Skocz do zawartości

Szwecja

hm62

Rekomendowane odpowiedzi

Ja natomiast tylko raz trafiłem na problem z płatnością debetówką. Generalnie ładujesz kartę (debit or credit) do teminala w dystrybutorze, a następnie wbijasz PIN i dopiero możesz wlewać. Ot taka mechanizacja. W sumie to ten sposób płatności był właściwy na wszystkich stacjach, które odwiedziłem.

Ewentualnie sprawdź ustawienie debetowej, a dokładniej limity lub blokady, bo być może masz takie ustawione (i mogą przeszkadzać) - ale to już w banku lub e-banku 

Moja debetowa jest wypukła. Płacę nią też w necie. Ta działała na stacji bezobsługowej.

Jest trochę inny punkt, który jeśli możliwe - warto rozważyć  przy cenie paliwa ponad 10 zł za litr :)

Tak jechać, żeby nie tankować. Jeśli się da...

Zdecydowanie najważniejszy jest model karty, nie jej funkcjonalność bankowa. Stare, bez czipów i płaskie już nie działają, od kilku lat. Podobnie jest w Norwegii i Finlandii. Wszystkie nowe karty działają wszędzie, bez znaczenia, kredytowe, debetowe, czy wyłącznie płatnicze. 

Na wszelki wypadek polecam mieć karty dwóch firm - Visa i MasterCard. Zdarzyło mi się, że Master nie działał, a Visa bez problemu, odwrotnie też bywało. Trudno zgadnąć, czemu. 

A poza wszystkim, najbezpieczniej tankować w dzień, na stacjach z obsługą. Nawet jeśli jest problem, to obsługa po spisaniu danych i Twoim podpisie na czeku, uruchomi dystrybutor. Jak ci kobieta wyczyści kartę, a o tym nie wiesz, to i tak zatankujesz.  :rolleyes:

• Like 1

Jest trochę inny punkt, który jeśli możliwe - warto rozważyć przy cenie paliwa ponad 10 zł za litr :)

Tak jechać, żeby nie tankować. Jeśli się da...

Skąd wziąłeś tą cenę? Szwed tyle na przystani brał?

Pytam, ponieważ na stacjach, nawet w Norwegii (która jest droższa niż Szwecja), tyle nie zapłacisz.

• Like 2

Skąd wziąłeś tą cenę? Szwed tyle na przystani brał?

Pytam, ponieważ na stacjach, nawet w Norwegii (która jest droższa niż Szwecja), tyle nie zapłacisz.

Do stacji było daleko, Szwed kasował 11,5 zł :-)

Ale nie jestem pewny czy na stacji nie wychodziło prawie 10 zł za litr. Nie pamiętam :-(

Tapatalknięte ze srajfona

Edytowane przez Dano^

Na automatycznych stacjach płaciłem zawsze zwykłą kartą Mastercard ( nie posiadam karty kredytowej ) z Visą miałem problemy ale to był jeszcze stary typ.

Co do ceny paliw to najdrożej w Szwecji  płaciłem po 17 koron i to u gospodarza, na stacjach max 15,5 korony., w Norwegii max jaki widziałem w lipcu 2016 to 16,5 korony.

Ja natomiast miałem taką nieciekawą sytuację na stacji samoobsługowej w SE. Przy płatności polską kartą debetową, założona została podwójna blokada. Pech chciał że trzykrotnie, bo 3 razy dolewałem do kanisterka. 

Powiedzmy, suma za tankowanie wynosiła 100 zł to mi, na karcie, zablokowało 200 zł. Zobaczyłem to dopiero po powrocie do Polski. Od razu telefon do banku wtf? Wyjaśnili mi że jest to dość częsty proceder na samoobsługowych stacjach benzynowych. Na szczęście finalnie rozliczyło mi tylko prawidłową blokadę a te zdublowane same zniknęły. 

Nie spotkałem w Szwecji stacji bezobsługowej która akceptowałaby karty debetowe .

A ja nie spotkałem takich które by nie akceptowały. Jeśli masz visa debit bądź master card bez znaczenia czy debetowa czy kredytowa zapłacisz za paliwo, oby saldo się zgadzało