Skocz do zawartości
  • 0

Pompka elektryczna do pontonu

dulgimic

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W tym sezonie zakupiłem taka pompkę jak kol. gooral.

https://www.decathlon.pl/pompka-do-kajaka-sup-12v-15psi-id_8335515.html

Trafiłem ostatnią sztukę w sklepie czyli w rozwalonym kartonie i z nie wszystkim końcówkami. Dałem za nią 170zł a końcówkę do pontonu mam z nożnej załączonej do pływadła. Pompka działa sprawnie, pompuję wstępnie na otwartych zaworach, później zamykam zawory i dobijam albo elektryczną albo nożna. Ponton 2,90m. Według instrukcji powinna pracować max. 10 minut później przerwa 30 minut. Mój ponton pompuje mniej więcej w takim czasie (nie mierzyłem czasu). Jak na razie  nie stwierdziłem aby nagrzewała się nadmiernie w trakcie pompowania.  Profilaktycznie w końcówce do zaworu wstawiłem poprzeczkę, która gwarantuje, że nawet jeśli zapomnę w pośpiechu otworzyć zawór to i tak jest otwarty po zapięciu końcówki.  Podobno wiele pompek siada właśnie przez używanie ich wraz z zamkniętymi zaworami. Pompka jest dość głośna, przycisk włącznika trochę lata, robi wrażenie jakby był zbyt mocno wciśnięty ale działa bez problemu.

• 0

W tym sezonie zakupiłem taka pompkę jak kol. gooral.

https://www.decathlon.pl/pompka-do-kajaka-sup-12v-15psi-id_8335515.html

Trafiłem ostatnią sztukę w sklepie czyli w rozwalonym kartonie i z nie wszystkim końcówkami. Dałem za nią 170zł a końcówkę do pontonu mam z nożnej załączonej do pływadła. Pompka działa sprawnie, pompuję wstępnie na otwartych zaworach, później zamykam zawory i dobijam albo elektryczną albo nożna. Ponton 2,90m. Według instrukcji powinna pracować max. 10 minut później przerwa 30 minut. Mój ponton pompuje mniej więcej w takim czasie (nie mierzyłem czasu). Jak na razie  nie stwierdziłem aby nagrzewała się nadmiernie w trakcie pompowania.  Profilaktycznie w końcówce do zaworu wstawiłem poprzeczkę, która gwarantuje, że nawet jeśli zapomnę w pośpiechu otworzyć zawór to i tak jest otwarty po zapięciu końcówki.  Podobno wiele pompek siada właśnie przez używanie ich wraz z zamkniętymi zaworami. Pompka jest dość głośna, przycisk włącznika trochę lata, robi wrażenie jakby był zbyt mocno wciśnięty ale działa bez problemu.

koncowka weza od pompki powina ,miec "patyczek" ktory podczas pompowania otwiera zawory a jak sonczysz i odpniesz waz to zamyka. napisales ze czasami dobijasz reczenie detke , czemu ?

• 0

A ja dorzuce swoje 3 grosze. uzywalem bravo bst, ktora regularnie siadala (az sklep odmowil mi wymiany na nowa za bodaj 2 czy 3 razem) - wiec ostatnia rozebralem i sam naprawilem (dzialala od tamtej pory bez usterek - za to pokielbasilo sie wylaczanie i regulacja cisnienia - musialem ustawiac zamiast .25bar niemal .45 by dobijala do .25. Co ciekawe airdecka pompowala do .8 jak byla ustawiona. ale poszla do nowego wlasciciela razem z pontonem. Teraz sobie zapodalem taka (nie chce karmic firmy brawo w tych pompkach jest sam plastikowy chlam a kosztuja krocie) http://www.decathlon.ie/12v-15-psi-kayak-and-stand-up-paddle-electric-pump-en-sx8335515-SX8335515.html.

Pewnie w srodku ten sam badziew, ale za troche ponad cwierc ceny (tutaj 160euro vs 45euro) i w decathlonei w razie czego chyba bedzie latwiej z gwarancja. Pierwsze testy za jakies 2 tygodnie. Ma wystajacy motor wiec obstawiam, ze jest albo "wiatrakowa" (wiec powinna miec spory przeplyw) albo nawet jak bravo 2 stopniowa (bo max 1 bar tloczy niby kiepsko to widze z wiatraka). Najwyzej dokupie taka tania "wiatrakowa z biedronki" za 10 euro - dalej bedzie taniej jak 1/3 bravo i bede mogl pompowac 2 komory naraz....

Mam i polecam pompkę z decathlon :)

• 0

dzisiaj przyjechala. wrazenia w stosunku do bst 12 hp:

-:

nie ma pokrowca

jest wolniejsza (190l vs 450), ale to dotyczy i tak tylko "wiaraczka" jesli chodzi o bst wiec tak naprawde zanim nie napompuje pontonu pierwszy raz nei wiem czy to prawda

musze sie przyjrzec ale chyba nie ma ssania

+:

kosztuje duzo mniej

ma wyswietlacz cyfrowy

ma osobny dedykowany waz do pontonu

koncowki tego weza sa ladnie zacisniete zipami a zipy przykryte termokurczem - rewelacja w bravo mi sie ciagle koncowki oddzielaly od weza

weze sa wkrecane a nie wciskane w pompke

• 0

Pompowal ktos kolibri ta pompka z decathlona ? czy wystarczy waz przelozyc z tej noznej dolaczanej do zestawu razem z pontonem ? czy jakos inaczej dopasowywaliscie

do zaworow pontonu

W kpl jest koncowka wygladajaca na pasujaca do wiekszosci pontonow. Ma swoj oddzielny waz. Ja bede mial ponton w przyszlym tygodniu.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

W kpl jest koncowka wygladajaca na pasujaca do wiekszosci pontonow. Ma swoj oddzielny waz. Ja bede mial ponton w przyszlym tygodniu.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Ale tylko wyglądająca, do kolibri nie pasuje. Mam i tą pompkę i ponton kolibri. Do pompowania wąż od pompki oryginalnej kolibri łączę na wcisk z tym z tej elektrycznej i jest git. Km 360d pompuje 12 min. a pompka to wspominany kilka stron wcześniej sevylor ,który na allegro kosztuje niecałe 300 zł. Jak za tą kasę co w decathlonie jest to nie ma lepszej pompki.

Aa to pompka tłokowa.

Edytowane przez tomasxt

• 0

Ona pompuje do ciśnienia 1 bar a do pontonu wystarczy 0.14. Ustawiasz na niej ciśnienie do wyboru w barach, psi lub bodajże mpa, podpinasz i sobie sama pompuje. Jak osiągnie ustawione ciśnienie automatycznie sie wyłącza. Żadnego dobijania itp. Kabel zasilający ma z 3 m długości.

• 0

Dokładnie pompki automatyczne to mistrzostwo świata i okolic :) pierwsze co wyciągam detke pompke i aku, podpinam, pompka dyma sobie ,a ja reszte gratow wyciągam. Te dmuchawce po 50zl , przerabialem, 2 szt zdechły, i trza było je trzymać... a później jeszcze nożna dybac. Szkoda życia na to :P fakt że automatyczne są dość drogie , jednak nie tracimy czasu na dymanie, w końcu 21 wiek

• 0

Dokładnie pompki automatyczne to mistrzostwo świata i okolic :) pierwsze co wyciągam detke pompke i aku, podpinam, pompka dyma sobie ,a ja reszte gratow wyciągam. Te dmuchawce po 50zl , przerabialem, 2 szt zdechły, i trza było je trzymać... a później jeszcze nożna dybac. Szkoda życia na to :P fakt że automatyczne są dość drogie , jednak nie tracimy czasu na dymanie, w końcu 21 wiek

Tak, tylko żeby podłogę alu wstawić trzeba lekko to napompować.