Skocz do zawartości

Moje wahadłówki Delbanka, Rybka i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ja w wędkarstwie morskim z plaży cały czas jeszcze raczkuje i ciągle się uczę ????.

Dlatego mam prośbę do osób bardziej doświadczonych o jakieś podpowiedzi sugestie.

Chodź mi o kształty i ugięcie blaszek do połowu troci.

Czy takie ugięcie jest ok?

Jeśli macie jakieś sprawdzone blaszki to chętnie bym obejrzał ????.

post-65453-0-17007300-1710920000_thumb.jpgpost-65453-0-61168700-1710920017_thumb.jpgpost-65453-0-17548500-1710920033_thumb.jpgpost-65453-0-29710000-1710920048_thumb.jpg

• Like 5

Ugięcie napewno będzie dobre, ale jak kolega wyżej napisał, musi być ciężej trochę.

Zakres od 22/30g myślę że będzie spoko, lusterkowanie w opadzie jak najbardziej wskazane.

Blachy zazwyczaj dosyć wąskie przypominające tubisy, śledzie. Taki kształt też sprawia że blachy dalej lecą.

Akcenty pomarańczowego, żółtego, różowego, czerwonego robią robotę, kolejność nie przypadkowa, bynajmniej u mnie.

• Like 1

Co do wagi to wiem o co chodzi, mi akurat są potrzebne takie około 20g, łowiąc na cięższe będę miał same zaczepy po prostu tam gdzie łowię jest w ciul kamieni.

Bardziej interesuje mnie kwestia wygięcia blaszek czy bardziej proste czy bardziej krępowane?????

• Like 2

Blachy mocniej wykrępowane - przy wietrze (od czoła lub z boku) będziesz miał większe trudności z wyrzutem (szczególnie osiągnięciem odległości jak i kierunkiem lotu). Ciut bardziej płaskie będą bardziej lotne - abu toby,  zamki itp. Nawet jaxon tabias jest "płaski"  Kwestia kompromisu. Jeśli Tobie te się sprawdzają w konkretnym miejscu, to znaczy, że są ok  :) Ja nawet na płytszych odcinkach używam raczej "prostych" blach.   

Edytowane przez Delbanka
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy wiecie ile tu jest stuknięć młotka?

attachicon.gif 20240416_131148.jpgattachicon.gif 20240416_131536.jpg

Źle zadane pytanie...

Czy cena rybki jest adekwadta do ilości pracy włożonej do jej wytworzenia?

Odpowiedź brzmi: NIE, bo cena powinna być wyższa :)

Wracając do źle zadanego pytania: Będzie 654 "puknięć" ;)

Edytowane przez Delbanka
  • Like 2