Skocz do zawartości
  • 0

Pompka elektryczna do pontonu

dulgimic

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

zawiesza sie wichajzdel od ustawiania cisnienia. mialem to samo. trzeba rozkrecic zdiac pokretlo , wyciagnac ta biala zebatke , ktora nastawia przelaczania w tryb kompresora i skrecic ponownie :) jak ma wejsc w tryb kompresora a nie chce mozesz sprobowac lekko nagiac czarna rurke wylotowa do gory i zobaczysz czy sie zalaczy , strona 4 tego watku ostatnie zdiecie

I tak i nie. W mojej bravo oderwaly sie tez przewody "masowe" od wiatraka. a po ich zalutowaniu cuda sie zaczely dziac z reszta (np musialem ustawic pompke do bodaj45psi - niepamietam dokladnie jakie bylo ustawienie, ale to bylo dobre 30-40% wiecej jak .25bar tak by pompowalo do .25 -zanim ktos napisze, ze to byla wina zle ustawionego "przekreconego" czujnika cisnienia 0.8 bar do airmaty pompowalo jak zloto do cisnienia 0.8, ale tez czasami musialem ja wlaczyc/wylaczyc 2-3 razy bez odlaczania od zaworu by dobila do .8). Oprocz tego mialem takie kwiatki jak: pompka pompowala do cisnienia zadanego i sie wylaczala, ale zaraz po wyjeciu z zaworu wlaczala sie na nowo w trybie kompresora i trzeba bylo recznie wylaczac??!?!

Panowie podziele sie pewnymi informacjami zaczerpnietymi z praktyki. Kupilem trzy tygodnie temu Bravo BST i pompka juz z 20 razy pompowala i rozpompowywala pontom kolibri km 300 pp.

Wielkokrotnie bylo pisane tu na forum ze po 2  pompowaniach pompki te siadaly, jest to mozliwe pod jednym warunkiem:

a) nie zamknie sie recznie zaworow ( krzyzyk w bok i do gory)

b ) uzyje sie zlej koncowki z dolaczonego zestawu. Prawidlowa powinna docisnac ten krzyzyk i otworzyc zawor podczas pompowania oraz wejsc

w otwor bez potrzeby przytrzymywania dlonia.

To tyle, mysle ze jesli uzytkownicy tych pompek dostosuja sie do punktu a i b, nie powinno byc problemow z paleniem pompek

Horac pompowales kiedys airmate taka 0.8bara do cisnienia 0.8 bara uzywajac tych plastikowych adapterow z poprzeczka? Jak juz wcisniesz taki adapter wystarczajaco gleboko by go cisnienie nie wypchalo to nie idzie go reka wyjac - ba mialem problemy kombinerkami go wyjac nei uszkadzajac plastiku.

Ja dalej twierdze, ze najlepiej uzywac oryginalnego weza od pompki manualnej i polaczyc go za pomoca tych plastikowych pierdolnikow z wezem od pompki elektrycznej.

Tylko, ze tu bravo dalo ciala, ze wszystko jest na wcisk (pompowalem ponad 2 lata airmate i cokolwiek bym nie zrobil cos regularnie zawodzilo (albo waz wyskakiwal z pompki, albo ta tulejka na laczeniu wezy wyskakiwala albo oryginalny waz od bravo sie przegrzewali pekal/odklejal od koncowki). A po kilku mailach do polskiego dystrybutora (w irl nie ma) uslyszalemjakies glupoty o tym, ze te plastiki nie sluza do laczenia wezy i, ze przez to, ze je tak wykorzystywalem zwiekszylem cisnienie/zmniejszylem przeplyw powietrza w zestawie i to niby wplynelo na niska zywotnosc pompek. Szkoda, ze wewnatrz pompki sa miejsca, gdzie swiatlo przewodu z powietrzem jest duzo mniejsze niz tych adapterow).

Ps1 by niebylo, ze narzekamnabravo tylko - ta z decathlona nie zawsze sie wylaczyprzy zadanymcisnieniu (nieraz przy 0.26bar dalejpompuje - nie wiem ile by dobila bo zawsze odlaczamwaz jak widze, ze przekroczylo .25.

• 0

Airmaty nie pompowalem, bo uzywam podlogi typu ksiazka. Szybkiee w montazu i spokojnie sie na tym stoi i spininguje. Ja pompuje 150mbar czyli 0.15 bara na komore tak jak zaleca kolibri. Pompka zawsze wchodzi w drugi tryb pracy dobijania bez problemow i sie wylacza. Weza uzywam caly czas zoltego od pompki.

Edytowane przez horac

• 0

0,15bar, to pompujesz zwykłą "materacową" 700l/s szybciej niz Bravo, dobijasz dosłownie kilka razy ręczną lub nożna i po wszystkim, po co Ci Bravo za XXX zł ?

jak ktoś chce koniecznie pompkę "automatyczną" do niskiego ciśnienia, to polecam tą zwykłą Bravo 12V, pompowała u mnie kilka lat , na zamkniętych zaworach, z kombinowanymi wężami, w temperaturze 0-35 stopni, w lekkim deszczu

i ponoć nadal działa

post-50364-0-84274200-1472894983_thumb.jpg

• 0

Bolaczka Bravo jest gowniany manometr przelaczajacy miedzy wiatrakiem a kompresorem. Przecie z tam w srodku  nie ma zadnej filozfi. turbina , kompresor dwa przekazniki 40A i krancowki.... Wczoraj przegladalem manometry kontaktowe przemyslowe, tylko ze to dosc droga impreza bo kosztuje okolo 270zl . jednak przy zastosowaniu jego i dwoch przekaznikow wszystko bedzie musialo bujac. chyba ze silniki sie posypia

• 0

przypadkowo szukając zupełnie czegoś innego w piwnicy znalazłem komplet tych białych końcówek z poprzeczkami (część je ma) jedna z nich pasuje do zaworów Kolibri na lekki wcisk, raczej air-maty nie da się nią napompować nie trzymając, bo wyskoczy pod takim ciśnieniem, ale balony spokojnie

• 0

przypadkowo szukając zupełnie czegoś innego w piwnicy znalazłem komplet tych białych końcówek z poprzeczkami (część je ma) jedna z nich pasuje do zaworów Kolibri na lekki wcisk, raczej air-maty nie da się nią napompować nie trzymając, bo wyskoczy pod takim ciśnieniem, ale balony spokojnie

Da sie pompowac. Ale jak juz wsadzisz tak mocno ze napompuje to kombinerkami nie idzie wyjac...

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

kupiłem tego Intexa pod zaplniczkę (78W) już po wadze (uzwojenie) czuć zasadniczą różnicę :), zresztą pod każdym względem robi znacznie lepsze wrażenie, niż inne tanie pompki

końcówka z poprzeczką pasująca do Kolibri idealnie wchodzi na końcówkę od pompki, tą z bosym końcem

Edytowane przez BazyL

• 0

kupiłem tego Intexa pod zaplniczkę (78W) już po wadze (uzwojenie) czuć zasadnicza różnicę :), zresztą pod każdym względem robi znacznie lepsze wrażenie, niż inne tanie pompki

końcówka z poprzeczką pasująca do Kolibri idealnie wchodzi na końcówkę od pompki, tą z bosym końcem

Tak jak mówiłem. Przerobiłem kilka i ten Intex najlepszy z tanich.

• 0

Odgrzewam...

Przelecialem cały temat i nadal mam zastanawiam się co wybrać. Mam ponton kolibri KM 330, z książkowa podłogą. Chiałbym wymienić ją na airmate i wlasnie w tym miejscu mam obawy.

Obecnie ponton pompuje chińskim "wiatrakiem" przy otwartych zaworach i dobijam przy zamkniętych pompką nożną (oryginalną od pontonu). Przy zakupie airmaty musiałbym kupic pewnie i pompkę bo manualną mogę nie być w stanie dobić do 0.8 bar. I tu pytanie - na rynku jest wiele pompek do różnych pontonów. Potrzebowałbym takiej którą podłącze do zamkniętego zaworu kolibri i ona za mnie już resztę zrobi (adapter/koncówa odblokuje zawór i napompuje do zalecanej wartości).

Wiem, że niektórzy kombinują z przejściówkami ale problem w zaworach kolibri jest taki ze tam wąż jest wkręcany i nie mogę sobie wyobrazić adaptera który jedoczesnie otworzy mi zawór.

Panowie i Panie, co zatem wybrać żeby współgrało z kolibri i bylo w stanie osiągnąć te 0,8 bara ?

• 0

Mam ponton kolibri k 280 i od początku kiedy jestem w jego posiadaniu czyli 2011 roku pompuję  go przy użyciu elektrycznej pompki INTEX
 230/12V

https://www.dmuchane.pl/galerie/p/pompka-elektryczna-quick_835.jpg

Najczęściej ponton pompuje koło  samochodu   pierw pompką  elektryczną  robiąc tzw kontur   następni  nożną  z zestawu  do właściwego ciśnienia  i  podobnie   po wędkowaniu  wypompowuje powietrze przy pomocy  tej pompki .

Zasilanie z gniazda sieciowego przydaje się  gdy w domu chcę  wysuszyć ponton  wtedy w garażu czy na podwórku mogę  bo na pompować .
Pompka ma funkcję  kompresora lecz wg mnie jest  opcja jest badziewna dlatego ciśnienie wole robić nożną.
Na stronie Tokarexu są pompki  z wbudowaną  baterią manometrem i wszystkimi bajerami  lecz cena tez konkret a mi   zwykła pompka z intexa w zupełności wystarcza  tak samo moim znajomym     , dodam jeszcze że  rocznie pływam na pontonie około 60 razu i  jak na razie jest wszystko OK z pompką  po za wężem który musiałem juz X  razy  reanimować przy pomocy magicznej srebrnej taśmy:)