Skocz do zawartości

Jerkówka od początku... do 120-150g

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Slider 10 jest optymalny, ale czasami warto wrzucić coś większego. Np Sweepera 14tkę. Kilka tygodniu temu śmigałem S7mką i 10tką i nic. Założyłem "Zamiatacza" i w pierwszym rzucie po zmianie z tego samego miejsca na kiju zameldował się szczupak ;)

Rafał będę łowił wyłącznie na Bugu, czasem ZZ.

Myślę że Slider 10 będzie wystarczył na większość szczupaków.

nie do konca.. sa zarowno wody jak i okresy gdzie np doskonale radzi sobie 12tka a 10 wyraznie mniej. ale jest tez sporo wod gdy 10 bije na glowe 12tke... moim zdaniem warto sprawdzic to osobiscie na wlasnej wodzie niz zakladac z gory jakies schematy...

• Like 1

• 3 lata później...

Hej, 

Temat,stary jak świat ale cały czas aktualny,szukam,szukam i nie mogę się zdecydować.. Kij do szupaków 

Obsługa jerków dużych i bardzo dużych : sweepery,fatso,duze bustery, duże sg, svartzonkery i customy 15-20cm  po 120-140g 

kij krótki 180-205cm, jeden kawałek , moc 25-35lb, posiadający akcje  i szczyt cieńszy od palca :)

aaaa i blank który mozna kupić, a nie jakiś biały kruk z 89go 

zaznacze ze mam już m1 8ft  25 i 35lb w pełnej długości fajne kije ale troche za długie do typowego jerkowego szarpania

• Like 1

Dziś właśnie mam zamiar skończyć Xzogę 8 kg i już w niedzielę rozpocząć testy z takimi przynętami jakie wymieniłeś. Dam znać, będę miał porównanie z 7mką bo łowiłem nią ponad rok, nawet w tym samym łowisku na które się wybieram i w dodatku podobnymi przynętami. Ale już teraz na etapie zbrojenia mogę stwierdzić, że 140 g to ona raczej nie pociśnie.

• Like 1

no własnie problem jest w tym ze albo jest pała albo nie ogarnie takich kloców, 

z lżejszymi kijami jest łatwiej ,jest swietny stary jak świat blank batsona rx6 magbass , jest xzoga, jak ktoś lubi bardziej uległe blanki to i m1 25lb

ale z czymś ponad 120g co zachowa znamiona wędki przy holu ryb 50-60cm już jest bardzo słabo narazie m1 35lb, jako jedyne, czekam na tego talona Panie Yglo :) 

xzoga 8kg powinna dać radę co najmniej do 150 gram... sprawdź sobie w brc - jest podany max wyrzut... i faktycznie przy tym wyrzucie nie ma szans na fajny hol mniejszych ryb... xzoga powinna być tu najlepszym wyborem ze względu na cienką i bardzo czułą część szczytową...

xzoga 8kg powinna dać radę co najmniej do 150 gram... sprawdź sobie w brc - jest podany max wyrzut... i faktycznie przy tym wyrzucie nie ma szans na fajny hol mniejszych ryb... xzoga powinna być tu najlepszym wyborem ze względu na cienką i bardzo czułą część szczytową...

Koledzy ja widzę ze Wy tak mocno w teorii. Sam sie napaliłam jak dzik na szyszki na xzoge 8 kg i ni huuu....a. Moze mnie tutaj zaraz bedzie krzyżować ale ten blank do jerkow jest do bani. Łowiłem nim kilkanaście minut , ładnie spakowałem i sprzedałem ze spora strata. Próbowałem rzucać pirania Melka która wazy około 120 gr. i była padaczka straszna, dziwnie sztywna i mocno giętka wędka. Prowadzenie jerkow kiepskie. M1 bajka, talona nie znam nie wypowiadam sie...

• Like 1