TOFIX99 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) Widzę że zakładasz kółeczka łącznikowe z przodu blaszki ????,czy mógłbyś zdradzić swoją teorię takiego uzbrojenia ????.Jacku, tu nie ma żadnego "spisku" względem kółeczek. Niestety człowiek zrobił się trochę wygodny. ????W pudełku mam z kółeczkami i bez. Zależy co mam na końcu żyłki. Jak jest zawiązany krętlik z agrafką to wybieram bez kółek, bo agrafka "łapie" dziurę w blaszce z luzem.Zapinka niestety ma małą średnicę i lepiej łapię kółeczko. Wciśnięcie jej na otwór w blaszce powoduje jej rozgięcie i nie będzie pełnić swojej roli. Edytowane 13 Marca 2020 przez TOFIX99 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Jacku, tu nie ma żadnego "spisku" względem kółeczek. Niestety człowiek zrobił się trochę wygodny. W pudełku mam z kółeczkami i bez. Zależy co mam na końcu żyłki. Jak jest zawiązany krętlik z agrafką to wybieram bez kółek, bo agrafka "łapie" dziurę w blaszce z luzem.Zapinka niestety ma małą średnicę i lepiej łapię kółeczko. Wciśnięcie jej na otwór w blaszce powoduje jej rozgięcie i nie będzie pełnić swojej roli.Ok wszystko jasne ,myślałem że chodzi o pracę blaszki ☺,bo ja akurat cały czas łowie tylko z agrafką i nie zakładam kółeczek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) Piotruś Pan dobrze prawi. Ja też tak w większości robię. Pracy blachy nie pogarsza (jeśli nie poprawia) a i wygoda przy użytkowaniu (czytaj zakładanie i zdejmowanie) Polecam Edytowane 13 Marca 2020 przez Delbanka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 No ja nie wiem ????,znowu znalazłem łuskę od migomatu ????????,i znów żaby zrobiłem ????????. Najgorsze jest to że wczoraj też znalazłem dwie łuski od migomatu ????,to chyba trzeba będzie leczyć ????,to już jest napewno jakaś choroba ????. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Melduję, że Delbaneczka miała swój debiut... Jest ...REWELACYJNA! Dzięki Jacek! Edytowane 16 Marca 2020 przez Dokuś 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Wisiu a cóż to za najlepszy kijek i co nim poholowałeś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Wisiu a cóż to za najlepszy kijek i co nim poholowałeś?Kijek - srijek!... Blaszka jest zarąbista! A nazywa się DELBANKA! :D (To mój stary Seeker) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Kwiatuszek i żabcie ????????,czyli przed i po. Wszystkie w tym nowym kształcie, nowy ksztalt przetestowany na niedzielnym pstrągowaniu ????,łowią ????. A to rybka z blachy mosieznej 0.5mm 9.5cm 9g.Taki eksperyment ????,mimo tak cienkiej blachy dało się wybić wszstkie zdobienia a po wygięciu nawet blaszka zrobiła się wystarczajaco sztywna. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 A fujjjj ????,fujj,beeee????,jakie to paskudy beeee .Ale potrzebne mi są na wymianę towarową ????z jednym kolegą z naszego forum ????,zachciał takich zwykłych blaszek to musiałem zrobić ☺️.Ale jak widać ???? musiałem co nieco zrobić po swojemu ????,powyginałem je tak troszkę rybkowato ????,może nie zauważy ????.Bo w sumie to ja już inaczej chyba nie potrafię wygiąc blaszki ☺️,musi choć troszkę być garbata ????. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Wirus panuje a Twoja fabryka na pełnych obrotach działa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 A fujjjj ,fujj,beeee,jakie to paskudy beeee .Ale potrzebne mi są na wymianę towarową z jednym kolegą z naszego forum ,zachciał takich zwykłych blaszek to musiałem zrobić ☺.Ale jak widać musiałem co nieco zrobić po swojemu ,powyginałem je tak troszkę rybkowato ,może nie zauważy .Bo w sumie to ja już inaczej chyba nie potrafię wygiąc blaszki ☺,musi choć troszkę być garbata .Ładniusie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Mam taki plan aby moje żabki czyli Delbanki uzbroić w takie kotwiczki, czyli z tym zakrzywionym grotem ( orli pazur ????,taką nazwę gdzieś wyczytałem).Ja w sumie nigdy takich nie stosowałem, i mam pytanie czy faktycznie ten typ kotwiczki jest bardziej cięty, chwytny, czy łatwiej zacina się rybka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Jacku, osobiście w każdym wabiu takowe kotwice stosuję.Zacząłem je stosować przy Kleniach i Brzanach- są zdecydowanie grubsze, mocniejsze od cieniutkich kotw dawanych w oryginale.A przy tych dwóch gatunkach mocna i gruba kotwica to wg mnie podstawa.Dodatkowo na kolanku są spłaszczone bocznie co czyni je mocniejszymi.Cienkie może i są ostrzejsze, ale miałem 2 Brzany i 3 Klenie które doholowałem tylko dzięki dużej amortyzacji zestawu.Cieniutka, oryginalna kotwica wytrzymała, ale narobiła szkód rybom w postaci cięcia ich pysków.Szybko zainwestowałem w kotwice o których piszesz.Brak cięć, chwytność podobna, ostrość ciut mniejsza, ale przy pewnym braniu i miękkich pyskach ryb to strzał w 10.Przy innych gatunkach Ryb też je stosuję, ale one są ułamkiem w moich wyprawach.Przy szczupakach czy boleniach trzeba na nich mocniej docinać by była pewność wbicia kotwic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Kwiatuszek i żabcie ????????,czyli przed i po.Wszystkie w tym nowym kształcie, nowy ksztalt przetestowany na niedzielnym pstrągowaniu ????,łowią ????. 20200317_201230.jpg 20200317_201250.jpg 20200317_201359.jpg A to rybka z blachy mosieznej 0.5mm 9.5cm 9g.Taki eksperyment ????,mimo tak cienkiej blachy dało się wybić wszstkie zdobienia a po wygięciu nawet blaszka zrobiła się wystarczajaco sztywna. 20200317_201944.jpg 20200317_202033.jpg 20200317_202116.jpgJacku tak to jest z mosiądzem,każde jego klepanie powoduje wzrost twardości,ma po prostu takie właściwości,a przy obróbce cieplnej i szybkim chłodzeniu staje się plastyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Jacku tak to jest z mosiądzem,każde jego klepanie powoduje wzrost twardości,ma po prostu takie właściwości,a przy obróbce cieplnej i szybkim chłodzeniu staje się plastyczny. Wiem ????,tak samo jest z miedzią, dlatego tak czesto i namiętnie z tego korzystam ????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Praca ich jest taka sama. Ja zakładam kotwice "ciężkie". IMG_20200312_112628.jpg Przy nich wahnięcia są płynniejsze i podczas szybszego prowadzenia wahadło nie wpada w ruch obrotowy.Dla porównania VMC nr8; IMG_20200312_112609.jpg Są 2x lżejsze, przy nich "dupcia" zamiata szybciej ale trzeba wolniej prowadzić. Hmm to teraz pytanie do jakiego stopnia wplynie na akcje blaszki zalozenie pojedynczego haka? A zwlaszcze lekkiego, na cienkim drucie? U mnie szansa na taki eksperyment dlugo sie nie nadarzy bo pstragi daleko a Covid 19 blisko Edytowane 19 Marca 2020 przez Luckyguliver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Hmm to teraz pytanie do jakiego stopnia wplynie na akcje blaszki zalozenie pojedynczego haka? A zwlaszcze lekkiego, na cienkim drucie? U mnie szansa na taki eksperyment dlugo sie nie nadarzy bo pstragi daleko a Covid 19 blisko Myślę że i na pojedyńczym haku też będzie dobrze, Delbankę sprawdzałem też bez uzbrojenia i też dobrze pracuje,ja osobiście często zakładam małą i lekką kotwiczkę bo lubię czuć blaszkę na kiju, myslę że każdy też łowi troszkę inaczej, każdy ma swoje upodobania jak i przekonania,ja na przykład nie umiem łowić Delbanką uzbrojoną odwrotnie ☺,a jak wiemy też tak się da łowić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Przygotowanie do słonecznego weekendu ☺,cztery brudaski po 7g i dwa maluszki po 4g.Już uzbrojone w nowe pazurki ????. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Myślę że i na pojedyńczym haku też będzie dobrze, Delbankę sprawdzałem też bez uzbrojenia i też dobrze pracuje,ja osobiście często zakładam małą i lekką kotwiczkę bo lubię czuć blaszkę na kiju, myslę że każdy też łowi troszkę inaczej, każdy ma swoje upodobania jak i przekonania,ja na przykład nie umiem łowić Delbanką uzbrojoną odwrotnie ☺,a jak wiemy też tak się da łowić.Juz jest dobrze ale pomyslalem, ze moze byc jeszcze lepiej. Mam kilka roznej wielkosci i grubosci haczykow to sobie posprawdzam na woda. Z jakiegos powodu nie pomyslalem, ze haczyki-kotwy moga wplynac na prace wahadla. A teraz troche z innej bajki. Jeden z ostatnich Ukejowych szczupakow. Tak historia. Ryba robila mnie w konia cala jesien i zime. Odprowadzila przynete 3-4 razy oraz 3 razy sie spiela zaraz po zacieciu. Nie wiem jak on to robil ale mial nie lada technike chwytania przynet. W koncu poniesli i wilka. Przejechal sie na Rybce Podejrzewam, ze dlatego ze chodzi nieregularnie i gad zle trafil. Choc musze sie przyznac z reka na sercu ze zapial sie od zewnatrz ale zaraz przy dziobie Ryba naprawde zaje... konkretnie. Po zacieciu wyleciala cala z wody. Od pyska przez tulow az po ogon. Jak losos jaki. Co za widok 13lb czyli nasze 6kg Dzieki Jacek za blache bo juz tego nie moglem zniesc jak mnie w trabe robi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Hmm to teraz pytanie do jakiego stopnia wplynie na akcje blaszki zalozenie pojedynczego haka? A zwlaszcze lekkiego, na cienkim drucie? U mnie szansa na taki eksperyment dlugo sie nie nadarzy bo pstragi daleko a Covid 19 blisko Pojedyńcze haki nie zmieniają pracy "żabek" w najmniejszych rozmiarach.Te akurat są przetestowane. Wyżej 5g. nie stosuję pojedyńczych. Bardzo ładnie "wyglądają" przy najwolniejszym prowadzeniu. Nie ma mowy o ruchu wirowym a "odskok" w bok nawet jest wskazany. Tutaj przykład: 5, 4 i 3g. Edytowane 21 Marca 2020 przez TOFIX99 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Pojedyńcze haki nie zmieniają pracy "żabek" w najmniejszych rozmiarach.Te akurat są przetestowane. Wyżej 5g. nie stosuję pojedyńczych. Bardzo ładnie "wyglądają" przy najwolniejszym prowadzeniu. Nie ma mowy o ruchu wirowym a "odskok" w bok nawet jest wskazany. IMG_20200321_161307.jpg Tutaj przykład: 5, 4 i 3g.Mozna wiedziec dlaczego nie stosujesz pojedynczych w wiekszych zabkach? @Jacek Porosze moderatora zeby posprzatal te szczupaki bo ja widze juz 4 ale jak wejde bez zalogowania to nie widze zadnego. Najwyzej wstawie pomniejszone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Mozna wiedziec dlaczego nie stosujesz pojedynczych w wiekszych zabkach? @Jacek Porosze moderatora zeby posprzatal te szczupaki bo ja widze juz 4 ale jak wejde bez zalogowania to nie widze zadnego. Najwyzej wstawie pomniejszone.A ja jestem zalogowany i nie widzę żadnego ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Remku wejdź np. na irfan view, poobrabiasz zdjęcia i przytniesz do wymiaru jaki chcesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Mozna wiedziec dlaczego nie stosujesz pojedynczych w wiekszych zabkach? Ale mnie zagiąłeś tym pytaniem. Nie umiem odpowiedzieć. Z drugiej strony to posiadam tylko mniejsze haki pojedyńcze i są trochę za małe do 6 i 7 g. Specjalnie nie kupywałem do zbrojenia, zostały mi po "karpiowaniu". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Oj coś tam w inkubatorze zaczęło się pokazywać ????Oczka i główki już widać ????Aaaaaa,to znów żaby bedą ????☺️. Robić coś już mi się nie chce, paluchy bolą ????,to i głupoty do głowy przychodzą ☺. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi