Skocz do zawartości

Moje wahadłówki Delbanka, Rybka i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś napiszę coś na poważnie ????.

Lubię robić tylko to co lubię, a że uwielbiam łowić właśnie tylko na Delbanki to tylko je teraz mogę robić.

Jakby nie patrzeć wiąże się to też z rozpoczęciem sezonu pstrągowego a ja bez Delbanki na pstrągi się nawet nie wybieram bo praktycznie 90% czasu spędzonego nad wodą poświęcam na łowienie Delbanką .

A cenię je tylko za skuteczność i za nic więcej.

Najważniejsze jest tylko to aby trafić w gusta łososiowatych tylko to jest priorytetem .

Oczywiście nie bym był sobą gdybym nie eksperymentował czasami ????,tak jak te na zdjęciu.

Grubsze,tłuściejsze.

post-65453-0-64899300-1642188156_thumb.jpg

Porównanie z normalną Delbanką,każda z nich waży 6g .

post-65453-0-15952200-1642188248_thumb.jpgpost-65453-0-60103100-1642188304_thumb.jpg

• Like 7

Brzydkie.  :P

Nowe klepanie, czy wyjęte z szuflady ?

Pięć sztuk jest nowych a jedna jest stara bo miała być jako wzór do odtworzenia barwy.

Lecz odtworzenie barwy nie do końca się udało, niestety odtworzenie barwy czasami jest niemożliwe chyba ma na to wpływ skład chemiczny blachy jeśli się robi z różnych kawałków nie pochodzących z jednego stopu.

I która to ta stara?????

• Like 1

To ta jedna z białymi oczkami , którą atakuje piątka ładnych "popaprańców"

Też tak myślę. 

I wnoszę to po kolorze oczu.... :D  Jest różnica. Prawda ?

No tak ????,to było zbyt łatwe ????.

Te oczy i ułożenie zdradziło wszystko.

• Like 1

Ładne. 

To, że wykorzystujesz różnego rodzaju przedmioty, części, materiały i dajesz im nowe życie, jest godne uwagi, Między innymi właśnie to ściągnęło mnie do tego wątku. :)

Tylko do czego takie wielkie wahadła, morskie połowy, trolling ?

Musiałeś poświęcić na to dużo czasu.

pozdr.

• Like 1

To jest wielkie wahadło?????

Jacek jest twórcą u którego chyba nie ma ,,metalowych" granic...????

Mam od Niego wahadło 21cm i 98g wagi...

Zostaje na pamiątkę.

Dałoby się tym łowić gdybym miał odpowiedni do tego kij, multiplikator by się znalazł który to ogarnie...

Mam też od Jacka wahadła 14-16cm po 50-80g i siadają na nie 50cm szczupaki.

Tą ,,dwunasteczkę" to średniej wielkości pajki nosem wciągają????

I jak już kiedyś Jackowi pisalem- chętnie podobnej wielkości wahadła jeszcze bym przygarnął...????

• Like 1

Ja w sumie nie spinninguje takimi dużymi wahadłówkami, ale jak czasami ręką zaboli od machania to robię sobie przerwę i troszkę potrolinguje takimi większymi blachami.

I można się nieraz zdziwić że nagle coś się zlowi????,nawet i okonek potrafi zeżreć takie duże wahadło ????.

post-65453-0-01240300-1643035049.jpg

• Like 2

Ja w sumie nie spinninguje takimi dużymi wahadłówkami, ale jak czasami ręką zaboli od machania to robię sobie przerwę i troszkę potrolinguje takimi większymi blachami.

I można się nieraz zdziwić że nagle coś się zlowi,nawet i okonek potrafi zeżreć takie duże wahadło .

Okonek może dużo.

Łowienie "z łąpy" takim wahadłem może być ok, ale pod warunkiem, że nie tworzy bardzo dużych oporów.  Kilka razy bawiłem się jerkami 60-80 g i nie było tak źle, ale to się ślizga i nie męczy aż tak bardzo.    

Jacku byłem tam, gdzie rozmawialiśmy... Kłusole, robalarze i "etycy"  zrobili swoje. Mimo rzekomej wiedzy w temacie,  zmiany  technik, przynęt etc. oraz poświęcenia 3 godzin na machaniu, nic w temacie  :(  Przykre, ale prawdziwe, niedobry trend postępuje.  :angry:

• Like 1

attachicon.gif 449CF305-5482-4137-968B-BD62A14E06A8.jpeg

Jacek, Rapala wpadła na ten sam pomysł, co Ty (z kształtem blaszki)! ????

No popatrz ????,jak tak mogli ????????????.

Wiesiu z czego jest zrobiona? Zwykła blacha tylko malowana, czy mosiądz?

Ja w Maju będę testował prawidłową moją wersję ????.

Nie HARMAJA tylko RYBAMAJA a co ????????.post-65453-0-54390300-1643361929_thumb.jpg

• Like 11

Ładnie wygląda ta Rybamaja. 

W porównaniu z tą Rapalą to jak Mercedes przy Lotusie.  :D

Nie zajmuje mi wiele czasu łowienie szczupłych, jedynie okres od 1 do 31 maja. Większość czasu spędzałem w poszukiwaniu mętnookich, niestety często na "0", zbyt często.  <_<

Już pod koniec zeszłego sezonu spasowałem i połowę czasu (dnia) spędzałem na dłubaniu okonków...

W tym roku planuję więcej poświęcić szczupłym.  Muszę przyznać, że złomu szczupakowego w pudełkach za wiele nie posiadam, jakieś 3-4 stare gnomy z przeznaczeniem "na pierwszy rzut" w krzaki...

Jak będziesz miał jakąś swoją szczupakową rybkę "więcej", tylko lekką (bo łowię na płytkiej wodzie) to masz chętnego. :D  Spróbowałbym tym (chodzi mi o te wcześniej już sprawdzone) kilka razy machnąć, dobrze jest mieć każdą broń, która może okazać się skuteczna....

• Like 1

post-65453-0-92493300-1643369322.jpg

Sandacz też na rybkę siada ????.

Ale faktycznie w zeszłym sezonie nie złowiłem ani jednego sandacza, nie wiem czy sandacze strajkowały czy po prostu już wszystko na trupka wyłowili ????.

Edytowane przez jacek.hetflaisz
  • Like 5

No widziałem już wcześniej wstawione. Grat.....

Ale muszę przyznać, że nie miałem odwagi użyć wahadła z premedytacją łowiąc sandacze (nie w nocy - jak nie widzę gdzie rzucam to nie łowię :P ).  Nawet o tym nie pomyślałem ,ale może dlatego jeszcze dużo muszę się nauczyć...

Ostatnio udało mi się złowić szczupaka na boczny trok.....  :D Nawet okazał się być, dość kosztowny, bo prawie wygrał zawody.. :o ..Jednakże, nigdy bym nie pomyślał, aby użyć tego zestawu do połowu szczupaków..... Boczniaka nie lubię, ale wiem jaki jest czasem skuteczny na osky...

Edytowane przez topolek78