM to dobra alternatywa. Moja poprzednia ósemka 9’6” łowi na Dunajcu OS, co jakiś czas mam info jaki to doskonały kij na grube ryby (pstrągi) z grubej rwącej wody. Zanim kupisz pomachaj największym streamerem z pudła jak i tym najmniejszym. Sam ocenisz czy wspomniane SIEDEM to Twój kierunek. Zbycie siódemki w razie rozminięcia się z oczekiwaniami jest dosyć problematyczne, wiesz dlaczego...Dzieki za cenne uwagiDotychczasowe wabie są w wersji spinnWięc są nakarmione ołowiemTe do sznura będą dużo bardziej light Ale tak, rozumiem o co chodzi.Czyli nie zawezam się do 7ek, patrzę ciut szerzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kolejna informacja o 9 6, naprawdę trzeba iść w takie długości?Nie można zostać przy krótszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kolejna informacja o 9 6, naprawdę trzeba iść w takie długości?Nie można zostać przy krótszych? Pewnie, że można. Przy 9'6" dalej posyłasz streamer-a, łatwiej się prowadzi zestaw i holuje rybę, szczególnie na sporych rzekach, ewentualnie jezioro... Uległem jakiś czas temu za namową i był to dobry kierunek. Tutaj może być opór Kolegów o innych preferencjach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ja tam nie bardzo się znam, ale kupiłem używkę własnie 9'6" i #8 z przeznaczeniem, w pierwotnej wersji na morze i trocie z Parsęty. Kij zacny i niedrogi (sam kupiłem bardzo okazyjnie), konkretnie taki jak w linkach; http://www.profishingstore.com/shop/scierra-ant-9-8539p.html http://www.scierra.com/fr/rods/ant/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ja tam nie bardzo się znam, ale kupiłem używkę własnie 9'6" i #8 z przeznaczeniem, w pierwotnej wersji na morze i trocie z Parsęty. Kij zacny i niedrogi (sam kupiłem bardzo okazyjnie), konkretnie taki jak w linkach; http://www.profishingstore.com/shop/scierra-ant-9-8539p.html http://www.scierra.com/fr/rods/ant/Jaaaaasne, nie znasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Spóźniłeś temat bo miałem na zbyciu Loopa adventage #7 9,6 tylko był w 3 częściach w superowej tubie. Poszedł z nowym sznurem WF w 3-klasie tonięcia za 400zł.Dobra wędka bo taka akcja moderate fast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Siódemka to już nie lekka wędka i moim skromnym zdaniem długość 9' jest optymalna. Mniej będzie męczyć rękę przy całodziennym łowieniu a uwierz, że wędka z linką #7 to co innego niż #4 czy #5. Dłuższa wędka = cięższy finalnie zestaw. Odczujesz na bank. Technika techniką, ale fizyki i tak nie oszukasz Po co się męczyć? Ma być przyjemnie Co do klasy to siódemka siódemce nie równa. Mój kij w klasie #7 jest delikatniejszy niż niejedna #6 jaką widziałem i miałem okazję połowić. Kupisz taką #6 a okaże się, że poprawnie chodzi z linką #7 i to na dłuższych dystansach dopiero. Szukał bym w przedziale #6-#7. Wyżej to już jak dla mnie za mocno na pstrągi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Olo, ale zależy na jakie pstrągi, widziałeś chyba zdjęcia ryb, które Daniel łowi oraz na co łowi i gdzie łowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Batson RX7+907-4 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Guzu jakbys chcial pomachac #6 jak doradzal ci Andrzej to moge dac ci do lapy Sage Z-axis #6. On ma u mnie dozywocie bo to naprawde fajny kij. Uzywki w idealnym stanie mozna dostac za 1200zl. IMHO w sam raz do holu twoich grubasnych pstragali. Edytowane 20 Lutego 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Olo, ale zależy na jakie pstrągi, widziałeś chyba zdjęcia ryb, które Daniel łowi oraz na co łowi i gdzie łowi Coś tam widziałem, choć przyznam że mało śledzę watki połowowe. Pozostaje raczej w swerze swoich wynikow i wyników kilkunastu osób z którymi koresponduje. Potrafie w miarę szybko wyholować wędką #4-#5 silną letnia rybę około 50 cm to Daniel wędką #6-#7 ponad wszelką watpliwość da radę swoim rybom na swoich pirenejskich rzekach. Mocniejszą wedką hol pewnie sprawniejszy, ale wygoda łowienia już nie ta. Choc nie upieram sie, wszystko zalezy od preferencji :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ho ho.. widzę że ziarno zostało zasiane...i juz kielkuje.. Tylko czekać pierwszych plonów.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ho ho.. widzę że ziarno zostało zasiane...i juz kielkuje.. Tylko czekać pierwszych plonów.. Zobaczymy co i jak ...Wykielkuje Ale nadchodzi moment by spróbować czegoś nowego i otworzyć nowe drzwi w moim wędkarstwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Na Twoim miejscu szukałbym #6 9 stopowej.Olo ma rację to ma być przyjemność a na początek lepiej zacząć od krótszej wędki.Jeszcze chwila a poradza switcha 11 stóp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Na Twoim miejscu szukałbym #6 9 stopowej.Olo ma rację to ma być przyjemność a na początek lepiej zacząć od krótszej wędki.Jeszcze chwila a poradza switcha 11 stóp.Dłużej niż 9ft się nie odwaze .To wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Orvis clearwater 9 stopowową nie łowiłem ale kolega ma 10 stopową 7 i bardzo fajny kij, no i gwarancja orvisa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi