Skocz do zawartości

Potrzebuję pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Z pewnoscia najciekawsze, najlepsze zdjecia zrobi sie staloogniskowymi teleobiektywami z jak najlepszym swiatlem.

Duzo tu zalezy od podejscia...jezeli bedzie chodzilo np. o grymas jezdzca przed trudna przeszkoda to wyboru nie ma - 600ka..albo jeszzce konwerter..

O 70-200 2.8 w Nikonie naczytalem sie do bolu...i kupilem kilka razy tanszego 70-300VR.

Gumo

Jest takie tele Nikkor 180mm f2.8.Jakie piękne i plastyczne obrazki daje to szkło ;) ;) ;) .Przygodę z N zaczynałbym od tego Nikkora :D .No i b.ostry,świetny autofokus ;) .70-200 to już niezła luuufa jak na kobiece dłonie.180tka dużo poręczniejsza a jak ma być maksymalnie uniwersalnie to chyba wystarczy wspomniany 70-300vr.180 t szkło bezkompromisowe.

Ja bym tylko dodał że Najlepsze, najciekawsze zdjęcia robi się mając dobre oko, a to jakim sprzętem się będziemy posługiwać zależy głównie od zasobności portfela i fantazji fotografa. ;)

Ale sprawnym oczkom i fantazji warto dopomóc czasami sprawnym i miodnym szkiełkiem .Nigdy już nie dam się nabrać na teksty w stylu weź 18-250, zobacz jaki on jest wspaniale uniwersalny....

:D

• 1 miesiąc temu...

N70-300 to fajne rozwiazanie ale...

...mozna też kupic np tamrona / sigme 70-200/2.8 ... Sigma ma lepszy af, natomiast tamron jest miodny plastycznie i ladnie ostry.

Ja osobiscie bym obstawiał Tamrona, bo (przynajmniej z moja D700) wspolpracuje naprawde dobrze, zarówno af jak i szkło.

Pytanie jescze do jakiej puszki ma pasować to szkło...

Manualnych szkieł przy tych ogniskowych i do ruchu, nie polecam...

• 5 miesięcy temu...

Witam

Ja też potrzebuję pomocy lecz w zupełnie innej sprawie.

Żeby nie zakładać nowego tematu, to podczepię się tu

Czy da się z tej fotki odczytać numer (albo część tego numeru), który jest na przetworniku?

Fotka w orginale jest tu:

http://www.offshorewake.com/shop/index.php/hst-wsu-t-m-20deg -skimmer-200.html

Trzy ostatnie cyfry to chyba 615

Tu jest troche lepsza fotka

http://www.navalis.se/hst-wsu/product_details.php/products_i d/264

post-101-1348916501,2157_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam , pozwolę dąłączyć się do tematu Mam problem...mianowicie , chcę zamontować do swojego aparatu filtr polaryzacyjny lecz jest jeden problem , mój sprzęcior to zwykła małpka a dokładniej lumix lz7. Średnica wysuniętego obiektywu to 34mm , czy mogę zastosować pierścień redukcyjny 34-37 mm ? Czy to się będzie trzymało ? żeby nie było tak że bd chciał zrobić fotke rybki a filtr wpadnie mi do wody.Na popularnym seriwsie aukcyjnym są też filtry o śr 34mm...ale nie wiem czy takie cuś da się zamontować ?

Pozdrawiam Bartek :D

• 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

Również mam pytanie do kolegów znających się na rzeczy. Mianowicie czym różni sie zwykły filtr UV od Filtra UV 390 firmy HAMA? Ktory warto kupić? Z góry dziekuję za pomoc B)

Rózni się od zwykłego naniesionym filtrem antyrefleksyjnym. Warto mieć taki filtr z tym że są lepsze firmy niż Hama - BW, Marumi Hoya czy Kenko.

• Like 1