Skocz do zawartości
  • 0

Opłacanie karty

vitor

Pytanie

Dzień dobry,dzisiaj będąc na rybkach cyknęła mnie policja i powiedzieli mi ?źe mam nie opłaconą kartę wędkarską,a ja ją opłacałem we wrześniu,więc w końcu jak to jest, ona jest wa?źna od momentu wpłaty czy według kalendarza? I jeszcze jedno jeśli na łowisku jest zakaz łowienia do 30 czerwca to w ten dzień mo?źna łowić czy jeszcze nie.Za wszystkie odpowiedzi dziękuję :D.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Opłacone składki są wa?źne do końca roku obojętnie kiedy tego dokonasz czy na początku roku czy pod koniec. A jeśli okres ochronny panuje do 30 czerwca tzn, ?źe w ten dzień nie mo?źna jeszcze wędkować.

Chyba, ?źe koniec okresu ochronnego przypada w dzień ustawowo wolny od pracy. Wtedy mo?źna łowić.

• 0

Kartę zawsze kupuje się na sezon a nie na rok .

Sezon tzw od 1 stycznia do 31 grudnia i tyle. Nie wa?źne kiedy kupisz to i tak tyle samo zapłacisz nawet w grudniu jak by się usr... ło ;].

Jeśli chodzi o okresy to jest to wszystko jasno napisany od do.

A tłumaczenie ?źe babcia dziadkiem została nic nie pomo?źe.

Jak łowiłeś ryby bez wa?źnego zezwolenia to zaliczasz się do kłusownik?łw i policja wodna ma prawo ukarać Ciebie za to mandatem, nawet usunięciem z koła za nieznanie przepis?łw.

• 0
Wpisowe płacisz za każdym razem gdy zmieniasz koło lub gdy zrobiłeś sobie przerwe z opłacaniem licencjii. Dodatkowo często koła kasują podobną kwotę na tzw. "zarząd".

Jakoś zmieniałem koło i nie płaciłem.

Opłata za to jest naliczana jeśli masz przerwę lub opłacisz po 30.04 danego roku

• 0
Wpisowe płacisz za każdym razem gdy zmieniasz koło lub gdy zrobiłeś sobie przerwe z opłacaniem licencjii. Dodatkowo często koła kasują podobną kwotę na tzw. "zarząd".

NA PEWNO wpisowego nie płaci się przy zmianie koła w moim okręgu PZW.

Jest to jednorazowa opłata przy wstąpieniu w szeregi PZW, oczywiście jeśli się wypiszesz (np. poprzez nieopłacenie składek któregoś roku) - to ponosisz ponownie wpisowe - to jak z teściami, do każdych nowych walisz : z  "pucharkiem" dla niego,  z naręczem kwiecia dla niej :)

PZDR

Zanderix

P.S. Gdyby mnie jakieś "leśne dziadki" próbowali "naciągnąć" na tzw. "zarząd" to bym grzecznie poprosił o paragon i musieliby by pić w ten dzień za swoje ;)

• 0

wierutna bzdura i nie ma czego komentować...żenujące jest to,że wędkarze takie rzeczy wypisują... :(

• 0

przyznam szczerze,że na dolnym śląsku nie słyszałem o takich zbiornikach... :huh: jednak,jeżeli dany zbiornik jest pod egidą pzw(czyt.dzierżawiony)to po prostu nie może być inaczej,zresztą,wszyscy wiemy od kiedy do kiedy trwa sezon wędkarski....pzdr