Skocz do zawartości

Moje wahadłówki Delbanka, Rybka i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Wszystko fajnie i pięknie a czy można coś jeszcze zamówić ????????????

Mam mnóstwo piekielnie skutecznych "RYBEK" spod Twojego młota ale żadnej Delbanki ????????

Niestety nic na zbyciu nie mam, zamówień też nie biorę. Po prostu brak czasu a i chęci też jakoś nie wiele do klepania, dla siebie uklepać coś tam jeszcze muszę i też mi się nie chce ????????.

• 5 tygodni później...

Jacku, a pozostałej części zrób dwa wahadełka. Przetnij wzdłuż, wywierć otworki, oszlifuj i będą fajne wahadełka pstrągowe  ;) . Jakby co, to piszę się na nie.

Ja z komory zupnej robiłem fajne blaszki. Wzorem były "zyzmówki"  (długa historia) niesamowicie skuteczne.

• Like 2

Jacku, a pozostałej części zrób dwa wahadełka. Przetnij wzdłuż, wywierć otworki, oszlifuj i będą fajne wahadełka pstrągowe  ;) . Jakby co, to piszę się na nie.

Sławku są Twoje ????.

O takie coś Ci chodziło jak na zdjęciu? Tak mam zrobić?

Trochę ta łyżka duża była ????.post-65453-0-46210100-1737715612_thumb.jpg

• Like 1

Sławku jeśli kiedyś coś złowisz na to,to będziesz musiał się mi tym pochwalić obowiązkowo .

attachicon.gif 20250124_131548.jpg

Jacku, oczywiście  :) .

A Ty nie chcesz spróbować? Jedną mogę zostawić  Tobie w leasing   ;)  :D .

Edytowane przez Banjo
  • Like 2

Blacha zrobiona z tego typu trzonka lyzeczki herbacianej  wersja lekka lub widelca albo lyzki zupianej  wersja ciezsza  byly doskonala przyneta na bolenie.W latach 90 lowily bardzo duzo ryb po odpowiednim dogieciu nad woda ich praca byla zabojcza .Sztucce koniecznie musialy byc gerlacha  znikaly z domowych szuflad rodzinnych lub znajomych co bylo czesto powodem wielu komicznych sytuacji .

• Like 2

Tak się zastanawiam czy ta struktura na blaszkach działa na nas i czy ryby to potwierdzają…. Bo z nudów też zacząłem na swoich klepankach robić podobne udziwnienia .

Ciekawe jak ryby zagłosują :)

Co do nabijania wzorków na blaszkach to u mnie wygląda to tak:

Nr 1 To usunięcie z blachy wszystkich skaz , bo często robię z materiałów z odzysku .

Jak na zdjęciu łuski od migomatu zazwyczaj pobijane, powypalane bardzo brzydki materiał na blaszki. Dzięki nabitej fakturze idzie coś jeszcze z tego zrobić.

post-65453-0-41505000-1738061551_thumb.jpgpost-65453-0-03219400-1738061570_thumb.jpg

post-65453-0-80444600-1738061601_thumb.jpgpost-65453-0-33999800-1738061616_thumb.jpgpost-65453-0-31064500-1738061635_thumb.jpg

Nr 2 To cieniowanie blachy co daje różnej grubości blaszki np.1.3mm lub 1.7mm czego w standardzie nie ma, zazwyczaj grubości blachy to 1mm,1.5mm,2mm.

Nr 3 To napewno lepiej się czujemy jak mamy ładniejszą przynętę to i wiara w nią jest większa ☺.

Nr 4 To nabite wzorki było nie było załamują światło wytwarzając różne refleksy świetlne i to może już mieć wpływ na rybki, tak mi się wydaje ????????.

• Like 4