Skocz do zawartości

Moje wahadłówki Delbanka, Rybka i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

Te dwie ????????????????????

post-65453-0-31265500-1640462925_thumb.jpg

Za żadne skarby ich nie sprzedam ????????,one dały mi największe Trocie srebrniaki.

Pamiętam to jak dziś jak tą blaszkę po prawo na zdjęciu zagarneła potężna paszcza srebrnego cielska które się wynurzyło z pod korzenia wielkiej olchy i zjadło mi Delbankę ????.

Prawie 90cm na zastaw pstrągowy z żyłką 0.20mm.

Dalej to już nawet nie potrafię tego wszystkiego opisać co się działo ☺.

• Like 4

Cześć, 

W jakiej wielkości/gramaturze   Twoje delbanki  działają na poszczególne rybki ? 

Mam Twoje 5 i 6 gr i są łowne od marca do końca sezonu  pstrągowego u mnie.

Oj tu chyba nie ma za bardzo żadnej reguły.

Ja łowię na Delbanki od

stycznia do końca sezonu.

Pstragi te duże i te małe potrafią brać i na małe i duże Delbanki, Trocie tak samo.

Ogólnie bardziej wielkość Delbanki dobieram do wielkości rzeki, na mniejszych rzekach używam od 5g do 7g zazwyczaj, na Wieprzy od 5g nawet do 20g,ale zazwyczaj do 9g.

Oj tu chyba nie ma za bardzo żadnej reguły.

Ja łowię na Delbanki od

stycznia do końca sezonu.

Pstragi te duże i te małe potrafią brać i na małe i duże Delbanki, Trocie tak samo.

Ogólnie bardziej wielkość Delbanki dobieram do wielkości rzeki, na mniejszych rzekach używam od 5g do 7g zazwyczaj, na Wieprzy od 5g nawet do 20g,ale zazwyczaj do 9g.

Moja rzeka jest niewielka do 15 m

Są dołki do 2 m  i tam 6g nie schodzę w okolice dna.

Woda ma wtedy 6 stopni  i ryby się dopiero wtedy jako tako budzą z letargu. Całe są wtedy oblepione pijawkami.

W takim razie spróbuję cięższym klamotem.

Sezon zaczynam od marca :) dlatego  tak napisałem

• Like 1

Uf, to całe szczęście, że się załapałem na nie :)

W sumie to fajnie że trafią do Ciebie ????,drugich takich napewno nie spotkasz nad wodą ????,bo tylko tyle ich zrobiłem, no jedna została u mnie ???? w pudełku.

Już są w drodze do Ciebie.

Dzień dobry wszystkim, 

W końcu przeszedłem przez ten wątek...ciekawa lektura od 2017roku.......

Jacek.Hetflaisz  :clappinghands:gratuluję pasji, podziwiam i zazdroszczę.

Jestem tu nowy (Jerkbait) i przyznam, że to coś innego niż  youtubowe i facebookowe konwersacje.  

Kilkadziesiąt lat łowienia białorybu i drapieżników "na żywca" i jesienią 2019r. dopadł mnie spinning !  Skutek: 2 dwa lata nieużywane bolonki, matchówki, feedery...   (w tym roku z pewnością będą odkurzone). 

Nadchodzi czas na trocie...niekoniecznie dziś, jutro czy za miesiąc.

U mnie większość jest racjonalne, przemyślane i bardzo rzadko na żywioł. Najpierw wiedza, później praktyka.

Kij po konsultacjach już zakupiony, woblery w trakcie przygotowania. Teraz chłonę wiedzę na temat wahadłówek i obrotówek ........

Zbieram materiały i tak trafiłem tutaj...., a jak już trafiłem to pozwoliłem sobie napisać parę słów.  :P

Pozdrawiam 

• Like 1