Skocz do zawartości

Moje wahadłówki Delbanka, Rybka i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

attachicon.gifCAM00609.jpg w zwiasku o pytania jakie najwieksze sa moie wahadla szczupakowe postanowilem zrobic cos wiekszego zobaczymy co wyjdzie .

A czy ktos lowi na takie wielkosci ?

łapie się i na większe.ta ze szczupakiem ma 17cm a ile miał szczupak to nie wiem bo nie chciał w goście na łódź.drugie zdjęcie to taki trochy większy złom.jeszcze polerowanie i barwienie i do rodziców.bo już adoptowane.post-62049-0-44648800-1487933580_thumb.jpegpost-62049-0-80259500-1487933599_thumb.jpeg
  • Like 1

post-65453-0-95682600-1487952612_thumb.jpg

Na zapytanie o srednice kul odpowiadam tu na forum moze ktos jeszcze jest ciekaw.

Opisze moje kule do krepowania dwie male 16 i 20 mm to do kulkowania faktury ale wiekszymi tez to robie czasami nastepne dwie 26 i 34 do delbanek i malych blaszek 40 mm do wiekszych i ostatnia to łeb od sruby zamkowej M12 na srube jest nalozona rurka i zaspawana i to jest moja najwjeksza ala kulka.

• Like 2

Jeszcze jedna wazna sprawa zbrojenie takiej Rybki w kotwiczke musi byc na odpowiedniej wielkosci koleczku lacznikowym albo mniejszym albo wystarczajaco wiekszym niz polowa pletwy bo potrafi sie zakleszczac kotwiczka na boku pletwy ,albo zbroic na dwa mniejsze kuleczka kotwiczke wtedy sie nic nie zakleszczy.

• Like 1

attachicon.gifCAM00600.jpg moje pytani gdybym takie Delbanki polozyl obok ladnie blyszczacych innych blaszek to np.na 100 wedkarzy ilu by taka wybralo ? Mysle ze niewielu.

I całe szczęście ;) . A tak na poważnie to specjalnie wybieram często stare kawałki blach, już pośniedziałe, utlenione, nie muszę ich patynować później, dla mnie takie "brudaski" są najciekawsze. Pozdrawiam, Piastun..

• Like 2

I całe szczęście ;) . A tak na poważnie to specjalnie wybieram często stare kawałki blach, już pośniedziałe, utlenione, nie muszę ich patynować później, dla mnie takie "brudaski" są najciekawsze. Pozdrawiam, Piastun..

Można i tak.

A można inaczej. Do lekkiego utlenienia powierzchni nocna kąpiel w wodzie utlenionej. Do silnego - perhydrol. Tylko ostrożnie, perhydrol na gołej skórze to pewne oparzenia, nie ma żartów. Ale efekt utleniania, po jednej nocy - jak po kilku latach na otwartym terenie ;)

• Like 3

Co to jest perhydrol i gdzie to mozna zdobyc?

Ja zazwyczaj przycjemniam blaszki palnikiem ale czasami mozna popsuc całą blaszke bo wyjdzie calkiem co innego ( np.zamiast brazu zrobi sie czerwona) a do tego blacha sie przegrzeje i staje sie miekka dotyczy to blachy 1.5 mm zazwyczaj przy Delbankach bo to one zazwyczaj potrzebuje przyciemnić .

Co to jest perhydrol i gdzie to mozna zdobyc?

Ja zazwyczaj przycjemniam blaszki palnikiem ale czasami mozna popsuc całą blaszke bo wyjdzie calkiem co innego ( np.zamiast brazu zrobi sie czerwona) a do tego blacha sie przegrzeje i staje sie miekka dotyczy to blachy 1.5 mm zazwyczaj przy Delbankach bo to one zazwyczaj potrzebuje przyciemnić .

Jacku, próbowałeś taką nagrzaną blaszkę ( oczywiście miedzianą) gwałtownie oziębić np. w wodzie? Czasem to pomaga i metal się utwardzi, ale nie zawsze, mam wrażenie, że kluczowe znaczenie ma temperatura do jakiej nagrzejemy miedź, a perhydrol wypróbuję, zastanawiam się tylko czy zadziała równo przyciemniając metal. Bo stare blachy często są poutleniane niejednolicie i mają fajny, nieregularny rysunek taki marmurkowy.

Podobnie sie dzieje przy podgrzewaniu w pewnym momecie robia sie takie zlotawe plamy i czsami takie szybko studze i takie sostaja miedziano zlote

Ale najlepiej jak wyjdzie braz jasny albo ciemny ale zachartowac miedz to jeszcze mi sie nie udalo ale ta plastycznosc czasami sie przydaje bo mozna palcami zrobic korekte podgiecia blaszki aby zmienic jej prace . Ale u mnie dotyczy tylko Delbanki bo jak tylko warunki pozwalaja to tylko na nie lowie po prostu bardzo je lubie chodzi mi o lowienie na rzece jezioro to znowu tylko Rybka no i gumy.

Jacku, próbowałeś taką nagrzaną blaszkę ( oczywiście miedzianą) gwałtownie oziębić np. w wodzie? Czasem to pomaga i metal się utwardzi, ale nie zawsze, mam wrażenie, że kluczowe znaczenie ma temperatura do jakiej nagrzejemy miedź, a perhydrol wypróbuję, zastanawiam się tylko czy zadziała równo przyciemniając metal. Bo stare blachy często są poutleniane niejednolicie i mają fajny, nieregularny rysunek taki marmurkowy.

Miedź to nie żelazo i hartuje się powoli stygnąc na powietrzu. Gwałtowne ochłodzenie, np. w wodzie lub oleju - zmiękcza miedź.

Przynajmniej tak mnie uczyli, ale to jeszcze za komuny było, więc mogło się zmienić ;)  ;)  :D

• Like 1

To jak w kawale- "nauka radziecka zna takie przypadki" :lol: . Może to kwestia dodatków stopowych?. Jak napisałem wyżej nie zawsze to działało, ale miałem różne twardości blachy( różniły się nawet odcieniami), niektóre żeby było mi lżej pociąć nożycami, wstępnie nagrzewałem, twardość zdecydowanie spadała, potem po wykonaniu były trochę za miękkie i ponowne nagrzanie i szybkie schłodzenie poprawiało sztywność. Muszę sprawdzić, ostatnio robiłem tylko z kwasówki...

Dzeki za info tak myslalem ze ta blaszka to bedzie sie obracala ten ster na to wskazywal tylko czy to moze byc lowne troche dziwna praca jesli by tylko zataczala takie kola w wodzie ,no ale ktos to wymyslil w jakims celu czasami pozory mylą.